Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 74kw 100km 16v z16xe' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 3 wyniki

  1. Witam posiadam opla vectre B 1.6. 16v z gazem sekwencyjnym. Od jakiegoś czasu mam dziwny problem ponieważ auto gaśnie gdy przy dużej prędkości zwalniam i używam sprzęgła. Odbywa to sie bez żadnego szarpnięcia czy innych objawów, nieraz nawet nie wiem że silnik zgasł bo objawia sie to bardzo cicho. Oprócz tego auto nie pracuje dziwnie wręcz przeciwnie wszystko funkcjonuje jak należy. Gdy jade z małą prędkością takich objawów nie ma. Wymieniłem już dużo rzeczy od zaworu egr nawet po przepustnice. Komputer nie pokazuje błędów. Dzieje sie to na benzynie jak i na gazie. Jakieś porady?
  2. Wiitam, zanim zostanę zlinczowany za to, że temat był już wałkowany chciałem powiedzieć, że ja już zgłupiałem ponieważ każdy mechanik ma swoją teorię i po prostu nie wiem co robić. Zanim auto przestało palić na jeden garnek dało się odczuć spadek mocy, musiałem redukować biegi w takich miejscach gdzie bez problemu miałbym zapas na 5 biegu, Że Vectra w zimę lubi paliwo a dojechać do pracy trzeba 30 km postanowiłem pobujać się busem.Po niecałych 2 tygodniach poszedłem przepalić no, i tu się okazało, że pomimo tego, że auto odpala na dotyk to nie pali 3 gar. Co wiem na pewno, strzelone były kable, wymieniłem. Świece wyglądają zdrowo, iskra jest. Problem jest taki że każdy mechanik ma swoją wersję: jeden mówi, że przestawiony rozrząd (wymieniany pół roku temu), drugi uszczelka pod głowicą (kompresja niby jest, płynu chłodniczego jest na minimum ale prawdopodobnie przy wymiany pompy z rozrządem nie był dolany bo nie ma w nim ani plam, ani nie robi się błoto, ani nie bulgocze. spalin też nie wyczuwam. Kolejny mówi, że wtryski, pierścienie, zawory coś tutaj. No, i ostatni stwierdził, że świece, uważa, że nawet pomimo tego, że jest iskra, nawet jak wyglądają dobrze to mogą być strzelone (konsultacja przez telefon). Zauważyłem na bagnecie i pod korkiem delikatny biały nalot ale auto robi małe przebiegi do 30 km dziennie, pod komputerem brak błędów, check engine brak, obroty falują do 1,500 po czym spadają na 800-1000, jak mu się ich nie przytrzyma to może zgasnąć jak się silnik zagrzeje. Auto tak czy tak idzie na sprzedaż, za dużo mi wyjdzie dojazd do pracy (wcześniej miałem auto firmowe często, teraz muszę dojechać codziennie) dlatego nie chcę za bardzo strzelać w ciemno bo więcej to wyjdzie niż auto jest warte. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam. EDIT: Nie mam LPG, nie wiem dlaczego na profilu jest.
  3. Po wymianie uszczelki pod głowicą przez mechanika viki zaczeła kopcić po odpaleniu i chodzi jak traktor.Kazał mi jechać do gazownika bym ustawił obroty.Czy to jest normalne bo moim zdaniem nie.Proszę o opinie.
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.