Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.2 59kW 16V Z12XEP(Twinport)' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 58 wyników

  1. Witam.Przez tydzień zmagam się z ubytkiem płynu chłodniczego co wleje to od razu płyn ucieka.Dziś zobaczyłem,że leje się w miejscu które zaznaczyłem na zdjęciu,czy jest ktoś w stanie powiedzieć mi jak ten element się nazywa?Pozdrawiam.
  2. Witam. Proszę o poradę kogoś kto już miał z rozrządem do czynienia czy "uskok" pomiędzy blokiem cylindra a głowicą mieści się w granicy normy. Samochód rozgrzebany.... Silnik Z12XEP. Różnica powierzchni wynosi 0,7mm. Proszę o analizę załączonych zdjęć (czerwony prostokąt).
  3. Siemka , wiem ze takich tematów mogło byc wiele ale chciabym sie was poradzic otoż stałem sie posiadaczem corsy d z 2011 r . najechane ma 122 tys . Problem polega na tym że po odpaleniu silnika po ok 5-10 sekundach słychac rytmiczne cykanie "cyk"cyk" . owe cykanie wystepuje tylko przy dodawaniu gazu lub przyspieszaniu i utrzymuje sie w zakresie obrotów do 2 tys/min powyżej tych obrotów nie słychac cykanie tak samo podczas puszczenia gazu cykania nie słychac. Olej to 5w30 deoxos 2 . Dodam jeszcze ze ma wyciek oleju z simeringa (tj przy kole pasa które napedza alternator) Wczesniej miałem astre GTC 1.6 twinport . Wiem ze te silniki maja takie przypadłosci stukania i cykania . ale z takim problemem sie nie spotakałem wszystko sprawdziłem nic nie lata luźno w silniku . Oddgłosy pochodzą bardziej z zza silnika w poliżu kolektora . Co to może być ? aaa no i rozrząd nie był robiony od nowości
  4. Witam. Ciekawi mnie czy ktoś kojarzy, jaką funkcje pełni ta zaślepiona "tuba" przy rurze od dolotu.
  5. Witam mam taki problem pod maską słychać dzwięk metaliczny grzechotania jak się wsłuchamy w filmik to słychać po dodaniu gazu w momencie puszczenia grzechocze. Na ciepłym silniku to najbardziej słychać takie metaliczne ćwierkanie jak by łożysko jakieś a łańcuszek rozrządu. Łańcuch był wymieniany 12kkm temu cały komplet na SKF,olej fuchs titanRace Pro s 5w30.Ciśnienie oleju bardzo dobre na zimnym i ciepłym silniku było sprawdzane przed wymianą na starym oleju. Opcom błędów brak. opel corsa c 1.2 twin 2005 dżwięk : https://www63.zippyshare.com/v/vtaomb8Y/file.html
  6. Witam mam problem z corsa D 1.2 80km 2009r. Najczęściej problem występuje jak auto jest zimne, postój przez noc. Podczas ruszania jak puszczam sprzęgło to autem zaczyna szarpać-trząść do momentu gdy nie puszcze sprzęgła do końca wtedy jest spokój. Dzieje się to tylko na 1 i na wstecznym. Obroty nic nie skaczą, błędów na komputerze brak. Przebieg 55k, po przejechaniu około 10km problem znika. Sprzęgło by było zajechane?
  7. Witam, Mam pewien problem z corsiną a mianowicie na biegu jałowym odczuwam drgania całego auta poprzez nierówna pracę silnika - lekkie "szarpanie". Podczas drogi tego nie ma, występuje na ciepłym i na zimnym silniku. Dodam że efektowi temu towarzyszy jeszcze dodatkowy efekt jakby mrugały światłą czy to drogowe czy te w środku podświetlające deskę. Czy ktoś może naprowadzić mnie gdzie mogę szukać przyczyny tego oto stanu?
  8. Corsa D 2007 1.2 benzyna + LPG Gdy rano wstaję do pracy corsa długo kręci. Odpala po jakichś 5-8 sekundach . Gdy odpali wszystko jest ok Pompę słychać. Przekręcanie kilkukrotne kluczyka w celu dopompowania paliwa nic nie daje, 2-3 godzinny postój jest ok. Gorzej gdy wychodzę z pracy po 8-9h wtedy znów pierwszy długo kręci. Czytałem o jakichś zaworkach zwrotnych i czujnikach położenia wału ale czy to dotyczy mojego problemu ? Zauważyłem też że podczas jazdy gdy mocniej nacisnę pedał gazu corsa tak jakby się na pól sekundy dławi potem jedzie normalnie. Świece nowe, termostat nowy bo stary był ciągle otwarty, Czy coś jeszcze mogę sprawdzić w domowych warunkach ? Proszę o pomoc lub naprowadzenie na temat gdyż większość dotyczy diesli
  9. Zaczęło się od wycieku oleju. Cała miska umazana. Diagnoza- wymiana uszczelki miski olejowej. Po wymianie, umyciu dalej cieknie. Podejrzenia -uszczelniacz wału od strony skrzyni biegów. po rozkręceniu skrzyni zdjęciu sprzęgła - jeszcze pozostało mi koło zamachowe, patrzę - strasznie dużo oleju w okolicy śruby filtra oleju. Pytanie jak dostać się do śrub filtra oleju? Jak zdemontować to ustrojstwo które zasłania śruby filtra oleju?
  10. Witam. Jak w temacie corsa nie chce odpalić iskry brak, prądu na cewce nie ma... brakuje mi już pomysłów co może być nie tak Może macie jakieś sugestie co jeszcze mógłbym sprawdzić, gdzie zajrzeć co wymienić? Dodam , że cewka sprawna, czujnik położenia wału korbowego sprawny komputer wymieniany też sprawny a żadnych błędów nie wywala
  11. Witam, osiem miesięcy temu miałem problem z czujnikiem położenia wału korbowego. Samochód gasł, szarpało i wywalało w komputerze błąd od czujnika. W związku z tym wymieniłem go, był zamontowany oryginał Bosch( z znaczkiem GM) o symbolach 0261210151. Zakupiłem taki sam nowy czujnik Bosch w sklepie (Kod OE: 9118368, 62 38 109). Po wymianie jak ręką odjął wszystkie dolegliwości przeszły. Po 8 miesiącach symptomy padniętego czujnika zaczynają powracać. Wiele na forum pisze iż z zamiennikami jest problem bo szybko padają. W sklepie za tego boscha zapłaciłem ok.165zł w ASO mają po 350 zł. Tak się zastanawiam jaka jest różnica między Bosch ze sklepu a Bosch z ASO może ten z sklepu to jakiś "drugi sort" a dla Aso Bosch robił jakieś "lepszajsze". No czy nie ma na rynku jakiś porządnych zamienników? A może jakaś inna nieznana mi usterka uśmierca te czujniki? Teraz już nie wiem co i gdzie mam kupić. Pewnie spróbuje zareklamować w sklepie tego boscha. CZUJNIK obrotu wału korbowego.pdf
  12. Witam, Corsiną jak do tej pory jeździłem bezawaryjnie, silnik zaczął pracować na 3cylindry, okazało się potrzeba wymiany świec, jedna z nich wyglądała jak po zderzeniu z tłokiem, stopka odgięta a "osłonki" brakowało. Od tej pory trzeba było dolewać troszkę oleju, z czasem troszkę zamieniło się w więcej, autem jeżdżę rzadko w czasie wakacji, więc nie przejmowałem się tym zbytnio do momentu gdy wywaliło CHECK i przestał gadać na 4cylindry. Domyślam się że świeca zrobiła spustoszenie w cylindrze 1. Dziś wieczorem poznam dokładny stan silnika, będzie zdjęta głowica, może wyjęte tłoki, jednak moje pytanie brzmi, jako że remont może być dość drogi, a samo Z12XEP czy w postaci słupka czy kompletu tanie też nie jest, co mógłbym bez większych przeróbek wstawić? Czy np. dół silnika od wersji XE by podszedł? Czy przy wsadzeniu słupka 1.4/1.6 mógłby zostać osprzęt od 1.2? Padł też pomysł wsadzenia Z18XE albo C20XE, co będzie mniej wymagające i mniej skomplikowane? Różnice między silnikami "Z" są duże? Np. czy sprężarka klimy z 1.2 przypasuje do innego silnika?
  13. Witam mam problem z moja corsa. Cieżko zapala, strzela w kolektor ssący, słabo reaguje na gaz, ciężko wkreca się na obroty. Przy mocnym wciśnięciu gazu dławi się natomiast jak wciskam powoli to czasem rochodzì do 3tyś i dalej się nie wkręca. Podmieniona cewka oraz przwpustnica. Świece są czarne okopcone. Jakies sugestie? Z góry bardzo dziękuje
  14. Sprawdziłem ciśnienie oleju na rozgrzanym silniku. Na wolnych obrotach ok.1,5bara, do 2tys. wzrosło do ok.4,5bara, powyżej 2tys. również ok.4,5bara czyli raczej ok. Ale po wyłączeniu silnika ciśnienie momentalnie spada do 0barów i tu mam pytanie czy jest to normalne czy też przez jakiś czas jakieś ciśnienie powinno się otrzymywać? A nie utrzymuje się bo ucieka np. przez zawór nadmiarowy ?
  15. Cześć, Dziś w miarę ciepły dzień, więc włączyłem klimę aby się trochę rozruszała po zimie i ruszyłem w drogę. Po 20 km jazdy z w miarę stałą prędkością 90km/h po obwodnicy zjechałem do sklepu i zapaliło się autko z kluczykiem. Żadnych innych niepokojących objawów nie było. Po powrocie podpiąłem OP-COM'a i zacząłem badać temat. Błędy: P1405 - Obwód recyrkulacji spalin - niskie napięcie (02) - Nie występuje P1405 - Wartość rzeczywista zaworu EGR napięcie nieprawidłowe (0A) - Obecny P1405 - Wartość rzeczywista zaworu EGR napięcie nieprawidłowe (04) - Sporadyczny Pokasowałem ale nadal wracały. Odpiąłem wtyczkę od EGR-a, przedmuchałem, popukałem w korpus i nadal nie dało się ich skasować. Przejechałem się kawałek, wykasowałem błędy i znowu wróciły, postanowiłem zrobić rundkę z podłączonym kompem aby sprawdzić parametry. Przegoniłem auto trochę mocniej pod 6krpm po czym zgasiłem, skasowałem błedy, odpaliłem i po kolejnych 7km nie pojawiły się ponownie. Z nagranych parametrów: Solenoid EGR (Recrkulacji Gazu Wydechowego) - zmienia się co jakiś czas z Aktywny na Nieaktywny Wartość rzeczywista pozycji EGR (Recyrkulacji Gazu Wydechowego) - pracuje w zakresie 0,21 - 3,61 V Czy to początki padu EGR-a? Czy włączenie klimy to tylko zbieg okoliczności ?
  16. Witam Mam problem ze spalaniem w corsie d 1.2 z 2008 roku w cyklu mieszanym pali mi 6,5l i myślałem że normalnie tyle nie pali dopóki mój sąsiad nie kupił takiej samej tylko z 2007 roku i jemu pali 5l i nie wiem co może być nie tak jeśli pokonujemy podobną drogę. więc co może być uszkodzone jeśli op-comie nie ma żadnych błędów i nie wiem co może być nie tak proszę o szybką odpowiedz
  17. Witam Mam pytanie, czy grzałka sody ogrzewa ja tylko do momentu osiągnięcia odpowiedniej temperatury, czy przez cały czas jej pracy, nawet gdy silnik jak i sonda uzyskają optymalną temp. roboczą ?
  18. Witam, podam charakterystykę samochodu. Jest z roku 2007, rej, 2008 , benzyna, przebieg 62000, jestem 1 właścicielem, kupiony w salonie. Od nowości ja tylko nim jeżdzę. Szukam odpowiedzi, co jest nie tak. Przejechałem 600 km nad morze. Stanąłem na światłach i jak ruszałem z jedynki to zaczął szarpać jakbym nie umiał puszczać sprzęgła. Nie zgasł, ale jak wrzuciłem 2 to pojechał, bez problemu. Każdy następny bieg i moc w porządku. Zatrzymałem się na kolejnym świetle, to znów tylko na 1 nce, poszarpało, i pojechał. Postał 3 dni, ruszam i nic nie szarpie. Więc akurat miałem jechać do innego miasta, to zrobiłem 200km trasą . Stanąłem na światłach, może lekko bujneło, ale nie szarpnął. Zatrzymałem się, zgasiłem silnik. Po 1h ruszyłem nic. Na następnych światłach, na jedynce ledwo ruszyłem takie było szarpanie, na innych biegach nic. Przyjechałem do domu, postał 2 dni, i pojechałem jakieś 15km do mechanika. Nic nie szarpało, a stawałem co światła. Podłączony pod komputer, i żadnych błędów, żadnych kontrolek, Mechanik z opla nie widzi żadnych błędów. Wróciłem, Pojechałem kolejne 150 km, i stając na światłach, znów na jedynce szarpanie. Wjechałem na parking wielopoziomowy i spróbowałem ruszyć na płaskim z jedynki ale bez gazu i rusza, ale jest to własnie szarpnięcie, takie ze 4 6 razy i zaczyna jechać. Nie wiem co to jest. wymienił mi mechanik świecę, przeczyścił przepustnicę, obejżał i nie znalazł niczego. Były diagnozy, że sprzęgło, ale cały komplet był wymieniany, po 24000. , bo były stuki , po wymianie zniknęły. Wymieniiałem, filtry oleju i olej co rok, filt powietrza był teraz wymieniony, wymieniony teraz płyn hamulcowy, Generalnie muszę przejechać ponad 150km aby na któryś światłach mi to szarpanie się zaczeło. Co więcej, póżniej jest już do końca dnia jak jeżdzę. Raz było tylko po staniu 12 h , jak ruszyłem na zimnym te szarpanie było tylko bardziej delikatne. Takto muszę przejechać dużo km i wtedy już doskwiera.. Jak w trasie było szarpanie, to dałem nawet koledze, żeby ruszył, bo może ja coś robię źle i on też powiedział, że szarpie/żabki robi na jedynce, reszta ok. Może ktoś miał coś podobnego. Nie chcę teraz wszystkiego wymieniać.... Z góry dziękuję na odpowiedzi i pomoc.
  19. Witam! Panowie, mam taki problem ze swoim samochodem otóż podczas ruszania na pierwszym biegu strasznie szarpie, tzn. dzieje się to tak jakby najpierw złapał potem puścił i znowu złapał. Sprzęgło mam wrażenie bierze dobrze blisko podłogi. To samo ma miejsce jak wbijam 2 bieg czuć tak jakby mechanicznie to wszystko się połączyło ze sobą, puszczając gaz też takie jakby szarpnięcie. Zastanawiam się czy nie jest to walnięty układ poduszek silnika/skrzyni biegów, ale lewarek zmiany biegów nie lata mi. Mechanik jak tylko się podjedzie to bez niczego chce sprzęgło wymieniać, i jak to nic nie da to wymienimy poduszki a ja mam za to płacić. Może ktoś z Was miał podobny problem.
  20. Witam. Męczy mnie ostatni problem w mojej Corsie (Z12XEP). Słychać dziwne świerkanie metaliczne w okolicy alternatora. Tak już od dobrych kilku miesięcy. A więc na początku zabrałem się za łożyska alternatora- oba dobrej firmy zakupione w renomowanej hurtowni w Rybniku jedne z najdroższych tylko nazwa mi wyleciała z głowy, made in Japan. Wymieniłem również regulator bo na oryginał ale używany- taki miałem w zapasie i ładuje dużo lepiej niż ten poprzedni. Przy okazji rolka napinacza bo łożysko też już miało dość. Niestety nie ustało. Po wymianie łańcucha rozrządu, co ostatnio robiłem, dałem nowy pasek wielorowkowy, a wczoraj zrezygnowany wymieniłem łożysko na kole pasowym sprężarki klimatyzacji. Niestety żadnej poprawy. Już nie wiem co go boli i co może powodować taki dziwny dźwięk. Po zdjęciu paska cisza czyli ewidentnie alternator bo z jego okolic to dochodzi. Przy składaniu alternatora nie było żadnych otarć na wirniku, kręci się bardziej ładnie bez luzów, szmerów, ocierania, czegokolwiek, ośką nie da się poruszyć w żadna stronę- no zero luzów. Z tego co zauważyłem to im większe obciążenie prądowe- tym częściej poświerkuje, czasem gdy mam światła i klimę załączona i włączy się wentylator chłodnicy to świerka bez przerwy jednym ciągiem. Denerwuje mnie to bo słyszę to w kabinie jak jadę np. że stała prędkością, siara bo słychać to na postojach no i nie wiem co jest powodem czy blachostka czy coś konkretnego, chce to rozwiązać przed podróżą... Na filmiku trzeba się wsłuchać aby to zauważyć, niestety badziewny sprzęt nagrywający. Najbardziej słychać przy zwiększaniu obrotów od 1:03 oraz później przy włączeniu klimy. Doszedłem do takiej wprawy, że łapę silnika i pasek wielorowkowy demontuje w 5 minut... Ale już nie mam sił na to... Może ktoś się z tym spotkał już, przeszukałem chyba cały YouTube, internet i nic... https://youtu.be/u4mBbADAVKs Pozdrawiam i czekam na wskazówki!
  21. Witam, mam pytanie o napięcie EGR'a. Op-Com pokazuje mi ciągle 0,74V (Wartość rzeczywista pozycji EGR) zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, czy tak ma być? nie powinno się to zmieniać? Co prawda pozycja Solenoid EGR (Recrkulacji Gazu Wydechowego) zmienia sie aktywny-nieaktywny Załączam logi z OP-COM: Napięcie akumulatora,14.4 VGlówny przekaznik,AktywnyPrzekaźnik pompy paliwa,AktywnyCzujnik 1 APP (Pozycji pedalu gazu),0.97 VCzujnik 2 APP (Pozycji pedalu gazu),0.49 VWartosc kalkulowana pozycji pedalu gazu,0 %Pedal przyspieszania w pozycji biegu jalowego,AktywnyTP (pozycja przepustnicy) czujnik 1,0.68 VTP (pozycja przepustnicy) czujnik 2,4.35 VObliczona pozycja przepustnicy,2 %Położenie przepustnicy,Bieg jalowyPrędkość silnika,833 obr/minPożądana prędkość jałowa,810 obr/minPrzepływomierz powietrza,1.20 VPrzepływomierz powietrza,5 kg/hTemperatura cieczy chłodzącej,2.22 VTemperatura cieczy chłodzącej,51 °CTemperatura powietrza wlotowego,3.92 VTemperatura powietrza wlotowego,9 °CCzujnik pozycji dezaktywacji portu,4.5 VPrzełącznik Info A/C (System Klimatyzacji),NieaktywnyCiśnienie A/C (Systemu Klimatyzacji),0.59 VCiśnienie A/C (Systemu Klimatyzacji),340 kPaSensor zbiornika paliwa,1.45 VSensor zbiornika paliwa,31 Mala predkoscPrzełącznik 1 hamulców,NieaktywnyPrzełącznik 2 hamulców,NieaktywnyPrzełącznik sprzęgła,NieaktywnyPrędkość pojazdu,0 km/hSolenoid EGR (Recrkulacji Gazu Wydechowego),NieaktywnyWartość rzeczywista pozycji EGR (Recyrkulacji Gazu Wydechowego),0.74 VZawór odpowietrzający zbiornika pali,NieaktywnyUklad zapob. spalaniu stuk.,NieaktywnyB1S1 Podgrzewanie sondy lambda (rzad 1 czujnik 1),AktywnyB1S1 Czujnik O2 (Rząd 1 Czujnik 1),156 mVB1S1 Stosunek powietrze/paliwo (rzad 1 czujnik 1),UbogaB1S2 Podgrzewanie sondy lambda (rzad 1 czujnik 2),NieaktywnyB1S2 Czujnik O2 (Rząd 1 Czujnik 2),451 mVB1S2 Stosunek powietrze/paliwo (rzad 1 czujnik 2),UbogaB1 Długoterminowa adaptacja paliwa (Rząd 1),-5 %B1 Krótkoterminowa adaptacja paliwa (Rząd 1),12 %O2 Pętla sensora,ZamkniętePrzekaźnik A/C (System Klimatyzacji),NieaktywnyTryb wylaczenia ukladu klimatyzacji,System OKTempomat (Cruise Control),Nie zaprogr.Przelacznik ukladu regulacji predkosci jazdy,Nie zaprogr.Prędkość pojazdu w zakresie ustawień tempomatu,Nie zaprogr.Lampka kontrolna wadliwego dzialania (MI),ZałSerwisowa lampka kontrolna (SVS),WyłCiśnienie oleju,Zmniejsz. cisn.Pozostały stan oleju,127 %Kontrolka wymiany oleju silnikowego,AktywnyStatus zapłonu,Zał 12VSygnał serwo PWM położenia przepustnicy,15 %Czujnik położenia przepustnicy 1 zaprogramowane położenie dolne,0.60 VPrędkość silnika,1 667 obr/minCzas wtrysku,3.4 msKat zwarcia styków,1.6 msKat wyprzedzenia zaplonu,10.2 CAB1 Sygnal czujnika spalania stukowego (rzad 1),0.3 mVOpóźnienie stukania cylinder 1,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 2,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 3,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 4,0 CANormalna temperatura pracy silnika,NieaktywnyWentylator 1 stopień regulacji,NieaktywnyWentylator 2 stopień regulacji,NieaktywnyWentylator 3 stopień regulacji,NieaktywnyOdcięcie paliwa przy hamowaniu silni- kiem,NieaktywnyPrzyspieszenie pojazdu,0 m/ s2Wzbogacenie siły,NieaktywnyWzbogacenie mieszanki do ochrony katalizatora (grupa 1),NieaktywnyTryb pracy awaryjnej (uklad elektr. ster. przepustnica),NieaktywnyLicznik nauki ukladu przepustnicy elektronicznej,0Puls prędkości pojazdu,Nie odebraneZaprogramowano funkcję immobilisera,YesCzas oczekiwania zabezpieczenia,NieaktywnyBCM:ID pojazdu jest zaprogramowane (Moduł ster.nadw),YesZest.wskaźników: ID pojazdu jest zaprogramowane,YesBCM: Stan ID pojazdu (Moduł sterowania nadwozia),OkayZestaw wskaźników: Stan ID pojazdu,Okay Druga sprawa jaka mnie zastanawia to wskazanie predkości silnika, w jednym odczyt jest 833 a w drugim 1667, tak ma być? dzięki za porady, walcze z błędem P0170 i do tego czasem nie moge odpalić auta na cieplym silniku (poczekam pare minut i pali OK)
  22. Witam. Mam pytanie, zwłaszcza do użytkowników silnika 1.2 16v (mój akurat jest Twinport 80 km). Otóż nurtuje mnie jedna rzecz. Jak Wam przyśpieszają te samochody? Jeżdżę tym samochodem od nie dawana i nie wiem czy coś mam zepsute czy po prostu te typy tak mają: 1, 2,3 bieg wydaje mi sie że słabo przyśpiesza- dokładnie to samochód niby przyśpiesza ale jakiś taki przydławiony, noga w podłodze a on jakiś niemrawy, dopiero od 3,5- 4tys obrotów zaczyna jakoś sie zbierać 4,5 bieg całkiem dobrze, dynamika według mnie ok Co ciekawe, przy przyśpieszeniu jest coś takiego że jak mocno wciskam gaz to takie uczucie jakby go zalewało, jak odpuszczam gaz zaczyna dynamicznie przyśpieszać (w pewnym zakresie obortów naprawdę ładnie ciągnie). Natomiast poza tym nie zauważyłem jakiś niepokojących objawów- silnik pracuje równo, cicho, dobrze pali. Wiem że może nie potrzebnie panikuje bo może ten typ tak ma. Wcześniej jeździłem Corsą B 1.4i 60km i tamten samochód z miejsca szedł lepiej (według katalogu Corsa B 1.4 i - 15s do setki, Corsa C 1.2 -12,5 s). Nie żebym był jakimś cwaniakiem co katuje samochód od świateł do świateł, ani też nie oczekuje żeby to było ferrari, ale jak obok stoi seicento to wcale nie jestem pewien czy uda mi się przed nim zjechac z pasa zwężającego sie :-/. Pozdrawiam
  23. Witam posiadam Opla corsa c 1.2 twinpor 2004 i zauważyłem ze sporadycznie czy odpalaniu auta nie ganie mi kontrolka od oleju ale gdy dodam delikatnie gazu to gaśnie . Olej wymieniany wraz z fltrem jakieś 8 tys km temu . Co to może być ? Dodam też ze poziom oleju jest w normie
  24. Cześć, Mam problem z corsą z 2004r., nie odpala. Gdy bylo ciepło paliła bez problemów. Gdy przyszedł mróz problem sie pojawił. Objaw jest taki że przy pierwszym kręceniu rozrusznikiem zapali i po bardzo krótkiej chwili gaśnie. Kolejne kręcenia wogle nie odpala aż czasem po wielu, wielu próbach zaskoczy. Jak zapali to do jeździ i odpala. Po przestawnej nocy zapomnij ze gdzieś pojedziesz. Gdy nie odpala to mruga check engine i klapie przepustnica. Problem jak na filmiku poniżej. Jutro (dzisiaj), zerknę na masę w okolicy skrzynki z bezpiecznikami (rada w komentarzu na YT). Dodam ze wymieniłem akumulator na nowy (45/360), ponieważ był juz stary i przy 3 niezależnych testach odpalania na przewodach podpiętych do innego auta odpalał bez problemu. Prośba o pomoc i rady jak namierzyć problem. Chętnie podjade do jakiegoś ogarniętego elektryka w wawie. Pozdrawiam,
  25. Witam. Na wstępie zaznaczę że jest to mój pierwszy opel więc proszę o wyrozumiałość. Mój problem polega na tym że sterownik silnika widzi napięcie na akumulatorze 8v. W rzeczywistości napięcie jest powyżej 12v. Samochód ciężko odpala, a jak odpali to zaraz zgaśnie. Posiadam instalację gazową firmy ag. Błędów w sterowniku nie ma żadnych. W załączniku zdjęcie z odczytu wartości.. Sprawdzone wszystkie bezpieczniki i przekaźniki. Proszę o pomoc w czym może być problem.
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.