Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów 'astra h' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Porady dla kupujących samochód
    • Poradniki kupującego Opla
    • Zareklamuj swoje usługi na forum

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 41 wyników

  1. Witam, mam problem z swoją astrą, więc problem wygląda tak że po dłuższej trasie takiej + - 160 km bądź też przy większym obciążeniu akumulatora on od tak po prostu rozładowuje się, co jest według mnie dziwne gdyż podczas jazdy powinien pracować alternator. Generalnie problem zaczyna się wtedy jak akumulatorowi brakuje już mocy to silnik zaczyna wariować na niskich obrotach a gdy już nie chce się ponownie uruchomić. Sprawa jest nie typowa dlatego że jak poczeka się z godzinkę może dwie to samochód normalnie odpala i przez jakiś czas jeździ. Jak myślicie Panowie co to może być za przyczyna?
  2. Witam. Nie znalazłem podobnego tematu więc zakładam nowy. Lakiernik na czas malowania tylnej klapy bagażnika zdemontował listwę (blendę) chromowaną i przy okazji urwał dwie skrajne śruby, bo były dość skorodowane. Oczywiście nie raczył o tym powiadomić, bo przy odbiorze auta go nie było. Czy te śruby są częścią wymienną i można je jakoś dokupić, wymienić na nowe, czy niestety czeka mnie wymiana całej listwy z klamką? W tej chwili listwa trzyma się tylko na dwóch środkowych śrubach przy klamce. Teraz nie mam możliwości gdzieś się z tym rozłożyć i wykręcić listwę, a nie chciałbym robić tego dwukrotnie, jeśli by się okazało że tych śrub nie da się wymienić. W EPC niestety znalazłem tylko samą listwę z klamką. Listwa wygląda z zewnątrz jak nowa więc trochę szkoda jej. Przy okazji też wymieniłbym uszczelki o ile gdzieś takie można dostać.
  3. Witam, mam następujący objaw: przy włączonej klimatyzacji sprężarka klimy (prawdopodobnie to ona) pracuje dosyć głośno, słychać taki jakby metaliczny dźwięk przy niższych obrotach (chociaż ostatnio słyszę go również przy wyższych obrotach, natomiast przy wyższych prędkościach powiedzmy powyżej 80 km/h jest ok chyba), jest to delikatne i mój mechanik (pracuje w ASO już naście lat, naprawia też w domu, więc zakładam, że doświadczenie jakieś ma) powiedział, że to normalne i nie ma się czym przejmować póki co...? Kiedyś tego dźwięku nie było, Astra ma przejechane 140k km. Jednak mnie, taki nawet delikatny dźwięk trochę denerwuję i szukam kogoś kto profesjonalnie zregeneruje sprężarkę czy ogólnie zobaczy co tam jest przy niej do naprawy (bądź przy całym układzie klimy - podobno jest szczelny z tego co mi mechanik powiedział). Zastanawiam się jakie są koszta naprawy sprężarki i co ewentualnie się przy niej naprawia? Czy lepiej kupić nową i jaki to jest koszt? Z góry dzięki za każdą pomoc, pozdrawiam.
  4. Witam, Problem dotyczy Astary H 1.8 125kM. Auto stało na dworze około 12h po odpaleniu zaczeło pracować nierówno zapaliły się kontrolka 'samochodu z kluczem'. Po wyłączeniu zapłonu i ponownym rozruchu wszystko wróciło do normy. Samochód pracuje normalnie. Ale po przekręciarzu kluczyka nie gaśnie kontrolka 'samochodu z kluczem'. Czyli jakiś błąd w pamięci. Po odczytaniu metodą gaz hamulec P1500 i P1550 czyli błąd przepustnicy jak mniemam. Przepustnica do czyszczenie czy jakiś inny problem?
  5. Witam, to mój pierwszy wątek tutaj; mam problem z Opel Astra H r.2004 silnik Z16XEP – tylko benzyna, nie ma inst. gazowej. Silnik gaśnie gdy wrzucam na luz, czasami po kilku kilometrach, czasami po więcej. Gdy zgaśnie, mogę go od razu odpalić z kluczyka gdy się zatrzymam, lub gdy się jeszcze toczę puszczam sprzęgło wrzucam bieg i silnik zapala. Z odpaleniem nie ma absolutnie żadnych problemów na razie. Auto gaśnie w momencie, gdy puszczam gaz, wrzucam luz i hamuje, obroty powinny spaść do jałowych, a tymczasem wskazówka obrotomierza przelatuje przez obroty jałowe bez żadnego drgnięcia i silnik gaśnie, zapalają się standardowe kontrolki dla położenia kluczyka w zapłonie, potem jak wyżej odpalam auto bez problemu. Po kilku zgasnieciach na czerwonym swietle, potrafi już nie gasnąc do końca jazdy przez następne 15-20 km. Brak jakichkolwiek błędów, check engin się NIE zapala, kluczyk serwisowy też się nie zapala. Jeździłem dziś z mechanikiem z podpiętym kompem (chyba tech) podczas jazdy, auto zgasło w czasie jazdy kilka razy i nie wyłapało żadnego błędu… a inne parametry były wg mechanika ok. Można przyjąć, że problem występuje przy nagrzanym silniku, choć tu bym był ostrożny. Mechanik powiedział, że nie ma od czego zacząć i żeby czekać, aż zapali się jakiś konkretny błąd, żeby nie wymieniać na darmo dobrych części, a pierwszy raz ma z czyms takim do czynienia. Dodam, że poprzedniego dnia zatankowałem auto prawie na full, a następnego ranka po około 8-10 km pierwszy raz zgasło i gasło co chwilę, więc podejrzenie padło też na paliwo., dziś wieczorem usłyszałem, że auto leciutko popiarduje z wydechu (czego nie było)na jałowym jeśli nie zgasnie to leciutko pływają obroty, natomiast silnik na wyższych obrotach pracuje równo. Około 8msc temu były wymieniane świece i listwa zapłonowa, bo wypadały zapłony (tu komp[uter sygnalizował błąd). Również był pomysł, że sterownik silnika szwankuje. Dzieki z góry za rady i sugestie Paweł
  6. Witam. Szukam nr uszczelki gumowej , która wchodzi w rurę i nasadza się ją na turbo .Dziękuję za pomoc
  7. Witam, od kilku dni walczę z tempomatem w mojej Astrze i już za bardzo nie wiem czego się czepić,a że dużo jeżdzę po S-kach jest mi niezbędny.Ostatnio wracając do domu w czasie jazdy wyłączyłem go i już ponownie nie mogłem go załączyć.Sprawdzałem Op-comem i jest aktywny w cimie i silniku, w bloku pomiarowym pedał sprzęgła też zmienia stan aktywny/nie aktywny, hamulec też. Jedyny błąd jaki zapamiętuje to U2111-00 brak komunikacji magistrali CAN z układem kierowniczym EPS. Wspomaganie działa prawidłowo nie zauważyłem żadnych nie domagań.Może ktoś z kolegów przerabiał taki problem i udzieli jakiejś wskazówki co jeszcze sprawdzić Pozdr. Sławek
  8. Witam. Mam problem, ponieważ coś w mojej Astrze H (z14xep) kradnie prąd.. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć, za jakie "wskaźniki i przyrządy" odpowiada bezpiecznik nr 3, w dużej skrzynce bezpieczników? Po dwunastu godzinach stania natężenie prądu akumulatora spada o 0.06A. Po wpięciu multimetru szeregowo, amperomierz, oczywiście po odczekaniu, pokazuje około 0.12A. Natomiast po wyjęciu bezpiecznika nr 3 odpowiadającego właśnie za "wskaźniki i przyrządy", wartość maleje do 0.06A - niby też trochę za dużo, ale mam zainstalowany napakowany autoalarm który rzekomo ma pobierać ok 0.02A. Odłączałem zegary, radio, przełącznik świateł(reflektory). Odłączałem również alternator (a w zasadzie tylko plusowy kabel- wystarczy?) aby sprawdzić czy to może nie on, mimo, że napięcie ładowania przy mocnym obciążeniu nie spada poniżej ~14,2V. Help! Ps. Akumulator nowy, sprawny. Pozdrawiam
  9. Witam, Przeszukałem już chyba cały internet w poszukiwaniu rozwiązania mojego problemu. Mianowicie nabyłem Astre H 1.4 XEP 2006 w której nie było tempomatu, po przeczytaniu co potrzebne jest to do aktywacji po za manetka zabrałem się do pracy. Czujnika położenia sprzęgła nie było tak jak i wtyczki. Wtyczkę odnalazłem schowana za zegarami (brązowa wtyczka dwa przewody czarny i szary), zegary sprawdzone op-com posiadają kontrolkę tempomatu. Części zamówione czujnik sprzęgła nr części - 55701396, manetka nr części - 13129642. Po montażu i aktywacji op-com zgodnie z instrukcja w 3 modułach (silnik, cim, zegary) tempomat nie działa. Po przeczytaniu wielu forów oto rzeczy które już sprawdziłem: -odczyt programowania z modułów - wszystko poprawne -czujnik hamulca posiada 4 przewody i cztery piny w samym czujniku -napięcie 12V (czarny przewód) na wtyczce czujnika położenia sprzęgła -sprawdzone bezpieczniki 32,33 w komorze silnika i 18 w bagażniku -test manetki w op-com - wszystko działa -test czujnika sprzęgła i tu jest prawdopodobnie problem bo w blokach testowych cały czas pokazuje aktywny, niezależnie czy wciskam sprzęgło czy nie, na luźnym czujniku (nie wpiętym w otwór przy pedale sprzęgła) również ciągle aktywny, nawet gdy wypnie sam czujnik stan się nie zmienia. Problem wydaje mi się ze jest w programowaniu ecu gdy zmieniam programowanie wariantów tempomat występuje lub nie, gdy dam ze tempomat nie występuje pokazuje ciągle ze czujnik jest nieaktywny choc wydaje mi się ze mimo to czujnik powinien zmieniać stan. -w blokach testowych położenie pedału hamulca można odczytać dwa stany, po wciśnięciu pedału hamulca zmienia się tylko jedna z opcji - czy ktoś wie czy oba stany powinny się zmieniać jeśli tak to w jakich warunkach? Moze potrzebna kalibracja? Jak tak to gdzie? Czy ktoś ma pomysł dlaczego tak się dzieje? Uwalony ecu, cim? Moze op-com nie daje rady zaprogramować tego ecu poprawnie? (próba na dwóch wersjach op-com) Uszkodzony czujnik hamulca? (tylko jeden stan się zmienia) Z góry dziękuje za wszystkie pomysły i pomoc. Mam nadzieje ze za bardzo się nie rozpisałem, ale starałem się opisać problem jak najdokładniej.
  10. Cześć, ostatnio zastanawiałem się co kieruje człowiekiem który stoi przed wyborem nowego samochodu. Wydaje mi się że każdy przelicza dokładnie utratę wartości, koszt serwisu czy paliwa ale czy braliście pod uwagę to że astra jest produkowane w Polsce ? czy to miało dla was jakiekolwiek znaczenie ?
  11. Siemano, jako że nie znalazłem w szukajce nic podobnego do tematu postanowiłem go stworzyć i zapytać się was czy miał ktoś z was problem z wyskakującym transmiterem ( temat jak najbardziej realny ) Jako że mam znikome pojęcie o gniazdach zapalniczki w pojazdach mam do was pytanie. Problem jest o tyle skomplikowany że transmiter wypada z zapalniczki przy większych dziurach ( najczęściej poza miastem #polskie_drogi ) Tak to fajnie wszystko śmiga na postoju da się słuchać normalnie i po mieście czy też po obwodnicach typu S8, S5, S1 również , a na wybojach wyskakuje. Proszę o was o pomoc Jeśli to pomoże tutaj jest link do transmitera. http://xenic.pl/pl/produkty/akcesoria-samochodowe/transmiter-fm-z-funkcją-bluetooth-xenic-bt66
  12. Witam wszystkich, po raz pierwszy udzielam sie na forum i naprawdę liczę ma pomoc... Mam Astre z 2007r, benzyna + lpg, przebieg 155tys km. Od kilku tygodni po odpaleniu kontrolka oleju nie gaśnie i silnik turkocze jak diesel, poprawia sie gdy dodam gazu lub zgasze silnik i odpalę jeszcze raz. Mechanik wymienił czujnik oleju bo i kazał obserwować. No ale problem nie znika. Prosze pomóżcie! Pozdrawiam, Monika
  13. Witam.Mam problem z kupnem alternatora a mianowicie nie wiem jaka firma będzie najlepsza .Jeśli macie jakieś doświadczenia a zapewne macie to proszę o pomoc
  14. Witam, mam problem z alternatorem w Astra H 1,7 CDTI. Alternator zaczyna ładować (sprawdzam to w ukrytym menu serwisowym podczas jazdy) dopiero gdy się rozgrzeje. Po około 10min. Jeżeli uruchomię auto, a wcześniej nim jeździłem i jest rozgrzane, alternator ładuje od razu. Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem?
  15. Witam wszystkich Może Wy koledzy z forum pomożecie mi w rozwiązaniu problemu. Chromowana blenda na klapie bagażnika trochę mi wypłowiała i pokazały się delikatne wżery. Od dobrych kilku tygodni przeszukuję cały internet w poszukiwaniu używanej listwy w dość dobrym stanie, ale niestety do Sedana takie listwy chyba nie istnieją na rynku wtórnym, a zakup nowej w ASO mnie nie satysfakcjonuje gdyż za kawałek pochromowanego plastiku zaśpiewali mi 1030zł. Czy macie może pomysł gdzie taką zdobyć, albo co z tą moją zrobić?? czy jest możliwość pochromowania plastiku albo coś?? Z góry dziękuję za pomoc :-)
  16. witam, jestem nowym użytkownikiem forum więc jeśli zrobiłem cos nie tak, to z góry przepraszam. Sprawa dotyczy wysprzęglika któy mi nawalił( wyciek) , wymieniłem go na nowy , złożyłem, odpowietrzyłem przez wciśnięcie płynu strzykawką do odpowietrznika , po tym okazało się że nowy wysprzęglik też cieknie. Zamówiłem kolejny tym razem używany( na wszelki wypadek) myśląc że ten był wadliwy , po wszystkm odpowietrzyłem strzykawką wyciągając powietrze z układu przez odpowietrznik, niestety ten drugi też cieknie. po pierwszym zapobiegawczo wymieniłem również pompkę z tym okrągłym reduktorem co jest za nią.Na pewno robię coś źle, tylko co? Mam już dość sciągania skrzyni i tiotalny brak pomysłów. Z góry dziękuję za rady
  17. Witam, wielokrotnie korzystałem z forum jako niezarejestrowany użytkownik bo zawsze znajdowałem rozwiązania problemów. Natomiast rozwiązania obecnego problemu nie mogłem znaleźć więc zakładam nowy temat. Otóż moja astra h 1.3 tdci nie chce odpalić. Kilka dni przed definitywnym odmówieniem współpracy odpalała ciężko - ale zdarzały się też momenty że bardzo łatwo - od strzała. Jednak pewnego dnia nie chciała już zapalić. Akumulator ma rok, ale dla pewności został jeszcze sprawdzony - wszystko w normie. Podłączenie pod komputer nie wykazało żadnych błędów. Na filtrze paliwa z wierzchu było zapocenie więc filtr został wymieniony na nowy. Mechanik stwierdził, że pompa wysokiego ciśnienia nie podaje paliwa do listwy i wtryskiwaczy - do pompy paliwo dociera natomiast z pompy nie jest tłoczone do wtryskiwaczy. Po sprawdzeniu zaworu poma została kolejny raz zamontowana i dalej nie chciał zapalić. Kolejnym krokiem było sprawdzenie pompy w specjalistycznym zakładzie - wynik - pompa i zawór są OK. Teraz nie bardzo wiadomo od czego zacząć poszukiwania - komputer nie wyrzuca żadnych błędów... Czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś w tym temacie?
  18. Witam, Astra H, 1,7 cdti, rocznik 2004. Nie odpala. Po sprawdzeniu pojawiły się kody: ecn 050074 oraz ecn 161450 Doczytałem się na forach, informacji rozbieżnych, od błahostki, wystarczy, że skasuję błąd i będzie działać, do wymiany turbosprężarki. Ktoś może pomóc? Dziękuję, Pozdrawiam
  19. Dobry wieczór forumowicze ! Mam kłopot z podjęciem decyzji i chciałbym prosić o pomoc Jestem przed zakupem Opel Corsa D 1,3 cdti ecoflex 90 KM ( 5 drzwi ) z 2008 r i przebiegiem na wyświetlaczy 178 tyś. lub Opel Astra H 1,3 cdti 90 KM, 6 biegów ( 5 drzwi ) z 2007 r. i przebiegiem na wyświetlaczy 189 tyś. Cena w obu przypadkach podobna bo astra za 13,000 zł, a Corsa za 13,500 zł. Auto potrzebne przede wszystkim na krótkich dystansach żona + ja + dwoje dzieci 2 wieku 4 lata i 0,1 roku ;D, na wyprawy dalsze posiadamy duże autko innego producenta nie Opel. A te autko ma śmigać z moją Żoną i z dziećmi , to do pracy, do lekarza, na siłownie, do teści na flaszkę ;D aby nie jechać Vanem do któego żona ma obiekcje ;D Pomóżcie proszę ;D Ps. odpowiedź nie jest taka oczywista
  20. Witam Ostatnio na moje nieszczęście poleciała mi skrzynia biegów w mojej astrze... (bieda) Mam astrę h 1,6 benzyna z 2009r. Mechanik nie mógł się doszukać oznaczenia skrzyni ale dowiedziałem się że skrzynia była z oznaczeniem F17 C394. Wymiana trochę mnie szarpnie za kieszeń... Wszystko było by jeszcze ok ale wymyśliłem sobie że można by wstawić skrzynię z innym przełożeniem. Nie wiem jak inni użytkownicy tego autka ale jak dla mnie jazda po mieście jest super ale jak wyjadę na trasę to brakuje mi szóstego biegu... Może ktoś z was robił taką zamianę, jak tak to na jakie przełożenie? pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  21. Witam serdecznie Posiadam Opla Astra H 2004 roku, 1.7CDTI 101 KM W poprzednim miesiącu miesiącu miałem zderzenie z dzikiem, tzn najechałem na martwego już dzika, całe auto wyskoczyło do góry. Miałem wyciek płynu, Policja stwierdziła iż jest to płyn od spryskiwaczy. Po przejechaniu ok 30 km samochód zgasł, zagrzał się, śmierdziało trochę spaloną gumą. Laweta zabrała auto do mechanika, który wymienił chodnicę, gdyż jej usterka była przyczyna wycieku. Nie mam zamontowanego wiatraka od chłodnicy klimatyzacji (ale to odrębna historia). Odebrałem auto od mechanika i powiedział mi, że słychać klekot na jednym z cylindrów i powiedział, że jak doleję specjalnej domieszki do paliwa to powinno przejść, gdyż wg niego mogło się coś zapiec w przewodach paliwowych. Tak też zrobiłem. lecz nie pomogło. Chciałbym dowiedzieć się co to może być za głośny klekot. Pytałem znajomego mechanika przez tel. i powiedział, że to mogą być jakieś "szklanki" czy jakoś tak, że niby tam nie ma smarowania i od tego klekocze. Chciałbym zebrać kilka opinii zanim udam się do jakiegoś mechanika, który będzie szukał tejże usterki, lecz boję się kosztów samej diagnozy, gdyż słyszałem, że samo rozebranie silnika łączy się ze zdjęciem paska rozrządu i kosztem od ok 300 zł + wymiana części. Chciałbym się upewnić, że nie wyrzucę pieniędzy w błoto a usterka dalej będzie. Dodam na zakończenie że od momentu zderzenia przejechałem już z tym klekotem ok 6 tys km i wg mnie klekot jest nadal na tym samym poziomie. Czekam na podpowiedzi
  22. Drodzy klubowicze, mam dziwne obiawy w asterce H, 1.7 DTH (100 KM). Na codzień zero problemów z silnikiem, pali pięknie, nie bierze oleju, zadnych problemów z niskimi temperaturami, jest moc. ALE, gdy jedzie się parę minut z predkością powyżej 130-140/h zapala sie check engine i odcina moc. Można kontynuować jazdę, ale oczywiście silniku jest zamulony. Nie ma ŻADNYCH niepokojących obiawów dźwiękowych, drgań itp. Po kliku minutach jazdy poniżej 2000 obr/min kontrolka się wyłącza i można jak nigdy nic dalej kontynować jazdę z pełną moca - oczywiście do momentu przekroczenia tych 130/140. Moźna też wyłączyć stacyjkę, wtedy problem jest rozwiązany "od ręki". Kontrola ECU metodą "nożną" wykazała błąd prędkośći pojazdu. Po podłączeniu do kompa ukazuje błąd czujnika położenia wału. I to ustrojstwo (czujnik) wymieniłem, niestety nic nie pomogło. Jakieś sugestie? Podobno w piaście jest jakiś czujnik prędkości auta?
  23. Witajcie OPEL ASTRA 1.6 H Caravan Mam takie pytanie, co prawda czytalem na innych forach i rozne odpowiedzi padaja Chodzi o tylne swiatlo przeciwmgielne. Patrze, astra ma dwie zarowki z tylu od tych swiatel to mowie powinny dwa swiecic. Wymienilem zarowke i dalej w sumie tylko lewe sie pali. Normalne ? jedni twierdza ze normalne bo auto robione na dwa rynki, a drudzy mowia ze lepiej miec dwa i dobrze jakby dzialalo hehe. Nie wiem, dali dwie zarowki - powinny swiecic dwie. Zapewne sie myle ale pytam jak tam w waszych asterkach wyglada
  24. Witam W związku z drastycznym spadkiem mocy w mojej Astrze H 1.7 wykonałem zapis parametrów pracy podczas jazdy przy pomocy interfejsu op-com, wykonując przy tym kilka prób przyspieszania. Na jego podstawie wygenerowałem wykres zależności "Ciśnienia ładowania" od "Żądanego ciśnienia ładowania" i otrzymałem następujący wynik: Jak widać rzeczywista wartość ciśnienia ładowania nigdy nie osiąga żądanej, co pozwala przypuszczać, że coś złego dzieje się z turbiną. Można również zaobserwować, że w przypadku gdy żądane ciśnienie pozostaje długo na podwyższonym poziomie, ciśnienie ładowania powoli (bardzo) zaczyna się podnosić, maksymalnie osiągając poziom 145 kPa. Pozwala to mieć nadzieję, że turbina jednak jeszcze działa, a problemem może być np. jej sterowanie (podciśnienia, nagar itp). Stąd moja prośba - czy ktoś z posiadaczy Astry H Z17DTH byłby w stanie przesłać mi plik CSV zarejestrowany OpComem podczas jazdy prawidłowo działającym autem w celu sprawdzenia jak powinien wyglądać właściwy przebieg ciśnienia. Pozdrawiam
  25. Witajcie, W ostatnich dniach zamykając klapę bagażnika nagle usłyszałem trzask, a po ponownym otworzeniu bagażnika zobaczyłem, że prawy teleskopowy siłownik się urwał i nawet wykrzywił. Kupiłem dwie sztuki nowych i chcę je zamontować. Pojawił się jednak problem: urwany haczyk do którego siłownik ten się montuje. Jest to taka wystająca gałeczka jakby do której dociska się siłownik. Sęk w tym, że gałkę razem z podkładką mam, ale montowana od środka nakrętka wpadła Bóg jeden wie gdzieś w otmęt karoserii. Muszę jakość dostac się do karoserii od środka, żeby zamontowac nową podkładkę i wkręcić gałkę na siłownik. Pytanie: jak to zrobić? Wydaje mi się, że wymontować będę musiał osłonę, która zakrywa również tylny prawy pas bezpieczeństwa. Nie mam jednak pojęcia jak to zrobić. Montował ktoś już kiedyś tam coś? Pomożecie?
Partnerem serwisu: Fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.