Skocz do zawartości

Raptowne wciśnięcie pedału gazu w astrze G x1,8xe1

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o sprawdzenie w swoim astrze x1,8xe1 czy na wolnych obrotach po raptownym wciśnięciu pedału gazu- prawie do końca, silnik normalnie wkręca się na obroty, czy tak jak u mnie zaczyna go dziwnie telepać jakby zaczynał chodzić na trzy cylindry, dopiero jak wejdzie na około dwa tysiące zaczyna normalnie pracować. Po prostu nie wiem czy mam coś szukać?, czy ten silnik tak ma.

https://forum.opel24.com/topic/34290-raptowne-wci%C5%9Bni%C4%99cie-peda%C5%82u-gazu-w-astrze-g-x18xe1/

A na jakim biegu.

Podaj więcej warunków sprawdzania.

Mi tak nie robi, tylko ciagnie z każdych obrotów :beer:

miałem x18xe1 i silnik ten powinien ładnie wkręcać się na obr od samego dołu,

musisz wyczyścić przepustnicę i problem zniknie :beer:

Chodzi mi o dodanie gazu na postoju, w czasie jazdy jest wszystko OK. Na rozgrzanym silniku raptownie wcisnę prawie do końca pedał gazu i jest to niemiłe telepanie silnikiem do 1,5- 2tyś/obr. Wiem że w normalnej eksploatacji to nie przeszkadza, ale moim zdaniem jak coś jest nie tak to trzeba to usunąć. Ja podejrzewam przepływomierz albo cewkę, tylko szkoda pchać kasę jak to nie to lub po prostu tak ma być, w co wątpię.

U mnie w 1,8 przy gwaltownym wcisnieciu tylko delikatni zamiesza, ale przy najnizszych obrotach ( ok1000) potem juz ladnie idzie - tylko ze ja mam 1,8 - 116kM - to chyba troche inny silnik.

Problem jaki u mnie wystepowal to spadek obrotow po wysprzegleniu do ok 500

Przeczyscilem ostatnio przepustnice, i chyba sie poprawil - jeszzce czasem troche opadnie, ale juz bardzo rzadko.

Inny problem co zauwazylem, ale moze te silniki tak juz maja, ze ciezko wyczuc ile gazu dodac przy ruszaniu - bardzo gwaltownie reaguje silnik i tylko lekkie dodanie gazu i silnik juz ryczy na obrotach, a jak da sie znow za malo to lubi zgasnac przy ruszeniu...

przepustnicę już czyściłem z miesiąc temu.

przeczysciłes ja dokładnie, tzn taki kanał z boku też??

jesli tak to teraz bym zabrał się za egr-a.

U mnie w x16szr (astra g) jeśli powoli dodaje gaz, jest ok ,ale jesli gwałtownie wcisne pedał, szaprnie autem (tak jakby nagle przyspeszył, cos go zatrzymało i znów przyspieszył), dzieje sie tak na biegach od 1-4 w zakresie do 3,5 tys obrotów, na 5 powyżej 3 tys obr. nie ma tego objawu. Przy zmianie biegu i wysprzeęglaniu wszystko jest ok, nei ma szarpnięć. więc nei wiem ,czy tak powinno być czy cos jest nie tak. Przepustnice sprawdzałem jakiś cczas temu, była czysta, choc zapytam, jak powinna wyglądac przeczyszczenie przepustnicy? kolektor, zajrzałem dośrodka przepustnicy była czysta. Moze banalne pytnaie ale czy widać brud takim sposobem jak ja sprawdalem czy trzeba odkręcic przepustnice?

Ja czyscilem przepustnice bez demontazu, widac bylo troche nagaru zwlaszzca ponizej samej klapki.. wlozylem szmatke gleboko do srodka, zeby ten suf tam nie lecial i srodki rozpuszczajce i wszystko adnie wytarem - czyrtaem ze tzreba uwazac na maly otworek ponizej klapki - staralem sie go nie zalepic.. - przy okazj iwymienilem filtr powietrza i swiece , efekty dalo sie zauwazyc ze jakos lepiej pracuje, hoc poczatkowo cos jakby wolniej z obrotow schodzil..

Nie wiem dokonca co poprawilo prace, bo tak jak pisalemm i filtr i swiece i to czyszzcenie jednoczesnie.. Wczesniej czasem wyswietlal mi sie blad silnika, choc bardzo rzadko - na komputerze wyszlo ze wlasnie cos jedna cewka, albo swieca, ale po tych zmianach i zabiegu blad juz sie nie wyswietlil - a wiec to pewnie swiece. Mechanik mowil mi ze w tych silnikach lubi sie tak dziac i lub czasem wysiasc jedna z cewek, dlatego tzreba pilnowac wymiany swiec...

Moze ktos ma jakas instrukcje jak zabrac sie za ERG - zostalo mi jeszzce tam pozagladac....