Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'sonda lambda' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 7 wyników

  1. Witam. Od około pół roku samochód strasznie zaczął szarpać na gazie, że nie dało się jechać. Byłem u jednego gazownika i kazał wymienić świece (beru) i cewke na magneti marelli. Tak też zrobiłem i nic to nie dalo. Wymieniłem filterki do gazu i też nic. Byłem u elektromechanika, który stwierdził, że sterownik silnika jest dobry więc wgrał mi nową mape na benzyne, wyczyscil egr i nic to nie dało. Pojechałem do gazownika, który specjalozuje się w instalacjach taka jak moja czyli Lovato. Powiedział, że świece wymienic bo te są złe (Dodam, że przed awarią działał na denso i beru). Wymieniłem na nowe GM, wymieniłem filtr powietrza, wyczyscilem przepustnice i przepływomierz. Nadal nic. Pojechalem podłączyć pod profesjonalny komputer to wykazało błąd sondy lambdy za katalizatorem. Wymienilem na Delphi. Nic nie dało. Teraz gdy samochód jest rozgrzany, zgasze i odpale jeszcze raz to świeci sie check z błędami P0136 i P0141 sprawdzane ELM-em. Ile jeszcze muszę zainwestować, żeby trafić cobgo boli i na gazie nie da się jechać? Pacjent to Opel Vectra C 2002r 1.8 122km z gazem Lovato.
  2. Witam Was, Potrzebuje pomocy z moją Asterką. Ostatnio gdy podłączyłem interfejs do Bingo M, zauważyłem, że w powyżej 2000 wykres sondy lambda zaczyna być mocno poszarpany i tak jakby cały czas stał na środku - prostokąt - wskaźnik pracy sondy lambda drży w pozycji środkowej w kolorze zielonym. Na benzynie problem ten występuje tylko w wysokich zakresach obrotów >4000. Ponadto zakres pracy sondy na biegu jałowym na LPG jest mniejszy niż na Pb. Kiedyś tak nie było. Chyba zaczęło się to po wymianie sondy lambda na Denso za ~120 pln. Zauważyłem, że po przełączeniu na Pb wykres jest lepszy i bardziej przypomina ten prawidłowy. Co ciekawe jak wyłączę wszystkie odbiorniki w aucie to wykres na jałowym oscyluje 0-0.8v.. Jak tylko włączę nawiew, światła, lub uruchomi się wentylator chłodnicy to zaraz zakres pracy spada i sonda pracuje 0--0,45v. W czasie jazdy na PB wraz z obrotami również wykres się zawęża i zmiany stanu sondy są częstsze. Na PB jest chyba ok, natomist na LPG przy jałowych jest ok, i w miarą zwiększania obrotów wykres zaczyna mocno się zawężać aż w końcu przypomina bardzo poszarpaną linię. Proszę o jakieś sugestie co może być problemem. LPG ~ 100000 przebiegu na reduktorze. Ciekawe dlaczego jest taki spadek napięcia na sondzie przy uruchamianiu odbiorników ? Masy wydają się być ok. Sterownik Bingo jest masowany do - akumulatora razem z zaworem gazowym z reduktora Tomasetto 07. Może mieliście już styczność z podobnym problemem. Pozdrawiam.
  3. Zapaliła mi się kontrolka Check Engine na stały żółty kolor. Sprawdziłem OBDII przez Torque i wyszedł błąd: P0141, 02 sensor Heater Circuit (Bank 1 sensor 2). Podobno jest to uszkodzenie w obwodzie grzałki czujnika/sondy lambda. Błąd skasowałem. Wczoraj przeczyściłem styki wtyczki sondy, ale chyba nie tej co trzeba (tej sondy "z przodu silnika", przed katalizatorem, ma Nr 1) Jak dobrze wyczytałem to moim problemem jest sonda lambda Nr 2 (jest osadzona w przedniej rurze wylotowej i służy do regulacji pracy katalizatora). Dzisiaj dostałem się do drugiej spod spodu samochodu. Przeczyściłem te 4. styki bawełną (patyczki do uszu) nasączoną WD40. Podłączyłem jeszcze raz OBD-II i wybrałem m.in. wykres "Napięcie sondy lambda nr 2 Bank 1" i niestety linia stała na tym samym poziomie 1,2V. Natomiast podobny wskaźnik napięcia, ale dla sondy Nr 1 równomiernie falował między 0,2-0,8. Chcę sprawdzić jeszcze bezpiecznik odpowiedzialny za tę sondę lambda. Dlatego proszę powiedźcie: Jaki to numer bezpiecznika? Czy ta skrzynka bezp. znajduje się w komorze silnika? Jeśli skasowałem błąd to czy kontrolka zaświeci się ponownie przy zepsutej sondzie? schemat bezpieczników i przekaźników Astra H
  4. Cześć, Ostatnio pali mi się ciągle check P0170 - uboga mieszanka. Auto z LPG(regulacją w ostatnią sobotę). Dziś op-com'em sprawdzałem sondy ta przed katalizatorem na postoju po przejechaniu 70km waha się pomiędzy 255 a 275mV, przy dodaniu gazu do 1.5k obrotów chyba wariuje pokazuje ponad 1000mV, gdzie maksymalny zakres to 1000mV. Sonda wymieniona w ubiegłym roku(razem z przepływomierzem, który pokazywał 8-9kg/h teraz pokazuje 12-13kg/h ), raczej na jakiś zamiennik, czy dobrze obstawiam padniętą sondę, na postoju powinna również oscylować pomiędzy 200mV a 800mV ? Do tego na postoju delikatnie podszarpuje, a w trakcie jazdy przy dodawaniu oraz puszczaniu gazu szarpie tak jakby się dusił, w trakcie próby przyspieszania brak reakcji, pedał gazu w podłogę a reakacji w sumie brak, jedzie ale bez odczuwalnego ciągu do przodu. Do tego jakiś czas temu przez 3 dni pod rząd pokazał się błąd cewki na 4 cylindrze, po czym 4 dnia normalnie bez błędu. Poza sondą podejrzewam jeszcze durny sterownik silnika, którego bystry inżynier położył na silniku.
  5. Witam wszystkich, Chciałem się zapytać jak powinna wyglądać prawidłowa praca sondy lambdy w Corsie D? Do swojej Corsy podpiąłem się ELM327 i na rozgrzanym silniku (92 st.C) na Pb obserwowałem wartości napięć dla sondy nr.1 i nr.2. Sonda nr.1 oscylowała non stop w zakresie 0.1V do 0.7-0.8V bardzo szybko zarówno przy obrotach 700 jak i po dodaniu gazu do 2500 obrotów. Natomiast sonda nr.2 (domyślam się że to ta za katalizatorem) przy obrotach 700 miała mniej więcej stałą wartość około 0.8V i prawie się nie zmieniała w czasie. Po wejściu na 2000 obr. wartość spadała do 0V a po puszczeniu gazu bardzo powoli wracała do 0.8V (skok o ok. 0.05V na sekunde). Czy to jest prawiłowa praca tych sond czy jest z którąś coś nie tak? A może coś nie tak z katalizatorem...? Pozdrawiam
  6. Witam serdecznie Astra g 1.6 16v rozrząd wymieniłem miesiąc temu komplet paski, rolki ruiville pompa dolze olej wymieniony z mineralnego na półsyntetyczny gm 10w40 + płukanka Do sedna po uruchomieniu silnika od jakiego czasu zawsze po nocy wskakiwały wysokie obroty ok 1,5k ale wszystko było ok aż do soboty gdy wróciłem z wakacji samochód stał ponad tydzień na parkingu. Gdy go odpaliłem było to samo wysokie obroty a potem jeszcze gorzej gdy dojechałem do pierwszych świateł pojawił się czeck engine i obroty na wolnym biegu zaczeły spadać do 500 aż prawie gasł silnik więc postanowiłem go przegonić na wysokich obrotach i zatankowałem lepsze paliwo nitro + 95 i jak sie wydawało problem znikł ale następnego dnia znowu to samo tylko że samochód juz od odpalenia miał niskie obroty i prawie gasł więc pojechałem na komputer wyskoczyłu dwa błedy jeden dotyczył zaworu EGR a drugi okolic wtryskiwacza nie pamietam dokładnie. mechanik stwierdził że to na 100% egr wysiada. Więc sptytałem czy jest mozliwość wyczyszczenia go powiedział że nie to samo z zaślepieniem jedyna opcja według niego to wymiana na oryginał i krzyknął 800-1000zł. i tutaj mam prośbę do was co mogę zrobić sam by uniknąć takich kosztów + mam wrażenie czasami tak jak by nie działął na wszystkich garach po odpaleniu potem jak troszkę go przegonie problem znika. Wcześniej mi się wydawało że problem jest po stronie instalacji lpg ponieważ jak jeździłęm na benzynie nic nie wyskakiwało ale przed wyjazdem i teraz jeżdzę tylko na benzynie.
  7. Witam otóż kupiłem auto jak wiadomo marki Opel Vectra 1.8 auto zasilane jest instalacją LPG (sekwencja) i otóż problem z nią taki : nie chodzi na wolnych obrotach chodzi kulawo czasem zgaśnie gdy dodaje gazu to na każdym biegu się dławi tak jak by za dużo dostawał , gdy przejadę się kawałek to zaświeca się kontrolka chcek engine i wtedy auto zbiera się jak powinno czyli ma moc.. lecz po chwili gaśnie ,byłem u elektryka z tym podpioł pod komputer wywaliło mu błąd przepływki , sprawdził ją miernikiem okazało się że działa dobrze , więc co może być przyczyna ? hmm działa dobrze jak świeci kontrolka jak gaśnie to wtedy dostaje muła .. wydaje mi się że powinno to działć w odwrotną stronę . Aaa i jak odłączyłem przepływkę to auto działa dobrze , też kulawo na obrotach chodzi ale sprawnie przyśpiesza , lecz świeci się kontrolka Co może być przyczyną ? przepustnice przeczyściłem , sonda niby ok działa to w takim razie co ?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.