Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'napięcie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
  • OPEL24 Riders
  • Porady dla kupujących samochód

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 2 wyniki

  1. Witam, Zgłaszam się z nietypowym problemem ze wspomaganiem, a mianowicie: Losowo w trakcie jazdy znika wspomaganie kierownicy, przestaje grać radio, podświetlenie deski rozdzielczej zaczyna świecić mocniej, światła przednie również. Po zgaszeniu silnika, wyłączeniu i ponownym załączeniu zapłonu problem znika. Bardzo często podczas występowania problemu pali się żarówka świateł mijania w przedniej prawej lampie. Wspomaganie wymieniane na drugie używane, problem występuje nadal. Ktoś ma jakieś sugestie gdzie szukać?
  2. Witam, mam pytanie o napięcie EGR'a. Op-Com pokazuje mi ciągle 0,74V (Wartość rzeczywista pozycji EGR) zarówno na zimnym jak i na ciepłym silniku, czy tak ma być? nie powinno się to zmieniać? Co prawda pozycja Solenoid EGR (Recrkulacji Gazu Wydechowego) zmienia sie aktywny-nieaktywny Załączam logi z OP-COM: Napięcie akumulatora,14.4 VGlówny przekaznik,AktywnyPrzekaźnik pompy paliwa,AktywnyCzujnik 1 APP (Pozycji pedalu gazu),0.97 VCzujnik 2 APP (Pozycji pedalu gazu),0.49 VWartosc kalkulowana pozycji pedalu gazu,0 %Pedal przyspieszania w pozycji biegu jalowego,AktywnyTP (pozycja przepustnicy) czujnik 1,0.68 VTP (pozycja przepustnicy) czujnik 2,4.35 VObliczona pozycja przepustnicy,2 %Położenie przepustnicy,Bieg jalowyPrędkość silnika,833 obr/minPożądana prędkość jałowa,810 obr/minPrzepływomierz powietrza,1.20 VPrzepływomierz powietrza,5 kg/hTemperatura cieczy chłodzącej,2.22 VTemperatura cieczy chłodzącej,51 °CTemperatura powietrza wlotowego,3.92 VTemperatura powietrza wlotowego,9 °CCzujnik pozycji dezaktywacji portu,4.5 VPrzełącznik Info A/C (System Klimatyzacji),NieaktywnyCiśnienie A/C (Systemu Klimatyzacji),0.59 VCiśnienie A/C (Systemu Klimatyzacji),340 kPaSensor zbiornika paliwa,1.45 VSensor zbiornika paliwa,31 Mala predkoscPrzełącznik 1 hamulców,NieaktywnyPrzełącznik 2 hamulców,NieaktywnyPrzełącznik sprzęgła,NieaktywnyPrędkość pojazdu,0 km/hSolenoid EGR (Recrkulacji Gazu Wydechowego),NieaktywnyWartość rzeczywista pozycji EGR (Recyrkulacji Gazu Wydechowego),0.74 VZawór odpowietrzający zbiornika pali,NieaktywnyUklad zapob. spalaniu stuk.,NieaktywnyB1S1 Podgrzewanie sondy lambda (rzad 1 czujnik 1),AktywnyB1S1 Czujnik O2 (Rząd 1 Czujnik 1),156 mVB1S1 Stosunek powietrze/paliwo (rzad 1 czujnik 1),UbogaB1S2 Podgrzewanie sondy lambda (rzad 1 czujnik 2),NieaktywnyB1S2 Czujnik O2 (Rząd 1 Czujnik 2),451 mVB1S2 Stosunek powietrze/paliwo (rzad 1 czujnik 2),UbogaB1 Długoterminowa adaptacja paliwa (Rząd 1),-5 %B1 Krótkoterminowa adaptacja paliwa (Rząd 1),12 %O2 Pętla sensora,ZamkniętePrzekaźnik A/C (System Klimatyzacji),NieaktywnyTryb wylaczenia ukladu klimatyzacji,System OKTempomat (Cruise Control),Nie zaprogr.Przelacznik ukladu regulacji predkosci jazdy,Nie zaprogr.Prędkość pojazdu w zakresie ustawień tempomatu,Nie zaprogr.Lampka kontrolna wadliwego dzialania (MI),ZałSerwisowa lampka kontrolna (SVS),WyłCiśnienie oleju,Zmniejsz. cisn.Pozostały stan oleju,127 %Kontrolka wymiany oleju silnikowego,AktywnyStatus zapłonu,Zał 12VSygnał serwo PWM położenia przepustnicy,15 %Czujnik położenia przepustnicy 1 zaprogramowane położenie dolne,0.60 VPrędkość silnika,1 667 obr/minCzas wtrysku,3.4 msKat zwarcia styków,1.6 msKat wyprzedzenia zaplonu,10.2 CAB1 Sygnal czujnika spalania stukowego (rzad 1),0.3 mVOpóźnienie stukania cylinder 1,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 2,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 3,0 CAOpóźnienie stukania cylinder 4,0 CANormalna temperatura pracy silnika,NieaktywnyWentylator 1 stopień regulacji,NieaktywnyWentylator 2 stopień regulacji,NieaktywnyWentylator 3 stopień regulacji,NieaktywnyOdcięcie paliwa przy hamowaniu silni- kiem,NieaktywnyPrzyspieszenie pojazdu,0 m/ s2Wzbogacenie siły,NieaktywnyWzbogacenie mieszanki do ochrony katalizatora (grupa 1),NieaktywnyTryb pracy awaryjnej (uklad elektr. ster. przepustnica),NieaktywnyLicznik nauki ukladu przepustnicy elektronicznej,0Puls prędkości pojazdu,Nie odebraneZaprogramowano funkcję immobilisera,YesCzas oczekiwania zabezpieczenia,NieaktywnyBCM:ID pojazdu jest zaprogramowane (Moduł ster.nadw),YesZest.wskaźników: ID pojazdu jest zaprogramowane,YesBCM: Stan ID pojazdu (Moduł sterowania nadwozia),OkayZestaw wskaźników: Stan ID pojazdu,Okay Druga sprawa jaka mnie zastanawia to wskazanie predkości silnika, w jednym odczyt jest 833 a w drugim 1667, tak ma być? dzięki za porady, walcze z błędem P0170 i do tego czasem nie moge odpalić auta na cieplym silniku (poczekam pare minut i pali OK)
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.