Skocz do zawartości

Niewidoczny ubytek płynu chłodniczego+ problem z ogrzewaniem

Rekomendowane odpowiedzi

:/ Witam!

Mam problem z Astrą 1,7 isuzu 2001rok ok 200tys przebieg. Kupiłam go w listopadzie i w lutym zauważyłam że zbiornik płynu chłodniczego jest pusty. Dolałam 2 razy po 1 litr petrygo, ale problem nie zniknął. co tydzień dolewałam około 1 litr i prowadziłam obserwacje jak zalecił mechanik. W sumie jedyny objaw wskazujący na głowicę to bardzo maleńka taka brązowawa kropelka na korku od oleju. Mechanik stwierdził, że uszczelka pod głowicą + planowanie. Za całą tą przyjemność zapłaciłam 1900zł (bo niby jakieś kanaliki w głowicy nawaliły.) W sumie ubytki bardzo zmalały, ale nadal ubywało płynu. Zgłaszałam to kilka razy, ale mechanik uznał, że jestem przewrażliwiona i że to normalne. Kiedy zrobiło się ciepło to ubytków prawie nie było, chyba nic nie dolewałam. I dopiero teraz kiedy zrobiło się zimno i używam ogrzewania płyn znów ubywa. 12-go dolałam około 0,5litra a dziś zbiorniczek całkiem pusty. Zorientowałam się tylko dlatego, że całkowicie wysiadło ogrzewanie. Dolałam ok 1 litr i ogrzewanie znów zaczeło działać po przejechaniu 5km znów zbiorniczek pusty ale dolałam jeszcze litr i przejechałam na tym 60km (musiałam ze szkoły wrócić) i w sumie większego ubytku nie widzę.

Dodam, ze

-sprawdziłam olej i jest na normalnym poziomie

-Nie ma żadnej mazi na korku.

- Wycieku też nie zauważyłam a ok 2 godz stałam na betonie.

-Rano przy -2 stopniach lekko kopcił na biało ( nie żadna chmura dymu)

-kiedy odkręcam korek od zbiorniczka płynu to syczy i bulgocze

-zanim ten korek odkręcę to jest ok 1/2 zbiorniczka a po odkręceniu zwiększa się do 1/3 (na ciepłym, bo na zimnym jeszcze nie sprawdzałam)

[glow=darkblue]Nie wiem co mam robić, nie chcę kolejnej nietrafionej diagnozy i ogromnych wydatków - może ktoś mi pomoże mój adres e-mail aldonaa86@xxxpl [/glow]

https://forum.opel24.com/topic/34473-niewidoczny-ubytek-p%C5%82ynu-ch%C5%82odniczego-problem-z-ogrzewaniem/

aldonaa86, zmień tytuł na zgodny z regulaminem,czyli usuń Caps Locka.

Adres e-mail usunąłem ponieważ porady na forum są po to aby z nich korzystali wszyscy.

czytamy czytam czytamy co na forum napisali

i szukamy najpierw czy nagrzewnica nie przecieka

dywaniki pasazera i kierowcy suche?

czytamy czytam czytamy co na forum napisali

i szukamy najpierw czy nagrzewnica nie przecieka

dywaniki pasazera i kierowcy suche?

Sprawdzałam dziś i wszystko suche. Rano znów prawie płynu nie było ok 1 litr dolałam, teraz patrzyłam i ubyło już od rana ok 3cm (przejechałam ok 50km) Doszukałam się co było robione w marcu:

-uszczelka pokrywy zaworów

-uszczelka kolektora wydechowego

-uszczelka kolektora ssącego

-uszczelka wałków rozrządu

-uszczelniacz wałka rozrządu

-uszczelka pod głowice

-planowanie-naprawa głowicy

A przed chwilą sprawdzałam olej po około 4,5godz postoju wydaje mi się jakby było go troszkę więcej ok 0,4cm, ale nie wiem czy nie jestem już przewrażliwiona.

A więc problem został rozwiązany. Okazało się, że był wyciek w pompie wodnej. Wyciek jednak był, ale widoczny po zdjęciu osłony. Czy ma to związek z usterką z tamtego roku to nie wiem, mechanik twierdzi, że nie.