Skocz do zawartości

Krzywo chodzi koło pasowe na wale korbowym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie,

Mam u siebie C20NE po małym remoncie tj.:

Tulejowanie cylindrów,

Nowe pierścienie,

Szlif wału,

Nowe panewki,

Planowanie głowicy,

Nowe sprzęgło,

Nowy rozrząd,

Wszystkie uszczeleczki itd...

Dziś gdy uruchomiłem silnik zobaczyłem, że pasek rozrządu źle leży na napinaczu i pompa wody (też wymieniona) zaczyna go ostro zdzierać.

Okazało się, że winę ma koło pasowe wału korbowego które źle leży i po jego zdjęciu zobaczyłem, że owe koło zaczynało dosłownie wjeżdżać w pompę oleju.

Po ok. 2 minutach pracy silnika koło wjechało w pompę oleju ok 0.3 - 0.4 mm.

Co może być tego powodem?

Dodam, że powodem remontu silnika było to, że 4 tłok wyszedł bokiem przez blok i podejrzewam, że może być krzywy wał, ale wtedy podczas skręcania dołu silnika bym chyba w ogóle nie przekręcił wałem, przynajmniej w jednym położeniu by się blokował, a było ok.

Dziwi mnie to, że gdyby nawet wał był krzywy i by bił to był wjeżdżał w pompę u góry i od dołu lub po lewej i prawej, a wjeżdża u góry i po bokach, a dół pompy jest nieruszony.

Dam fotki, żebyście lepiej zrozumieli o co chodzi:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Tam gdzie się świeci to właśnie tam wjeżdża koło pasowe.

Podkładki pomiędzy wałem korbowym a kołem pasowym by może rozwiązały problem, ale by nie wyeliminowały przyczyny, tym bardziej, że chcę jak już w silnik władowałem ponad 2500 zł i robię wszystko to chcę mieć wszystko dobrze i te dodatkowe 200 zł czy ileś to już nie odczuję.

Aaaa i jeszcze jedno pytanko: Czy przy szlifie wału widać, czy można wykryć, że wał jest krzywy?

Troszkę namotałem, ale mam nadzieję, że zrozumiecie :D

https://forum.opel24.com/topic/34449-krzywo-chodzi-ko%C5%82o-pasowe-na-wale-korbowym/