Gość msemafor Opublikowano 13 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2010 Witam, Mam pytanie do użytkowników Astry F 1.4i 8v 185 tys. przebiegu (bez gazu i klimy). Gdzie w Astrze F znajduje się elektrozawór nagrzewnicy? Od pewnego czasu słyszę takie dziwne terkotanie lub trajkotanie po zapaleniu silnika (niezależnie od włączenia dmuchawy i ustawienia zimnego lub ciepłego powietrza). Jest to szczególnie dokuczliwe na wolnych obrotach (wraz ze wzrostem obrotów częstotliwość terkotania się nasila i znika w hałasie pracy silnika i dźwięku toczenia się kół). Sprawdziłem już wszystkie plastiki i trzymają się dobrze. Przeczytałem gdzieś, że wraz z nagrzewnicą jest elektrozawór (zwany też czasem silniczkiem), który otwiera lub zamyka dopływ ciepła i który jest dość wadliwy ale można mu odłączyć zasilanie, kiedy jest otwarty i ciepło będzie podawał ale nie będzie terkotał (w aucie nie ma klimatyzacji). Tylko nigdzie nie jest napisane gdzie on jest zamontowany i którędy idzie kabel zasilający do niego. Najbardziej jest to słyszalne po stronie kierowcy przykładając ucho do boku konsoli przy pedałach, po stronie pasażera z boku konsoli jest to mniej słyszalne, a wcale tego nie słychać od strony silnika. Będę niezmiernie wdzięczny za wszelkie rady lub odpowiedzi na wyżej postawione pytania - szczególnie ze zdjęciami. Pozdrawiam, Marcin F. Szczecin   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/35246-terkotanie-lub-cykanie-w-okolicy-konsoli-astra-f/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja37 Opublikowano 14 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2010 W F nie ma silniczka, tylko zawór podciśnieniowy. A za radiem patrzałeś czyt nic nie lata?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/35246-terkotanie-lub-cykanie-w-okolicy-konsoli-astra-f/#findComment-31791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi