Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'astra' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 104 wyników

  1. Witam, auto nie chce mi odpalić, miałem już kiedyś taki problem i zaczęła mrugać ikonka samochodu z kluczem. Pojechałem dziś podłączyć go do opcoma, błąd komunikacji z kluczykiem. Tyle że teraz jak go próbuje odpalić nie dzieje się kompletnie nic. Akumulator ma dobre napięcie, auto nawet nie kręci, w trakcie jazdy do domu auto było sprawne dynamiczne, nic sie nie krztusiło. Po kilku próbach odpalenia, załapało pęd ale strasznie się dusił i zgasł. Znowu jak odpalam słyszę tylko jakieś trykanie rozrusznika* Czy ktoś się z tym spotkał? Mam 157k przebiegu, udokumentowany. Filtry wymieniałem w w marcu, olej również. były to filtry dość dobrych firm. Astra h 1.7 100km 2006r
  2. Enceladon

    Zakup Astry H

    Witam wszystkich. To mój pierwszy post na forum, a trafiłem tu, bo planuję zakup Astry w wersji H. Na ten cel chcę przeznaczyć do 16 tys zł. GTC najbardziej mi się podoba, ale nie wykluczam zwykłego hatchbacka lub nawet cabrio. Będę używał samochodu głównie do dojazdu do pracy i na siłownię, ale do tego dojdą wyjazdy poza miasto przynajmniej raz w tygodniu. Ogólnie miesięcznie powinienem robić plus minus 1 tys kilometrów. I teraz pytanie... benzyna czy diesel? Pytam o to, bo mam dwie oferty (jedna od zaufanego znajomego mojej przyjaciółki, a druga od osoby której nie znam, ale ma swoje cabrio od 8 lat i wie o nim wszystko) jednak są one dieslami. GTC to 1,7CDTI 100KM, a Cabrio 1,9CDTI 150KM. I teraz zastanawiam się, czy w przypadku mojej ilości kilometrów + to, że w większości będą to trasy po 7-8km w jedną stronę, jest sens iść w diesla. Bo z tego co wiem, benzyna jest łatwiejsza do naprawy i tańsza, mimo że trochę więcej pali. Po prostu te opcje byłyby dla mnie wygodne. Bo tak naprawdę to ciężko znaleźć jakiekolwiek sensowne egzemplarze benzyny w podanej cenie. I teraz pytanie kolejne... czekać na okazję, wertować rynek (też nie chcę jeździć po 300km w jedną stronę), zostać przy dieslu, czy jednak przerzucić się na inny model opla/inną markę, bo mój budżet jest trudny do osiągnięcia? Może zejść do półki Astry G? Tak, to będzie moje pierwsze auto i nie znam się zbyt dobrze. W zakupie i obejrzeniu auta pomoże mi na miejscu osoba, która się na tym dobrze zna i w tym trochę siedzi.
  3. Witam. Przeszukałem multum tematów i nie ma słowa o moim problemie. Zacznę od początku. Od pewnego czasu opel (astra II 2.0 dti, 101km) zamula strasznie. Szukałem przyczyn, byłem u mechaników, kompresja ok, turbina ok, egr ok, niby wszystko ok ale nie odpala się ta turbina ani troche. Gdy spadają obfite deszcze, są kałuże i się zmoczy porządnie to moc wraca, jakby jakieś przwody były przerwane lub naderwane i po zamoczeniu przewodzenie wracało w nich. Moim pytaniem jest, gdzie tego szukać, gdzie jest największe prawdopodobieństwo a jeśli się mylę to co to może być? Dodam że żadnych błędów nie mam, jedynie jak jadę i nie ma mocy to czasem przy ponad 120 zapala się check engine ale ten błąd nie zostaje zapisany, znika wraz z kontrolką. Ratujcie prosze bo już mnie szlag trafia. Dzięki i pozdrawiam.
  4. Witam forumowiczów. W internecie nie znalazłem podobnego problemu, więc zakładam nowy temat. Więc problem polega na tym, że halogeny zapalają mi się już na zapłonie i świecą gdy włącznik jest ustawiony w pozycji 0. Wyłączają się dopiero po uruchomieniu świateł pozycyjnych lub mijania. Nie mogę ich załączyć przyciskiem od świateł przeciwmgłowych, dioda sygnalizacyjna się nie zapala, jednak słyszę, że przekaźnik cyka. Wyjęcie bezpieczników i przekaźników halogenów nic nie daje - dalej świecą. Gasną tylko jak wyjmie się bezpiecznik F3 w komorze silnika. Za licznikiem znalazłem cieniutki czarny kabelek który jest odłączony i zaizolowany. Ktoś ma jakieś pomysły w którym miejscu jest nagrzebane? Chciałbym używać normalnych przeciwmgielnych, nie wspomnę już tutaj o kwestii prawnej. Dodam, że światła mijania mogę odpalić bez kluczyka. Pozdrawiam.
  5. Witam mam problem z swoją Asterką H GTC, chciałem założyć do niej światła dzienne DRL ponieważ mam automat (automatyczne światła), wybór padł na Philips DayLight 9 lecz po podłączeniu świateł do przewodu pozycyjnych tak jak każe instrukcja oraz do akumulatora przez moduł dołączony z ledami światła w ogóle się nie włączają, nie reagują na zapalanie świateł pozycyjnych ani drogowych jednak gdy gaszę auto zapalają się na około 3 sekundy i to jest jedyny moment w którym działają. Gdy odłączę je od przewodu świateł pozycyjnych włączają się przy odpaleniu auta lecz nie przełączają się bo są odpięte. Czy spotkał się może ktoś z was z takim problemem czy uderzać do elektryka ? Dodam, że mam ledy w podświetleniu rejestracji oraz we wnętrzu i od czasu ich założenia wariują (czasami się palą czasami mrugają a raz w ogóle się nie włączają) Pozdro
  6. Witam posiadam opla astra 1.6 74KW mój problem wygląda następująco. Auto w zimie zapala bez problemu. Od paru dni utrzymuje się wysoka temperatura na dworze (około 18 stopni) I W tamtym roku w wakacje zauważyłem , że gdy słońce intensywnie świeci na maskę auto w wysokiej temperaturze nie chcę odpalić ( ROZRUSZNIK NIE REAGUJE ..ALE KONTROLKI NORMALNIE PRZYGASAJĄ ! JAK PRZY KAŻDYM ODPALANIU ). Auto pozostawione przy tej samej temperaturze natomiast w cieniu bez możliwości nagrzewania odpala bez problemu. Dodatkowo jeżeli samochód odpalę już po 15 minutach prób pojeżdżę nim dość długi dystans np 100km bez gaszenia silnika i zostawię samochód w cieniu on normalnie odpali. Natomiast gdy w takiej samej sytuacji pozostawię auto na słońcu dzieje się to samo co zwykle... rozrusznik przestaję reagować. Dzisiaj pozostawiając auto dosłownie na 3 minutki na słońcu. Po przejechaniu 2 km rozrusznik się nie kręci , lecz zauważyłem , że dziś na ułamek sekundy za którąś tam próbą usłyszałem próbę działania rozrusznika przez pół sekundy. Nie wiem dosłownie co może być tego przyczyną. Mechanik twierdzi , że gdyby regularnie nie odpalał to by mógł sprawdzić .. takie gadanie... WIĘC: Auto stojąc na słońcu nie odpala.. a stojąc w cieniu odpala.. odpalę go z rana przejeżdżę dość sporo km odpali bez problemu na ciepłym silniku... pozostawię na słońcu NIE ODPALA... Nie znam się ... nie jestem mechanikiem.. mam 19 lat czytałem na internecie różnego rodzaju forum lecz nie znalazłem innego takiego przypadku.. PROSZĘ POMÓŻCIE ! PS.. CEWKA BYŁA WYMIENIANA
  7. Siema! Jestem Dawid i przedstawiam Wam moją Astrę. Może nie mam jej długo bo nie całe dwa tygodnie lecz darzę ją bardzo dużym szacunkiem ponieważ jest to mój pierwszy samochód. Auto zostało sprowadzone z Niemiec i wyglądała identycznie tak jak wyjechała z fabryki . Autko pochodzi z 2010 roku, 120 tyś przebiegu udokumentowane i sprawdzone. Przez te dwa tygodnie które ją posiadam udało mi się okleić przedni grill, lusterka oraz tylną listwę w czarny połysk oraz zakupić oryginalną lotkę od OPC oraz zrobić rzeczy które robi się przy zakupie auta typu: oleje,rozrząd,filtry itp . Plany na rozwój autka są sporę lecz zobaczymy co z tego wyjdzie. Fakt czasu jest jeszcze sporo ponieważ i tak będzie jeszcze stała w garażu przez około trzy miesiące. Coś więcej o autku : Rok produkcji - 2010r Edycja 111 jahre Lakier- Srebrny Sovereign Silnik - 1.6 115km Z16XER Benzyna bez gazu Więcej zdjęć mojej asterki : https://drive.google.com/drive/folders/1YubUxwdXuSeNQ40h2P5yMniS1j2oj_Td?usp=sharing
  8. Witam, mam problem z moja astra G 1.7 dti Problem jest taki ze podczas jazdy od 50km zaczynało buczeć przy 80km bardziej intensywniej z takim odglosem obcierania. Podczas jazdy po łuku w prawą strone wszystko sie uspokaja, podczas skręcania w lewo nasila, mysle sobie łozysko w prawym kole wymieniłem na nowe (co prawda te nie miało luzu). Poprawiło, jest troche ciszej nie slychac obcierania przy 80 ale nadal buczy, co to może byc? przegub wewnętrzny? Testowane na innych oponach felgach itp, na podnosniku podczas rozpedzania auta widać jakby tak koło troche wibrowało Prosze o jakieś wskazówki, Dziekuje
  9. Witam, Mam pytanie do znawców, mechaników, ludzi znających się na rzeczy. Mam astra h z silnikiem z16xer, jakiś czas myślę o montażu instalacji, w sumie wszystko mam już zapięte na ostatni guzik aczkolwiek przed montażem chciałem posprawdzać czy wszystko z moją jednostką jest okej zanim wezmę się za zlecenie montażu lpg. Nagrałem dwa filmiki. Chciałem zapytać czy taki odgłos silnika jest normalny jeżeli chodzi o konkretną jednostkę z16xer ? przy uruchomionym silniku, delikatnie wyciągam bagnet i jest dość dziwny dźwięk, to samo jak odkręcę korek wlewu oleju. Nie mam porównania do innych silników dlatego postanowiłem zapytać fachowców, którzy na pewno bardziej się znają na rzeczy. Drugie pytanie dotyczy spadania wskazówki obrotów, mam wrażenie, że dość wolno one spadają, czy ja już jestem przewrażliwiony ?. Auto mam od niedawna. Komputer nie pokazuje żadnych błędów - 0 aczkolwiek wyczytałem, że często w astrach psuje się membrana odmy, separator, stąd kolejne pytanie i laikowy test odmy, czy ta jest zepsuta ?. Jeżeli mogę liczyć na pomoc i sensowne odpowiedzi będę bardzo wdzięczny. 1 filmik: https://drive.google.com/file/d/19kQJa5JSxdHUEs3_K55vLFZs0KAqZN6t/view?usp=sharing 2 filmik: https://drive.google.com/file/d/1Hm5YXX3vz3I7YTAEMcQrcZ1ix9skT1gY/view?usp=sharing
  10. Witam Wszystkich Forumowiczów Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu w mojej leciwej już astrze H 1.7CTDI 80kM. Po kolei: Rok temu w zimie auto odmówiło mi posłuszeństwa, winą okazał się alternator, (chodź zanim to wydedukowałem zdarzyłem wymienić akumulator). Szybka regeneracja, montaż, usunięcie błędów i autko klekotało prawie cały rok. 2 tygodnie temu w astrze zaczęły dziać się zjawiska tj.: Podwyższone obroty silnika na biegu jałowym (przyczyną był większy pobór prądu przy włączonej nagrzewnicy) Problemy z odpaleniem auta (-10 C - norma?) Przerywana praca wentylatora nawiewu Aż wreszcie zaświeciła się choinka i zgon auta pod Biedronką.. Sprawdziłem błędy metodą "gaz hamulec" i zadzwoniłem po kolegę, który odholował mnie laguną (ludzie robili zdjęcia jak francuz ciągną "niemca") . Mechanik postawił diagnozę - Alternator.. No i historia zatoczyła koło, z racji tego że zależało mi na czasie włożył mi jakiś regenerowany dając rok gwarancji. Wszystko odbyło się bez komplikacji, lecz gdy astra miała wracać już do domu okazało się że alternator mocno się nagrzewa. Według mechanika winowajcą okazało się sztywne koło pasowe alternatora i zalecił mi wymianę na sprzęgiełko jednokierunkowe oraz pompę wakum, - 150zł w błoto bo to nie usunęło problemu. Została postawiona kolejna diagnoza tym razem trafna, a padło na sterownik świec żarowych. Według mechanika wszystko miało być cacy, ale wracając do domu okazało się że stojąc na światłach delikatnie buja się całe autko, silnik pracuje inaczej (jak dwusuw na wolnych obrotach) i migają wyświetlacze. Obroty silnika ok 800 obr/min. I teraz pytanie do Was, czy jest możliwość że sprzęgiełko alternatora powoduje mniejsze obciążenie silnika, a co za tym idzie zmniejszenie obrotów silnika i niższa amplitudę jego pracy? A może jest jakiś inny trop ? Z góry dziękuję za pomoc
  11. Witam, chcę podłączyć kamerę cofania do Opla Astry H - 2005 - Hatchback i mam problem z odnalezieniem przewodu plusowego od lampy wstecznego. Sprawdziłem multimetrem wszystkie 5 przewodów, ale żaden nie pokazał 12V. Sprawdzałem przy włączeniu biegu wstecznego. Brązowy to chyba masa.
  12. Witam , problem polega na tym że sporadycznie pojawia się problem że podczas zatrzymywania się przy wciśnietym sprzęglę nagle obroty same się podnoszą do odcinki zero reakcji na gaz i pomaga wyłączenie silnika i zaraz po odpaleniu problem znika i spokój na kolejne 30 50 80 km.... Blędów zadnych na komputerze , kontrolnie wymieniony potencjometr gazu, nadal to samo, od czego zacząć poszukiwania ? Astra 1.7cdti Z17DTH
  13. Cześć, W instrukcji obsługi znalazłem informację, że podczas parkowania na środkowym ekranie może zostać wyświetlona graficzna interpretacja (samochód wraz z odległością od przeszkody) pobierana z czujników parkowania. W moim aucie natomiast jest dźwięk podczas cofania, ale na ekraniku nie wyświetla się nic z tym związane - da się to włączyć, czy jest to opcja tylko dla opcji z czujnikami przód+tył? Czujniki parkowania są fabryczne. Tylko tył. dzięki, pozdrawiam
  14. Witam, mam problem ze światłami w mojej Astrze F. Problem polega na tym, że światła mijania raz świecą raz nie. Postojowe i długie działają bez problemu. Po prostu podczas jazdy światła same mi się zmieniają na postojowe. Gdy widzę, w odbiciu innego samochodu, że tak się stało, to po prostu kombinuję z wyłączaniem i włączaniem świateł, czy też włączaniem długich i wyłączaniem. Czasem to pomaga i na powrót światła świecą. Z góry dziękują, za pomoc.
  15. Witam, Jestem posiadaczem Astry IV sedan z silnikiem 1.4 turbo. Od pewnego czasu mam problem z dwoma przypadłościami: 1. Po wyłączeniu silnika, po klikudziesięciu sekundach zaczyna coś walić pod spodem. Jakby głuche uderzenie co kilka sekund przez jakąś minutę. Ostatnio zrobiłem tak: po zgaszeniu silnika, zanim zaczęło stukać, odkręciłem korek wlewu paliwa i najpierw było długie pssssssss, a zaraz potem seria uderzeń BUM w ciągu około 2 sekund i później już cisza. Jakby coś się odkształcało w baku. Czy to może być problem ciśnieniem powietrza w baku? Co z tym mozna zrobić? 2. Druga kwestia to kontrolka check. Zapaliła się po jeździe po głębokich kałużach (choć nie wiem, czy to ma związek). Błąd został zakwalifikowany jako: zbyt uboga mieszanka. Mechanik wskazał na przepustnicę. Została wyczyszczona. Silnik faktycznie zdecydowanie lepiej chodzi i ma lepszą moc. Niestety kontrolka znów zapaliła się po kilku dniach. Wiem, że trudno ocenić o co może chodzić. Może jednak są w Astrze elementy, które warto sprawdzić w pierwszej kolejności, które często sygnalizują błędy. Gdzieś czytałem, że to może być cewka. Czy to prawda? Z góry dzięki za pomoc.
  16. Witam. Panowie w mojej Astrze od jakiegoś czasu mam problem przy mocniejszym wciśnięciu gazu. Silnik zwiększa swoje obroty ale dźwięk przypomina motor, albo silnik 3 cylindrowy. Wszystko co trzeba jest wymieniane. Macie jakieś pomysły? Podaje link z wideo jak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=EIcNnOInOc0&feature=youtu.be Dodam tylko, że nie jest tak cały czas. Występuje to przy rozgrzanym silniku i czasami ustępuje po chwili.
  17. Witam wszystkich. Chciałbym sięgnąć po radę, gdyż mam problem z moją Asterką. Zaczynając od początku to posiadam samochód Opel Astra G Bertone 1.8 (z rzadko występującym w tym samochodzie silniku) Z18XEL 2001 rok, Benzyna+LPG. Przejdę do opisu problemu, ponieważ sam już nie wiem gdzie szukać. Problem polega na tym, że samochodzik faluje na obrotach gdy wrzucę mu luz, bądź wrzucę sprzęgło, a także pojawia się dziwny objaw przy odpalaniu (po nocy). Objawy się pogarszają gdy jest mocno zagrzany (głównie po jeździe w mieście) wtedy potrafią tak falować że samochód po prostu gaśnie. Co do odpalania to bertonka wchodzi na wysokie obroty (około 2 tysięcy) i gwałtownie jej spadają do 500 a następnie gwałtownie rosną i zaczynają falować 2-3 razy wokół przedziału 1000-1500 i się normuje. Sprawa ma się inaczej przy odpalaniu kiedy zgaszę samochód na benzynie a nie na gazie, czyli kliknę guzik od gazu. Wtedy po nocy samochód odpala normalnie, ale objawy w jeździe się nie zmieniają czy to na gazie, czy na benzynie. Dodatkowymi spostrzeżeniami, które towarzyszą podczas falowania to lekkie przygasanie świateł. Bertonce zdarzy się czasem szarpnąć, ale cewke wymieniłem na nówkę. Kolejnym spostrzeżeniem łączącym się z tematem to jest że podczas jazdy, gdy wcisnę gaz w podłogę to mam wrażenie jakby ją coś trzymało i nie ma 100% mocy. Na komputerze wykazywało błąd przepływomierza P0100, ale znajomi twierdzą że raczej "aż takich" objawów od tego nie powinno być, a na dodatek próbowałem z 3 innymi przepływkami i efekty te same, ale każdy był używany. Na jednym którego czyściłem alkoholem izopropylowym było jakby lepiej, ale obroty pozostały (oczywiście największe przy ciepłym silniku) Z góry dziękuję za każdą radę, gdyż ciężko mi jest samemu się z tym uporać jako że jestem około roku od zdania prawka i wcześniej nie interesowałem się motoryzacją. Pozdrawiam. //EDIT: Zapomniałem dopisać że cały czas pali mi się check engine, po usunięciu błedów w kompie (P0100) check się nie świeci tylko przez kilka kilometrów lub do pierwszego falowania, a potem już świeci na stałe.
  18. Hi, mam problem z autem mojej mamy, auto nie chce odpalić, tak jakby rozrusznik nie działał. Jeśli już uda się "zakręcić" to nawet nie odpali tylko od razu gaśnie, słychać po tym taki dziwny dźwięk. Zdjęcie z miejsca z którego dochodzą dziwne dźwięki + filmik: https://imgur.com/a/FhRBV https://www.youtube.com/watch?v=oHg3aTYX_5U&feature=youtu.be Co może być przyczyną?
  19. Witam posiadam problem z moją asterka polega on na tym że auto muli jeśli chce np szybko ruszyć samochodem i puszcze sprzegło dam gaz i auto muli na sekundę i nagle sieęzaczyna zbierać najgorzej jest jak jadę pod górkę i np Wcisnę pedał gazu po niżej połowy to auto mocniej buczy a przyspieszenia zero Dzieje się tak na lpg jak i Pb silnik nie zaciaga lewego powietrza bo gdy przy przepustnicy zamknę ręka to auto gaśnie dodam że rurka od filtra do przepustnicy jest lekko dziurawa ale nie wiem czy to od tego tak jest. Dodam że swiece ngk kable nowe kopułka i paluch tak samo. Lambda sonda nowa i silniczek krokowy wyczyszczony. Klamre sciągałem na noc zmian żadnych nie było Samochód Opel astra f classic 1.4i Lpg 60koni 1999r sedan
  20. Cześć, ostatnio zastanawiałem się co kieruje człowiekiem który stoi przed wyborem nowego samochodu. Wydaje mi się że każdy przelicza dokładnie utratę wartości, koszt serwisu czy paliwa ale czy braliście pod uwagę to że astra jest produkowane w Polsce ? czy to miało dla was jakiekolwiek znaczenie ?
  21. Siemano, jako że nie znalazłem w szukajce nic podobnego do tematu postanowiłem go stworzyć i zapytać się was czy miał ktoś z was problem z wyskakującym transmiterem ( temat jak najbardziej realny ) Jako że mam znikome pojęcie o gniazdach zapalniczki w pojazdach mam do was pytanie. Problem jest o tyle skomplikowany że transmiter wypada z zapalniczki przy większych dziurach ( najczęściej poza miastem #polskie_drogi ) Tak to fajnie wszystko śmiga na postoju da się słuchać normalnie i po mieście czy też po obwodnicach typu S8, S5, S1 również , a na wybojach wyskakuje. Proszę o was o pomoc Jeśli to pomoże tutaj jest link do transmitera. http://xenic.pl/pl/produkty/akcesoria-samochodowe/transmiter-fm-z-funkcją-bluetooth-xenic-bt66
  22. Witam, mam problem z swoją astrą, więc problem wygląda tak że po dłuższej trasie takiej + - 160 km bądź też przy większym obciążeniu akumulatora on od tak po prostu rozładowuje się, co jest według mnie dziwne gdyż podczas jazdy powinien pracować alternator. Generalnie problem zaczyna się wtedy jak akumulatorowi brakuje już mocy to silnik zaczyna wariować na niskich obrotach a gdy już nie chce się ponownie uruchomić. Sprawa jest nie typowa dlatego że jak poczeka się z godzinkę może dwie to samochód normalnie odpala i przez jakiś czas jeździ. Jak myślicie Panowie co to może być za przyczyna?
  23. witam. Proszę o pomoc w podłączeniu alternatora. Gdzie jaki kolor kabla ? Opel Astra F silnik 1.7 TD. https://zapodaj.net/b68ec9b1e78dc.jpg.html https://zapodaj.net/611f58fd80229.jpg.html
  24. Chciałem rozeznać się w temacie opinii o dobrych producentach pomp wody do naszych Opli - jakich producentów zamienniki kupiliście/montowaliście, jakie możecie polecić lub odradzić. Sam jestem na etapie wyboru pompy wody do Corsy C 1.0 (Z10XE) i widzę że pompy wody produkowane (konfekcjonowane?) są przez wielu producentów. Chyba najczęściej polecanym produktem (i chyba najlepszym) jest produkt firmy SKF, choć nie brakuje także i negatywnych opinii. Domyślam się że produkty firm Kraft, Maxgear, Hart, Maxis(?), Febest mogą być niższej jakości. Ciekawi mnie oferta hiszpańskiej firmy Dolz, co sądzicie o pompach wody tej firmy? Będę wdzięczny za opinie nt. poszczególnych produktów wymienionych producentów pomp, niekoniecznie tylko od użytkowników Corsy Pozdrawiam
  25. Witam wszystkich Mam problem z odpalaniem samochodu mianowicie silnik to 1,6 8v X16Szr z instalacją gazową II gen Brc żeby auto odpaliło trzeba je odpalać z wciśniętym pedałem gazu i podtrzymywać na obrotach około 2 minut bo w innym przypadku gaśnie po tym czasie auto normalnie już jeździ, jeśli nie wcisnę gazu to nawet nie odpali . W ostatnim czasie wiele rzeczy było robione miedzy innymi remont głowicy , wymiana rozrządu, świece, kable, cewka, cały monowtrysk wymieniony + nowe uszczelki, nowe węże podciśnienia ,map sensor , lambda, czujnik temperatury , zaślepiony egr ,wszystkie filtry a auto jak nie chce odpalać tak nie odpala , może macie jakieś pomysły bo mnie się już kończą ogólnie według mnie jest zalewany przez paliwo bo jak wymieniałem monowtrysk i wszystko wyczyściłem to za pierwszym razem odpalił od pierwszego bez problemu ale już za każdym następnym razem już było to samo , komputer nie pokazał żadnych błędów bloki pomiarowe raczej też wyglądały normalnie ale w załączniku dodaje raport z podpiętego kompa może ktoś wymyśli co jest nie tak
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.