Skocz do zawartości

Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów '1.6 76/77kW 16V Z16XEP' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • forum.opel24.com
    • Informacje i ogłoszenia
    • Na każdy temat
  • Porady oraz dyskusje dotyczące poszczególnych modeli Opla
    • Opel Adam - Forum
    • Opel Agila - Forum
    • Opel Ampera - Forum
    • Opel Antara - Forum
    • Opel Astra - Forum
    • Opel Calibra - Forum
    • Opel Combo - Forum
    • Opel Corsa - Forum
    • Opel Frontera - Forum
    • Opel Insignia - Forum
    • Opel Kadett - Forum
    • Opel Meriva - Forum
    • Opel Mokka - Forum
    • Opel Omega - Forum
    • Opel Signum - Forum
    • Opel Sintra - Forum
    • Opel Tigra - Forum
    • Opel Vectra - Forum
    • Opel Vivaro i Movano - Forum
    • Opel Zafira - Forum
    • Pozostałe modele
  • Motoryzacja - ogólnie
    • Ogólne porady techniczne
    • Sam Naprawiam - Opel, gotowe poradniki napraw
    • Odszkodowania, porady prawne
    • Warsztaty Samochodowe
  • OPEL24 Riders
    • Klubowicze i ich auta
    • Gadżety klubowe
    • Zloty i spoty
  • Giełda- czyli sprzedam, kupię, zamienię
    • Zareklamuj swoje usługi na forum
    • Sprzedam
    • Poradniki kupującego Opla
    • Kupię
  • Wysypisko tematów
    • Śmietnik

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


Lokalizacja


Inna marka


Silnik


Nadwozie

Znaleziono 144 wyników

  1. Witam wszystkich : SMILE : Niedawno stałem się posiadaczem Astry G z silnikiem Z16XEP. Niestety kilka dni po zakupie autko zaczęło sypać błędami P0300-304, i w końcu pracować na 3 cylindry. Wymieniłem cewkę na DELPHI ponieważ poprzedni właściciel wstawił jakiś chiński zamiennik, oraz świece na oryginał GM (Bosch). Auto odzyskało wigor na jakis miesiąc, po czym znów zaświeciło check'a. Zignorowałem temat uznając że TTTM, a auto jeździ i elegancko przyspiesza. Aż do dziś kiedy po przejechaniu 7-8km przy redukcji i depnięciu gazu check zaczął migać i znów praca na 3 gary Błędy jakie są to P0300 (kilka razy), 0301-0304. Błędów związanych z EGR'em, systemem twinport i lambdą nie ma (jak w podobnych tematach na forum), a silnik pracuje cicho i równo, aż mu coś nie odbije. Astra jest po świeżej wymianie oleju na GM 10w40. Przerabiał może ktoś z Was podobny problem? LPG nie posiadam.
  2. Cześć, nie mogę namierzyć żródla usterki - szarpania. Odtworzyć problem można tak (choć nie zawsze): 1. silnk nagrzany, 2. jade 80 km/h na 4 biegu, puszczam gaz, 3. zwalniam do około 60 km/h i delikatnie dodaje gazu, aby utrzymać prędkość 4. silnik szarpnie, od jedngo do kilku razy. Później idzie normalnie. Czasami dzieje się tak również jak: jadę 60 km/h z włączonym tempomatem, na drodzę pojawia się zjazd z górki i w momencie jak tempomat musi dodać trochę gazu żeby po zjechaniu z górki utrzymać prędkość to wtedy też szarpnie. Dzieje się tak niezależnie od źródła paliwa benzyna/lpg (przed założeniem lpg też tak było), w zimę objaw jakby trochę rzadziej, więć możliwe, że temperatura ma wpływ. Zawsze udaje się uniknąć szarpania jak zamiast dodawać gaz delikatnie, zrobie to bardziej agresywanie. Wtedy nie szarpie. Brak jakichkolwiek błędów w sterowniku. Czy drodzy koledzy mogą coś zaradzić, coś sprawdzić?
  3. Witam wszystkich, poszukiwałem podobnego tematu na forum, jednak nie znalazłem oczekiwanych informacji. Wiem że problem odpalania i pracy na rozgrzanym silniku pojawiał się wielokrotnie, ale jak nadmieniłem nie znajduję w istniejących tematach odpowiedzi. Od kilku dni mam następujący problem: Po wejściu wg. wskazań na tablicy, na temperaturę roboczą 85-90 stopni, silnik potrafi zgasnąć - zupełne odcięcie - choć nie jest to regułą. Po wyłączeniu/zgaśnięciu nie można już odpalić silnika. Rozrusznik kręci, ale nie odpala - odpalanie awaryjne z LPG też nie przynosi rezultatu. Trzeba odczekać ok 1-1.5 godziny i wtedy udaje się auto odpalić. Nie gwarantuje to jednak pracy silnika. Po dodaniu gazu silnik się dławi i gaśnie, po czym znów trzeba odczekać ok 15-20 minut, żeby móc auto odpalić. I tak kilka razy, aż za którymś razem auto zaskoczy i można kontynuować jazdę. Kolejną obserwacją jest fakt, że w czasie jazdy wskazywana temperatura silnika to ok 80-85C a po zgaszeniu potrafi od razu wzrosnąć o 5-10 C. Astra G, kombi 1.6 16V Z16XEP Proszę o podpowiedź co sprawdzić w pierwszej kolejności, by nie błądzić po omacku.
  4. Wysokie HC i O2 Witam moja astra ciężko zapala na zimnym silniku, trzeba kręcić chyba z 15 sekund żeby zapaliła:( conajmniej raz w tyg wyskakuje błąd 0420 czyli katalizator, byłem dziś zrobić analizę spalin i na benzynie i gazie bardzo wysokie HC (B-272/gaz-417) i O2 (1.24/0.7) reszta ok, lambda 1.04 i 1.02 czyli lekko za ubogo ale nie tragedia. Elm pokazuje takie same odczyty napięcia sond a temp. Kata przy 120km/h pokazuje ponad 900°C. Co o tym myslicie? Dodam jeszcze żee autko lekko nierówno pracuje na wolnych obrotach, wymieniony filtr powietrza, świece jakiś rok temu a wcześniej cewka bo były błędy 301...304- wypadanie zapłonów, teraz błędów z wypadania nie ma ale ten katalizator co chwilę się oświeca- p0420, co proponujecie robić? od razu katalizator wymieniać czy może któraś sonda padła
  5. Witam, to mój pierwszy wątek tutaj; mam problem z Opel Astra H r.2004 silnik Z16XEP – tylko benzyna, nie ma inst. gazowej. Silnik gaśnie gdy wrzucam na luz, czasami po kilku kilometrach, czasami po więcej. Gdy zgaśnie, mogę go od razu odpalić z kluczyka gdy się zatrzymam, lub gdy się jeszcze toczę puszczam sprzęgło wrzucam bieg i silnik zapala. Z odpaleniem nie ma absolutnie żadnych problemów na razie. Auto gaśnie w momencie, gdy puszczam gaz, wrzucam luz i hamuje, obroty powinny spaść do jałowych, a tymczasem wskazówka obrotomierza przelatuje przez obroty jałowe bez żadnego drgnięcia i silnik gaśnie, zapalają się standardowe kontrolki dla położenia kluczyka w zapłonie, potem jak wyżej odpalam auto bez problemu. Po kilku zgasnieciach na czerwonym swietle, potrafi już nie gasnąc do końca jazdy przez następne 15-20 km. Brak jakichkolwiek błędów, check engin się NIE zapala, kluczyk serwisowy też się nie zapala. Jeździłem dziś z mechanikiem z podpiętym kompem (chyba tech) podczas jazdy, auto zgasło w czasie jazdy kilka razy i nie wyłapało żadnego błędu… a inne parametry były wg mechanika ok. Można przyjąć, że problem występuje przy nagrzanym silniku, choć tu bym był ostrożny. Mechanik powiedział, że nie ma od czego zacząć i żeby czekać, aż zapali się jakiś konkretny błąd, żeby nie wymieniać na darmo dobrych części, a pierwszy raz ma z czyms takim do czynienia. Dodam, że poprzedniego dnia zatankowałem auto prawie na full, a następnego ranka po około 8-10 km pierwszy raz zgasło i gasło co chwilę, więc podejrzenie padło też na paliwo., dziś wieczorem usłyszałem, że auto leciutko popiarduje z wydechu (czego nie było)na jałowym jeśli nie zgasnie to leciutko pływają obroty, natomiast silnik na wyższych obrotach pracuje równo. Około 8msc temu były wymieniane świece i listwa zapłonowa, bo wypadały zapłony (tu komp[uter sygnalizował błąd). Również był pomysł, że sterownik silnika szwankuje. Dzieki z góry za rady i sugestie Paweł
  6. Witam. Mam problem z astrą, z którym sobie nie radzi żaden mechanik. Jest to astra G 1,6 16v silnik Z16XEP. Problem polega na lekkim szarpaniu na każdym biegu. Podczas jazdy ze stałą prędkością samochód poszarpuje co jest widoczne na obrotomierzu jako falowanie w granicach 100 obrotów, mimo że nie dodaję gazu i trzymam pedał na stałym poziomie. Wymieniłem świece, listwę z cewkami, czujnik położenia wału, rozrząd, sondę lambda oraz EGR, a problem jak był tak jest. Zauważyłem, że szarpanie zaczyna się w momencie gdy silnik trochę sie nagrzeje. Na zimnym silniku nie występuje szarpanie. Następną uwagą jest fakt, że po odłączeniu wtyczki EGR też szarpanie ustaje- stąd była wymiana na nowy EGR. Obecnie nie wyświetlają się żadne błędy ale samochód delikatnie szarpie podczas stałej prędkości jazdy. Powyżej 90km/h gdy obroty przekraczają 3000 nie występuje szarpanie. Byłem u elektromechanika, który sprawdził mi sterownik, ale cały zabieg polegał na zdjęciu obudowy i sprawdzeniu połączenia pinów, które wychodzą ze sterownika. Powiedział, że niby sterownik jest sprawny chodź fizycznie nie sprawdzał samych podzespołów sterownika. Po podłączeniu pod komputer też niema żadnych odchyleń wskazań od normy. Jeśli nie uporam się z tym problemem będę zmuszony jeździć z odłączoną wtyczką EGR ale wtedy wyskakuje błąd i nie wiem czy jest taka jazda zalecana. Pomóżcie!!!
  7. Dzień dobry, Posiadam Opla Astra 3h z 2006 roku. Silnik benzynowy Z16 XEP (tyle wyczytałem z książki dołączonej do auta, bez gazu) Zakupiłem gdy miał przejechane 188k km, obecnie 228k km. Po ostatniej wizycie u blacharza, pojawiła się opinia, ze przy 300k km silnik zacznie robić się problematyczny. Nie wiem na ile to pewne dane, a na ile luźne spostrzeżenie. Niemniej zacząłem zastanawiać się czego spodziewać się w jakiejś przyszłości, gdyż chciałbym jeszcze dwa, a może trzy lata pojeździć tym samochodem. Jakie są wasze doświadczenia drodzy forumowicze? Czy powinienem podjąć jakieś zapobiegawcze kroki (pomijając regularną wymianę oleju i filtrów)? Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za wskazówki.
  8. Podczas ruszania np. ze świateł nie mogę płynnie ruszyć chyba że przygazuje do 2k obrotów. Nie wiem czy nie umiem puścić sprzęgła czy jak po prostu szarpie do przodu do tyłu tylko podczas ruszania na 1 biegu. Inne biegi elegancko. Też jak jadę w korku na jedynce to też szarpie do przodu i do tyłu Też zauważyłem lekki spadek mocy, albo mi się zdaje 0 błędów na pulpicie Astra 1.6 twinport 105 kunia 2004 rok
  9. Witam. Mam wystrzelone kurtyny boczne w astrze h 1.6 i chce założyć nowe mam nowe kurtyny boczne i sterownik razem z napinaczami moje pytanie jest czy po założeniu całego zestawu nie wynuchna mi one podczas jazdy?
  10. witam kupiłem auto z dwa miesiące temu - oddałem na wymiane rozrzadu ,filtrów i płynów i palił się błąd sondy .mechanik wymienił dwie i tydzień było ok . od jakiegoś czasu borykam się z problemem tych błędów .Mam astre h 1.6 kombi . co tydzień lub kilka dni wywala te dwa błędy jeżdżę do mechanika i ten kasuje błędy i sam nie wie co jest. wyczyściłem przepustnice i nic dzisiaj dodatkowo wyskoczył błąd 017152 prosze o pomoc lub skierowanie mnie do mechanika w lodzi co zna sie na rzeczy
  11. Pytanie dotyczy sposobu regeneracji pokrywy a mianowicie wymiany membrany zaworu odpowietrzania komory wału korbowego - który jest zintegrowany z tą pokrywą. Na alledrogo sprzedają membrany do tego zaworu (od 25 do 199PLN) - pomijam kwestię cena/jakość. Chcę się tylko przygotować do operacji wymiany -- może ktoś już to robił i orientuje się jak zbudowana jest pokrywa zaworów. Żeby wymienić tą membranę trzeba rozpruć pokrywę od środka - tylko czy jest ona klejona, zgrzewana czy skręcana? Jak najlepiej ją rozebrać, żeby później najlepiej ją złożyć do kupy? Jest firma, która regeneruje te pokrywy, można kupić używaną, albo nową w ASO za ok. 1000 PLN - póki co chciałbym sam spróbować ją naprawić. Objawy mam chyba klasyczne - falujące wolne obroty, ogromne podciśnienie - korka wlewu oleju nie mogę odkręcić przy pracującym silniku, świst, brak błędów. Tematu odnośnie regeneracji pokrywy nie znalazłem na forum - a przynajmniej nic konkretnego... W tych silnikach chyba często się zdarza ta usterka ale dla niedoświadczonych jest czasem trudna do zdiagnozowania i niepotrzebnie jeżdżą po mechanikach i wymieniają pół auta... I jeszcze jedno - czym grozi dłuższa jazda z tą usterką? Wiadomo, że ssie lewe powietrze - może nie jest to duża ilość ale zawsze coś... Olej chyba też może odmą nieco zasysać...
  12. Witajcie. Jestem "świeżakiem" na tym forum i dlatego wybaczcie jeżeli problem o którym pisze być może juz gdzięś został opisany. Otóż od mniej więcej dwóch tygodni moje autko przy ruszaniu na zimnym silniku zaczyna szarpać tak jak by sprzęgło się ślizgało... dzieję się tak jedynie przy ruszaniu na pierwszym biegu ....jednak kiedy autko się rozgrzeje problem szarpania znika bądź jest minimalnie odczuwalny ... Sam silnik chodzi równo i bez zarzutu... czy ktoś z Was może miał podobny problem bądź mógłby mi udzielić informacji co może być przyczyną takiego szarpania?... z góry dziękuje za wszelkie informację.
  13. Witam, jakiś czas po wymianie oleju ( mniej więcej miesiąc ) coś stuka w silniku i podobno skrzynia cieknie, niby mechanik powiedział że to wina oleju gdyż podobno nie powinno się lać oleju syntetycznego po pół syntetycznym , no ale tak na chłopski rozum przecież jest czujnik który bada gęstość oleju, a olej przecież służy głównie do chłodzenia podzespołów mechanicznych @poprawcie mnie jeśli się mylę!
  14. Witam. Po wypedałowaniu pokazał mi się jeden błąd " 121700 " O co może chodzić ? I co prawdopodobnie może to być ? Błąd nie jest chyba krytyczny bo po zapaleniu nic mi nie świeci z kontrolek, a tylko na zapłonie furka z kluczykiem i i żółty silniczek.
  15. Wczoraj wracając do domu autostradą wyświetliła mi się informacja na komputerze poziom płynu chłodzącego a po 10 sec zaczęła mi się dyskoteka na zegarach typu czerwona kontrolka od temperatury silnika i taka (żółta furka z kluczem) od razu bez zastanowienia zjechałem autem na poboczem. Auto się nie zagotowało , nie było żadnego dymu z pod maski itp. Otwieram maskę a tam cały pusty zbiornik płynu chłodniczego , patrzę bardziej i pod spodem zbiornika wszystko mokre i kapie spod auta. Miałem jeszcze w bagażniku płyn chłodniczy więc odczekałem trochę , dolałem i to co dolałem od razu szło na ziemie. Więc laweta i na parking do mechanika i do poniedziałku i lawetą do domu. ; / I co mogło być przyczyną ? Patrzyłem na przewody gumowe to są suche więc prawdopodobnie albo zbiornik dziurawy albo ten przewód co jest pod zbiornikiem się rozszczelnił. Bo wlewałem i płyn od razu wyciekał ze zbiornika . Spód korka był normalny bez osadu. Jeszcze potem idę na parking na spokojnie zobaczyć co się stało. Bo byłem w panice i wgl. I jeszcze jaki może być prawdopodobny koszt naprawy?
  16. Witam wszystkich serdecznie, Od pewnego czasu moja astra po puszczeniu gazu np. dojeżdżając do świateł szarpnie kilka razy i dalej schodzi z obrotów jak należy, to samo tyczy się wciskania gazu najpierw szarpnie a potem przyspiesza w całym zakresie obrotów równomiernie. Z tego co przyuważyłem dzieje się tak tylko w dolnej partii obrotów - poniżej 3000. To samo ze zmianą biegów, jazda w mieście to prawdziwa udręka, każda zmiana biegu w przedziale obrotów poniżej 3000 kończy się zawsze szarpnięciem niezależnie jak wolno będę puszczał sprzęgło... Na wyższych obrotach biegi wchodzą jak w masło - nawet nie czuć kiedy zmieniam bieg. Na drugim biegu przy 1500 obrotach cały czas szarpie, obroty skaczą o ~100 góra dół, bardzo dobrze widać to na włączonym tempomacie. Spotkał się ktoś z takim przypadkiem ? Jeśli chodzi o przepustnice i egr to czyściłem to i to niedawno... świecie zmieniane (Bosch) błędów na komputerze brak - 00000.
  17. Witam mianowicie mam problem ze swoja Asterka Podczas jazdy autko strasznie muli i na rownej predkosci przerywa, autko niegazowane, kontrolki zadne sie nie swieca a autko jest bardzo zamulone Mianowicie wymienilem ostatnio swiece na NGK, pompe paliwa, listwe zaplonowa, filter paliwa, powietrza, sterownik silnika i wszystkie problemy elektryczne zwiazane z napieciami, a autko nadal jest strasznie zamulone co moze byc tego przyczyna, gdzie szukac przyczyny
  18. Witam W większości opinii spotkałem się z nieco różniącą się opinią na temat świec zapłonowych do silników Twinport. Sam na przeglądzie przy 90tyś km (po 4 latach od wymiany wcześniejszych) wymieniłem świece na NGK. Wielu forumowiczów mówi żeby zakładać orginały GM gdyż silnik wówczas chodzi "normalnie" i nie "buczy". Osobiście takie świece miałem wcześniej i nie odczuwam żadnej różnicy w pracy silnika. Tak samo chodziły na GM jak i teraz chodzą na NGK. Czy jednak moje obawy są słuszne że świece te jako że nie dedykowane mogą mieć negatywny wpływ na silnik?
  19. Cześć, Jakieś dwa tygodnie temu wymieniłem u mechaników półoś prawą (trzepie mi kierownicą w przedziale 140-170) miało niby pomóc ale nie pomogło. Ale to na inny wątek. Od czasu wymiany czasami raz dwa razy w tygodniu dzieje się następująca rzecz. 1. Wkładam kluczyk do stacyjki próbuje odpalić samochód i cisza. 2. Na komputerze - tam gdzie pokazuje spalanie zamiast wartości liczbowych widzę literę F w obu linijkach. 3. Problem znika po kilku a czasem klikunastokrotnym wyciągnięciu i wsadzeniu kluczyka i "setce" prób uruchomienia silnika. Wczoraj po takiej przygodzie na dodatek zapaliła mi się lampka silnika na tablicy. Dziś rano wszystko było ok ale sprawdziłem kody błędów poniżej lista: 020100 020200 020300 020400 023002 065070 15505A 16003A 161300 161450 210300 210400 210870 213970 Sprawdzałem te błędy wszystkie/większość mówią o silniku. Czy ktoś wprawny może to jakoś zdiagnozować zinterpretować? Wyczytałem, że to może wcale nie chodzić o silnik a o moduł CIM, czy ktoś może to potwierdzić lub zaprzeczyć? Z góry wielkie dzięki za pomoc. T.
  20. Hej od pewnego czasu mam problem z odpaleniem Auta. Otóż gdy chce go odpalić odcina mi zaplon i gasną kontrolki i nie moge potem nic zrobić. Czasem odpali normalnie a czasem nie. Wywala mi następujące błedy : P0201 - Usterka wtrysku cylindra 1 (00) P0202 - Usterka wtrysku cylindra 2 (00) P0203 - Usterka wtrysku cylindra 3 (00) - P0204 - Usterka wtrysku cylindra 4 (00) P0230 - Za niskie napięcie obwodu pierw. pompy paliwowej (02) P1113 - Obwód czujnika pozycji dezaktywacji portu, napięcie za niskie (06) P1550 - Elektroniczne sterowanie przepustnicy Zmniejszona moc (5A) P1600 - Wymienić Electronic Control Unit (ECU) (3A) U2103 - Tryb CAN-BUS - brak łączności (00) U2104 - CAN-BUS - kasowanie przekroczenia licznika (00) U2105 - Brak komunikacji magistrali CAN z modułem sterującym silnikiem wspomnę żę został podmieniony komputer silnika , CIM oraz bezpieczniki i przekażniki w bagazniku. Masy pod akumulatorem tez były sprawdzane i oczyszczane i nadal to samo... czy miał ktoś taka usterkę ? Prosze o jakieś pomysły i rady
  21. Witajcie, Mam problem z systemem adaptacji paliwa. Od resetowania błędu po ok 50 km pojawia się ponownie. Logi do ściągnięcia ze strony: http://ussemo.eu/pub/Livedata_2005_Astra-H_Silnik__Z%2016%20XEP.csv
  22. Witam mam problem tak jak w temacie, zaświeciła sie kontrolka z błędami wypadanie zapłonu na wszystkich cylindrach. Brak jakichkolwiek innych objawów auto normalnie jeździ, nie licze tu minimalnego szarpania momentami ale z tego co czytam mnóstwo osób ma ten problem. Po wymianie świec przejechałem 100 km i znów check engine. Około 1,5 roku temu wymieniałem też cewke zapłonową...
  23. Witam! Od pewnego czasu samochód przechodzi mi w tryb awaryjny (pomarańczowa kontrolka auto z kluczem). Objawia się to brakiem mocy samochodu oraz podwyższonym spalaniem. Samochód był sprawdzany na komputerze i pokazało błąd: P1550 - Układ elektroniczny przepustnicy - tryb awaryjny. Ktoś wie co należy zrobić by usunąć tą usterkę? Błędu nie da się wykasować. Samochód to Opel Astra G 2004r 1.6 twinport 76kW silnik z16xep. Proszę o pomoc.
  24. Witajcie, Ostatnim czasem zauważyłem dziwne zachowanie mojej astry. Na zimnym silniku przy dojeżdżaniu do świateł auto nie schodzi na 800 obrotów po wciśnięciu sprzęgła, tylko waha się - 400 - 1200 / 600-1000 obrotów. Jeśli nie dodam trochę gazu to auto w końcu po kilku przydławieniach potrafi zgasnąć. Dzieje się tak tylko raz i zawsze na zimnym silniku. Po takim incydencie auto zawsze przy wciskaniu sprzęgła równiutko schodzi na 800 obrotów. Pacjent to Astra H GTC Z16XEP, przebieg 190kkm. Jedyne co jeszcze zauważyłem w aucie to szarpanie przy schodzeniu z obrotów w okolicach 1500 i niżej potrafi szarpnąć. W momencie wciśnięcia sprzęgła obroty szybko spadają do 1200/min, przy tej wartości lekko idą w górę o jakieś 100 i dalej schodzą idealnie do 800. Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym ? Dodam, że w komputerze nie ma żadnych błędów. Osobiście celowałbym w okolice EGR ale mechanikiem nie jestem. Dziękuje serdecznie z góry za wszystkie podpowiedzi.
  25. Witam. Posiadam astre H 1.6 Twinport . Od pewnego czasu mam pewien problem a mianowicie po załączeniu zapłonu (stacyjki ) zapalają się wszystkie kontrolki ( słychac również pompke paliwa ) do tego momentu jest wszystko ok. gdy przekręcam stacyjkę dalej na start nic się nie dzieje a wskaznik paliwa opada gwałtownie na 0 . Czasami miga tez kontrolka ABS i trakcji - rozrusznik nie kręci . Po ponownemu wyłączeniu i włączeniu stacyjki pompy juz nie słychac a rozrusznik dalej milczy . Po któryms powtórzeniu rozrusznik pompa pracuje i rozrusznik kręci ale tylko 2-3 sekundy . Po kilkunastu próbach włączania i wyłączani stacyjki rozrusznik normalnie kręci i samochód odpala . Dodam jeszcze ze czasem zawiesza sie przepustnica ( tyka ) ale patrzyłem na nią i jest wszysko ok i mam wrażenie ze cos piszczy ale nie zawsze . Moje podejrzenia fiksuje komputer lub stacyjka napewno jest to problem z elektryką . Moze miał ktoś podobną sytuacje.
Partnerem serwisu: fabryka kart plastikowych LiderKarty
×

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.