Skocz do zawartości

Bardzo wysokie spalanie oraz dziwna praca silnika.

Rekomendowane odpowiedzi

Z góry przepraszam za nieprofesjonalne nazewnictwo elementów instalacji gazowej, ale kompletnie się na tym nie znam. Jest to mój pierwszy samochód z instalacją gazową. Posiadam Opla Astrę F 1.6 z 1995 roku. W samochodzie zamontowana jest instalacja gazowa bodajże drugiej generacji,instalacja to stag . Od samego początku miałem z nią problemy. Na samym początku samochód miał spalanie w normie (około 7-9l gazu na 100km), ale czasami zdarzały mu się spadki mocy. . Dość często zapalała się również żółta kontrolka ostrzegawcza silnika. Postanowiłem zabrać samochód do gazownika. Ten wyregulował instalację ., ale pojawił się problem ze wzrostem spalania. Podskoczyło ono do 15-16l na 100km. Pojawił się również problem z "szarpaniem" - chodzi o to, że podczas ruszania (na jedynce, czasem też na dwójce) silnik szarpie, tak jakby chciał zgasnąć. W związku z tym muszę dać trochę więcej gazu albo wolniej puszczać sprzęgło. Na początku działo się tak tylko na gazie, a potem zaczęło również na benzynie. Stąd nabrałem przypuszczeń, że to nie tylko z instalacją gazową może być coś nie tak. Ciekawostką jest natomiast, że są dni, w których zarówno szarpanie, Ale to rzadkość. Byłem jeszcze raz u gazownika, ale to nic nie dało. Wciąż także czasami zapala się żółta kontrolka silnika. Ponadto na zimnym silniku występują wahania obrotów, po rozgrzaniu problem już nie występuje. Dodam,iz swiece zostały wymienione na ngk.Prosze o pomoc!

https://forum.opel24.com/topic/36699-bardzo-wysokie-spalanie-oraz-dziwna-praca-silnika/

kizior17,

Jeśli jest jak piszesz, czyli przed wizytą u gazownika spalanie było ok, a jedynie kontrolka silnika sie zapalała, a po wizycie spalanie jest "ogromne" i kontrolka dalej się pali to musisz meczyć tego gazownika, bo lipę jakąś odwalił. :)

https://forum.opel24.com/topic/36699-bardzo-wysokie-spalanie-oraz-dziwna-praca-silnika/#findComment-18920