Skocz do zawartości

Problem z przełączeniem gazu na zimnym silniku, Corsa B

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z instalacją gazową w samochodzie Opel Corsa B.

Ten samochód niedawno kupiłem .

Problem polega na tym ,że trzeba przejechać kilka kilometrów na benzynie lub dłużej pogrzać na postoju aby przełączył się na gaz ,auto gaśnie zaraz po przejściu na gaz i wydaje mi się że to jakaś usterka.

Przełącznik jest trzy pozycyjny „benzyna , gaz, automat „ i np. w pozycji automat przy określonych obrotach gaz się powinien załączać.

Natomiast mam również starszą instalację w innym aucie tj. Opel Vectra A i niema żadnego problemu I generacji .

W tej Corsie jest instalacja II generacji i tam jest: Kontroler sondy Lambda STAG-L Plus ,Aktuator (silnik krokowy) ,przełącznik trzypozycyjny, reduktor włoski w którym wymieniłem membrany i oczyściłem ale to nic nie pomogło .

W miejscu emulatora jest stycznik.

I tak ta sprawa wygląda.

W wolnej chwili podstawię jeszcze sondę Lambda.

Według mnie w pozycji automat przy określonych obrotach powinno się przełączać z benzyny na gaz , ponieważ w tej instalacji chyba niema czujnika temperatury , przynajmniej ja nie znalazłem.

Może koledzy coś pomogą w tej sytuacji.

https://forum.opel24.com/topic/34300-problem-z-prze%C5%82%C4%85czeniem-gazu-na-zimnym-silniku-corsa-b/

Pewnie jest, jak sie nie przełacza.

Tak nawiasem piszac, chcesz zarżnąć silnik?

Co do pierwszej instalacji w corsie , przyczyną mogą być membrany

Przynajmniej ja tak miałem i w moim przypadku pomogło.

• 2 tygodnie później...

Mębrany pierwsza rzecz, druga olej z parownika spuscic, trzecią rzecz musisz zrobic odkręcić przy parowniku niebieską cewkę w środku jest tłoczek z gumką odkręć wszystko umyj staranie benzyną lub denaturatem zmontuj wszystko tak jak było i powinno być ok przynajmniej u mnie to pomogło

No to do wymiany masz membrany,sprawdź też pod niebieska cewka na parowniku tam jest taki zawór on ma być ruchomy i ma lekko się otwierać i zamykać,często bywa tak że ten zawór zapieka się olejem i objawy będą takie same,sprawdź też filterek gazu

Dziś rozebrałem elekromagnez gazowy z niebieską cewką na parowniku.

Był bardzo zapieczony.Wszystko wyczyściłem benzyną.

Pali z kopa , tak jak powinno być.

Temat uwazam za zamknięty.

Bardzo dziękuje kolegom: Raffal2.Oi i Tomas33