Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 52kW 8V X16SZ' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 110 wyników

  1. Witam. Auto nie ma problemu, aby odpalić np. po nocy. Może być -20, a Astra odpala za 1-szym razem, natomiast gdy chwilę pojeżdżę, silnik zagrzeje się do temperatury roboczej, czyli 90-95 stopni i go wyłączę, aby uruchomić za powiedzmy godzinę, ma on problem aby zapalić. Muszę powtarzać procedurę 2-3 razy. W czym może być problem?
  2. Od pewnego czasu czuję wibracje pochodzące z silnika, gdy auto stoi. Ma to miejsce i na luzie i na biegu. Wygląda to tak, że co 3-4 sekundy czuję 1-2 sekundowe mocniejsze wibracje, niż te normalne podczas pracującego silnika. Co może być nie tak lub czego to zapowiedź?
  3. Przez kilka ostatnich dni jeździłem tylko po mieście. Po przejechaniu 100 km udałem się na stację, żeby zataknować LPG do pełna. Ku mojemu zdziwieniu zatankowałem ponad 20 litrów! Nie stałem długo w korkach, jedynie co, kilka razy robiłem krótkie trasy (2km) na zimnym silniku. (mój silnik rozgrzewa się do 90 stopni po przejechaniu ~1,5km) Później kilka godzin postoju i znowu krótka trasa rzędu 2-3 km. Po zatankowaniu tych 20 litrów zrobiłem trasę poza miastem 84 km. (prędkość 60-100 km/h) Pojechałem znowu na stację i zatankowałem do pełna, weszło 5,7 litra, czyli spalanie ~7 litrów na 100 km. O co tu może chodzić? Jeżdżę łagodnie.
  4. Zacznę od tego, że podobne sytuacje zdarzały się, gdy nie jeździłem autemu chociaż 1 dzień, jednak wtedy odpalal, ale za którymś razem. Nie bylo wtedy mrozow, jednak temlwratura byla niska. Teraz wyglądało to tak, że auto stało cala niedziele bez jazdy, a do tego w nocy było -8 stopni. Rano auto nie odpaliło w ogóle. Za 4 razem nie było już żadnego dźwięku próby uruchomienia silnika. Kontrolki świeciły normalnie. Podłączyłem się do innego auta i dźwięk silnika był ale nie udało się odpalić. Dodam, że prawdopodobnie mam problem z alternatorem. Piszczy i auto gaśnie na luzie. Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale warto napisać. Co mogło się stać?
  5. Witam forumowiczów. Możliwe, że temat był już poruszany, ale chciałbym osobno opisać swoje problemy z samochodem. Samochód: Opel Astra f 1994r, Silnik: 1.6i v8 71KM X16SZ Instalacja LPG: TAK Rano odpala bez problemu, natomiast po nagrzaniu gdy chcę go odpalić jest problem, długo kręci dopiero po wciśnięciu pedału gazu łapie i odpala. Kolejny problem jest taki, że podczas jazdy przy 3-3,5 tyś obrotów traci moc, czasem strzeli, buczy i około 4 tyś wraca moc i później powyżej 4 tyś obrotów znowu traci moc i bardzo dziwne dźwięki z siebie wydobywa tak jakby uciekała gdzieś iskra. Sprawdzałem z mechanikiem przewody, świece i wszystko jest w porządku, sprawdzaliśmy też w nocy jak było kompletnie ciemno czy widać gdzieś iskrę i nigdzie nie zauważyliśmy. Zdarza się, ale tylko na rozgrzanym silniku że podczas hamowania, czyli wciśnięty pedał sprzęgła i hamulec silnik gaśnie. Ze strony poniżej zrobiłem pomiary cewki i podane było że oporność powinna wynosić około 5700Ω u mnie było około 6500Ω. Wymieniłem czujnik położenia wału korbowego na używkę ze szrotu, okazało się że ten który miałem wcześniej był zamiennikiem z Brazylii, teraz włożony jest oryginalny GM i sprawdziłem rezystancję tego czujnika i jest książkowo. Dodam z takich małych szczegółów że EGR jest zaślepiony. http://www.czarnik.neostrada.pl/x16sz.html
  6. Odczytałem dziś błąd 22. (2 razy krótkie + 2 razy krótkie) Wcześniej samochód miał podwyższone obroty, gasł w korku/nie miał mocy i szarpał. Po kilkunastu godzinach wszystko wróciło do normy. Co zrobić najpierw, żeby problem się nie powtórzył?
  7. Witam mam taki problem gdyż auto odpalę faluję obroty jak trzymam równo na gazie traci moc muszę gazować aby silnik pracował działo się tak kilku krotne jak już zaczynam jazdę szarpnie i jedzie normalnie sprawdzałem wtrysk uszczelniłem i wykresy z map sensora troszkę mnie nie pokojom gdyż wykres szaleje jak wyczepię map sensora silnik zaczyna pracować normalnie macie może wykresy z map sensora jak to powinno wyglądać ? Kable świece nowe! Filtry oleju paliwa itp nowe Pacjent astra g 1.6 8v
  8. Witam użytkowników forum, to mój pierwszy post także proszę Oplowiczów o wyrozumiałość. Posiadam tak jak w temacie Astrę F 1.6 8v X16SZ bez gazu. Ostatnio oddałem samochód do mechanika znajomego na wymianę sprzęgła, zrobił wszystko dobrze ale od tego czasu zaczęły się pomniejsze Asterki yyy to znaczy usterki. Jak odbietałem Usterkę okazało się, że uszczelkę pod pokrywą monowtrysku wydmuchało co było powodem wysokich obrotów i charakterystycznego świstu który ustępował po dodaniu gazu. Na poczekaniu wymyślił że uszczelni tą pokrywę uszczelką w płynie, co zadziałało. Po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów przestał działać prędkościomierz. W tym samym dniu zaczął wyskakiwać Check Engine i podczas wrzucenia biegu jałowego obroty plasują się na pułapie 400-500 na minutę i silnikiem trochę szarpie. Nie brakuje mu wtedy mocy, pracuje tak samo i nic oprócz tych niskich obrotów się nie dzieje. Co jeszcze zauważyłem to na przykład fakt, że gdy podczas jazdy(gdy Check jeszcze nie świeci) np. na 4, puszczę gaz i wrzucę na luz, obroty powinny zatrzymać się na poziomie ok. 900-1000 na minutę a one spadają w okolice 600 i potem falują dwie sekundy i wracają w okolice 1000. I tutaj krótki filmik z telefonu. Dziekuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich użytkowników i witam na forum!
  9. Witam, przeszukałem cały internet oraz forum ale niestety odpowiedzi nie znalazłem. Prawdopodobnie padł mi rozrusznik(wcześniej zacinał się, czyli raz odpalał a raz nie) a teraz całkiem padł tzn. po przekręceniu kluczyka przygasają tylko kontrolki i słychać lekkie zzzz. Chciałem zakupić nowy niestety problem w tym że do tego modelu (Astra F 1.6 8v) istnieje kilka rodzai rozruszników(0.7kW, 0.9kW, 1.1 kW, 9 zębów, 10 zębów). Dzwoniłem już do kilku sklepów i najkorzystniej wychodzi mi zakup zamiennika firmy Magneti marelli. Problem w tym że nie wiem kompletnie jaki rodzaj tego rozrusznika jest u mnie założony. Czy ktoś ma może taką wiedzę, ew. podpowie jak mogę to ustalić bez wyciągania rozrusznika z auta ? Z góry dziękuję.
  10. Witam serdecznie, mam pytanie do ekspertów : SMILE : Problem: temperatura na wskaźniku 100*C przy normalnej jeździe, nie ubywa płynu chłodzącego, oleju, wentylator włącza się tuż przed czerwonym polem i zbija do 100*C, samochód żwawy, nie muli. Wymieniłem: Chłodnica (dwie nowe różne firmy), czujnik temperatury (3 różne firmy), termostat (3 różne firmy), płyn chłodzący - po każdej operacji efektów brak. Był u 4 mechaników i nikt nie wie o co chodzi... Co jeszcze można sprawdzić? Czy na komputerze sprawdzę temperaturę z czujnika, może wskaźnik walnięty? czy cos z tłumikiem, może zapłonem? Różne myśli chodzą mi po głowie, ale nie wiem co faktycznie może być...
  11. Witam, próbuje przywrócić do użytku Opla Astre F kombi z 1994 roku, samochód posiada instalacje gazowa Lovato. Silnik przestał odpalac na jednym i drugim paliwie, niestety nie wiem dokładnie jak to było kto inny jeździł atutem po czym stało około 3 lat. Wstępnie odpalił po założeniu akumulatora i od razu zgasł. Gdy zacząłem sprawdzać doszedłem iż paliwo podaje iskra jest, z kodów migowych wyświetla 12 i 29. Może ktoś posiadający większą wiedzę na temat tego auta podpowie na co zwrócić jeszcze uwagę aby auto odpaliło. Dodam że silnik początkowo nie chciał kręcić, zatarta była rolka alternatora i trzymał obroty pasek po ściągnięciu paska kręci, ale nie chce się odezwać. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki i pozdrawiam, Łukasz.
  12. Witam szanownych forumowiczów Mam następujący problem. W czwartek z rana próbowałem przestawić swojego astrolota ale niestety auto nie odpaliło. Rozrusznik kręci ale silnik "nie gada", wykona parę obrotów i koniec Dzień wcześniej nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów. Z racji wyjazdu na długi weekend (nie swoim samochodem) zostawiłem sprawę tym bardziej, że u mnie w sobotnią noc w trakcie powrotu do domu były obfite opady deszczu a znajomy zasugerował, ze może gdzieś się woda dostała i dlatego nie odpala. Wczoraj w trakcie rozmowy usłyszałem mało ciekawy scenariusz związany z pęknięciem bloku co mnie nie napawa optymizmem. Dzisiaj przyszedł czas na oględziny auta i sprawa wygląda tak: 1. w silniku ubyło dużo oleju (wymiana 17/05/2011) - na chwilę obecną jest poniżej minimum, dotychczas pomiędzy poszczególnymi wymianami (co 10 tyś km) przepalał około 100ml więc zaskoczył mnie niski poziom 2. płyn chłodniczy - stan niezmienny (co raczej skreśla pęknięty blok) 3. silnik mokry od oleju powyżej miski olejowej na jakieś 3-4cm 4. pokrywa zaworów zawilgocona od oleju (już od dłuższego czasu ale nie miałem kiedy się zabrać za wymianę uszczelki) 5. końcówka wydechu sucha (brak śladów oleju) Może ktoś ma jakieś pomysły co może być przyczyną moich problemów? Ewentualnie od czego zacząć sprawdzanie? Z góry dziękuję za jakieś podpowiedzi
  13. Witam. Silnik 1.6 8v 75km Objawy Obroty utrzymujące Się na 750rpm na bp i LPG Podczas skręcania kołami obroty spadają do 500rpm i wracają do 750 to samo przy domykaniu szyb
  14. Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem Astry 1.6 8v (X16SZR). Ostatnio jednak mam maly problem mianowicie, była wymieniona uszczelka pod g łowicą, wywalało płyn chłodniczy. Znajomy mechanik naprawił, i faktycznie na 4 cylindrze znajdowała się woda. UPG wymieniona. Po przejechaniu 300km na autostradzie na zjeździe z niej słyszę jakby klekot spod maski. Więc dojechałem do domu otwieram maskę i silnik pracował niczym diesel. Przesyłam film w załączniku (chociaż największego klekotu nie udało się nagrać) Jak słychać, czasem jest pogłos dziwny, czasem znika. Obrotomież nieco skacze, ale w tym aucie zawsze tak miałem między 700-800 obrotów na postoju. Oleju jest pomiędz MIN-MAX. Fotografia bagnetu: http://s8318.chomikuj.pl/ChomikImage.aspx?e=auYinXBlyKx98tGSe8tHyPxZrIzh38ZYbBlOeESf-ud6te7csh6c5l2iCreL-z7yHlVNxc8WHkL1bvrqjxtxY2bVgLEAdk_Jogs-kty_I80&pv=2 Czy ktoś spotka ł się z takim czymś? Może jakieś porady – wskazówki? Dziękuję za uwage. Pozdrawiam serdecznie. Daniel
  15. Witam Piszę z takim problemem od pewnego czasu autko przestaje odpalać. Mój znajomy wyciągnął bezpieczniki wszystkie po kolei i odpaliło i sytuacja powtarzała się tak co kilka rozruchów, wczoraj następna sytuacja na stacji zatankowałem auto i chciałem odpalić i już nie odpaliło postanowiłem zrobić to samo bezpieczniki wszystkie po kolei i nic.. i tak 2h w końcu musieliśmy go holować. Dzisiaj rano spróbowałem odpalić i odpalił bez zarzutu co może być przyczyną takiej sytuacji? Pozdrawiam
  16. Witam,ostatnio wyskoczył mi bład 44 uboga mieszanka.po zgaszeniu silnika kontrolka silnika zgasła ale postanowiłem sprawdzić sonde.Czy na rozgrzanym silniku tak powinna pracować sonda?Przez przypadek wyłączyłem głos w aparacie, w momencie gdy na mierniku pojawia sie 0.00 to zmieniałem źródło masy,od 1:30 min praca na LPG. co jakiś czas gazowałem http://youtu.be/qJcOe_sQKIc
  17. Witam, mam pewien problem w swojej astrze. Problem objawia się tym iż lekko rozgrzany silnik nie odpala na benzynie, natomiast na gazie odpala po chwili krecenia. Wystarczy że odpale całkiem zimny silnik( pali bez problemu) i zgasze go np. po 5-7 min i wtedy nie ma szans żeby odpalił na benzynie( rozrusznik kreci jak szalony ale nic nie łapie). Dodam jeszcze że całkiem rozgrzany silnik pali bez problemu na benzynie oraz na gazie. Uprzedze od razu iz samochód nie ma immo oraz nie pokazuje błędów. Niedawno wymieniana cewka zapłonowa ponieważ padła, przy okazji świece oraz kable. Acha czujnik temp silnika tez wymieniałem jakis czas temu bo silnik nie równo pracował na benzynie. Silnik 1.6 8V X16SZ, instalacja gazowa Stag L plus. Dziękuje za każdą radę. Pozdrawiam.
  18. witam Jak zapalę zimny silnik to na początku nierówno pracuje tzn tak jakby nie chodził na wszystkie cylindry.Potem już wszystko w porządku W czym szukać przyczyny.
  19. Witam, ostatnio podczas jazdy uslyszalem dziwne piszczenie tylko gdy skrzynia jest na biegu. gdy jadę na luzie lub wcisnę sprzęgło podczas jazdy to piszczenie ustaje. powraca gdy wbije bieg.intensywnosc wzrasta wraz z obrotami. kompet sprzegla byl wymieniany jakies 30tys temu na SACHS. skrzynia pracuje normalnie biegi wchodzą tak jak wchodzily. podniosłem przód do góry uruchomiłem silnik i tego dźwięku nie było. doszedłem do 4 biegu i cisza. wychodzi na to ze dźwięk występuje tylko pod obciążeniem napędu. dodam ze to taki dźwięk bardziej podobny do stukania czegoś o szprychy.jakies pomysly?
  20. Witam, po założeniu instalacji gazowej miałem problem z szarpaniem na benzynie po jeździe na gazie. standardowy problem w tych silnikach ze sterownikiem gazy bingo m/s4 wielokrotnie wałkowany. wiec bez problemu sobie z nim poradziłem wpisując w emulacji wartosci H: 0.6 oraz L:0.8. Przez pół roku było miód malina ale nagle z dnia na dzień problem powrócił. znowu emulacja miesza mi w mapach i szarpie po jeździe na gazie.wpisałem wartosci H: 0.4 L:0.6 brak poprawy powróciłem do H:0.6 L:0.8 nadal brak poprawy. po resecie kompa jest dobrze dopóki nie zacznie jeździć na gazie. co mu odbiło? z góry dziękuje za każda pomoc
  21. Witam. Jestem posiadaczem Opla Astry F 1.6 8v benzyna + gaz W ostatni weekend Asia zrobiła dziwny "zwód". Mianowicie odpaliłem ją i pojechałem do sklepu. Po wyjściu ze sklepu już jej odpalić nie mogłem i tu nie chodzi o to że kręciłem rozrusznikiem a ona nic ale przekręciłem kluczyk świecą się kontrolki a auto nie reaguje, nawet rozrusznik nie cyka. Odpaliłem na pych i dojechałem do domu. W domu zgasiłem i znów to samo. Zostawiłem ją na noc ponieważ następnego dnia miałem sprawdzić co z nią nie tak i ku mojemu zdziwieniu auto odpaliło. Teraz codziennie jeżdżę do pracy i sytuacja się nie powtórzyła nigdy. Auto ma nowy akumulator, klemy są dokręcone, nie ma żadnych błędów, świece + kable też zmienione miesiąc temu. Co to może być ? Chciałbym się dowiedzieć aby zapobiec późniejszym większym awariom. Wiadomo że to trochę loteria ale na co stawiacie? Z góry dziękuje za każda wskazówkę.
  22. witam jak pewnie mnie pamiętacie od zawsze mam problem z obrotami kupiłem ostatnio gdy tu pisałem cały wtrysk - używany ale w 100% sprawny - samochód jeździł do sprzedaży cały czas dobrze jakieś pół roku było wszystko git jakiś miesiąc temu zaczął wariować - co 2 tyg trzeba było resetować kompa(błąd 35) co może być przyczyną - mechanik u którego byłem powiedział że jak jeszcze będzie tak się to powtarzać to najprawdopodobniej kopm do wymiany natępna rzecz: nie wiem czy to dobrze ale włączenie wentylatora graniczy u mnie z cudem. Podczas jazdy dochodzi do 95 stopni i spada do ok 70 i tak w kółko - nie wiem czy to ma znaczenie ale nawiew w mam ustawiony na zimne powietrze np teraz przejechałem 40 km przeciągając go na biegach i wentylator się nie załączył przez pierwsze 10km robiło jak u góry a później ytrzymywało ok 90 działa na 100% bo nieraz mi się załączy ale to nawet nie wiem ile muszę przejechać - dobrze że tak się dzieje?
  23. Witam, ostatnio borykam sie ze słaba mocą w x16sz. wymieniłem już świece i przewody przeczyściłem wszystko co mogłem. lewego powietrza brak, egr zaślepiony od dawna, wydech drożny, rozrząd sprawdzony ciśnienie 13-12-12-12. silnik pali od kopa pracuje równo z wydechu nie wydobywa się nic nie pokojacego. nie zawsze to występuje. problem jest na benzynie i lpg. błędów żadnych. rozumiem ze czeka mnie podmianka takich części jak dis, czujnik położenia wału , czujnik położenia przepustnicy, czujnik temp na ecu. coś można z tego wykluczyć? lub może coś jeszcze może być za to odpowiedzialne?
  24. Witam, po wymianie UPG z okolic zaznaczonym na zdjęciu słychać takie cykliczne syczenie, czestotliwosc syczenia wzrasta wraz z obrotami.w tym miejscu słychać syczenie najbardziej. silnik pracuje normalnie, trzyma obroty zbiera się normalnie.najbardziej je słychac od przdu silnika, za silnikiem w strone kolektora ssacego i przepustnicy syczenie słyszalne jest słabiej. dzwiek syczenia najbardziej przypomina dzwiek napełniania sie kompresora(taki do lakierowania itp). Wydaje mi sie ze to tak jak by powietrze uciekało przez jakas niewelka szczeline.przedmuchów w głowicy nie czuje... http://images63.fotosik.pl/557/264cd9312455cf13.jpg
  25. Gość

    x16sz na x16szr

    Wiadomo, silniki praktycznie niczym sie nie różnia.ale czy cały osprzęt wiązka komputer zepne na tych z silnika x16sz? w swoim x16sz mam praktycznie nowe kompletne sprzęgło nowy rozrząd pompa wodna, czy to będzie także pasować?czy silnik z automatu tez zepnie sie z manualna?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.