Skocz do zawartości

Xeramic Diesel Protector przy -7C MUSISZ ZOBACZYĆ !

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jimixxx1

- wiem, uważam jednak, że takie zabobony techniczne trzeba od razu piętnować! Nie wiem czy Mixol zachowuje swoje właściwości smarne przy 2000 barach, natomiast Kleen-flo tak.

P.S Poza tym Kleen-flo jest tańszy od Mixola :) oraz nie paprze filtra i przelewów utrudniając diagnozę nieszczelnych trawersów.

Mam nadzieję, że nie odebrałeś mojego wpisu jako akceptacji dodawania Mixolu do paliwa.... :mg:

Jedynymi dodatkami, które ew. stosuję do paliwa są dodatki typu Kleen-Flo.:)

• Odpowiedzi 36
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ale niestety dobre paliwo to paliwo ekologiczne.

Ekologia wymusza technologię otrzymywania ON a to z kolei prowadzi do paliwa ekologicznego, które pozbawione jest siarki.

Z siarką wyciągnięto związki nierozerwalnie z nią związane, które decydują o smarności ON.

Niby wszystko jest ok - są normy, ale smarność jest mniejsza niż ta sprzed kilku-kilkunastu lat.

Myślę, że stałe stosowanie dodatków, które zwiększają smarność jest jak najbardziej ok.

Reszta to tak jak pisałeś - raczej efekt placebo, bo kupując ON z markowych stacji nie będziemy mieć problemów z jego zamarzaniem. To już nie ta epoka :)

ja też tak mowiłem,że juz takich badziewnych paliw nie ma, zatankowałem na statoilu diesel gold ostatnio i w nocy przy -25 wytrąciło parafinę i nie wierzę już w to markowe i uszlachetnoione paliwo, tylko w depresatory

Gość Mariusz_760301

Nie słyszałem by jakieś paliwo z markowych stacji zamarzło przy -25 st. C

Profilaktycznie używam Kleen-flo - zimą w potrójnej dawce po to by wiązał wilgoć oraz działał jako depresator.

Wymieniam także olej i filtry ( w tym paliwa) przed okresem zimowym.

Jak do tej pory nie miałem najmniejszego problemu z zamarzniętym układem paliwowym czy samym paliwem.

Gość huri_khan

Nie ma to jak cytować posty z przeszo 2 lat :)

A co do paliw to rozmawiałem ostatnio z kolegą który ma diesla i we wcześniejszych latach zawsze miał problem z odpalaniem w mroźne dni.

I usłyszałem że obecie leje olej na Auchanie i nie dodaje żadnych dodatków jak to robił w wcześniejszych latach i tej zimny nie miał żadnego problemu.

P.S. W ubiegłych latach tankował na BP i Shellu.

Przedwczoraj tankowalem na stacji shell rope. Tankuje na niej juz 4 lata i ma bardzo dobra opinie . Przy dystrybutorze jest taka wypukła "szklanka?", przez która widać pompowane paliwo. Ropa byla gęsta, mocno napowietrzona, przypominała konsystencja kisiel. Odrazu się wystraszyłem i przestałem tankować, wlałem jeszcze pół litra do butelki plastikowej. Na stacji spisaliśmy oświadczenie, że mam zastrzeżenia do paliwa. Pan który tankuje auta, mówił, że ropa przy dużych mrozach się taka robi czasem (były wtedy w nocy -20 a tankowałem o 10 rano). Silnik pracował normalnie, dodawałem środek do ropy na zime. Przeprowadziłem eksperyment z próbką ropy w butelce, włożyłem ja do zamrażalnika, gdzie jest jakies - 20, ropa była gęsta, mocno napowietrzona. Potem test na dworze przy -10, ropa wróciła do normalnej konsystencji. Jak myślicie- słaba jakość paliwa czy normalny proces ?

Gość Mariusz_760301
  • 4 miesiące temu...
Gość marcel_kk

Na zime dolewam SKYDDA i żadne mrozy mi nie straszne,

a przez cały rok KERNITE, motorek chodzi aż miło,

nie kopci, żadnej wody w filtrze paliwa.

2zzl3pu.jpg