Gość Brychu88 Opublikowano 21 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2011 Witam Panowie, jestem szczęśliwym posiadaczem Opla Astry f, 93 r, 1.6 X16SZ + LPG , cewka zapłonowa DiS.Mój problem polega na tym, że silnik na benzynie gdy tylko dojdzie do temp. 70 stopni zaczyna nierówno pracować.Spada z obrotów za chwile wraca do normy, taka sinusoida...Przy tym wiadomo, silnik się telepie jak pies otrzepujący się z wody, ciężko ruszyć tj przy ruszaniu taka zamuła że chce zgasnąć po czym za chwile wyrywa do przodu jak torpeda...Świece nowe, wymieniane przed zimą, przewody takie sobie sentechy mam je od lata tamtego roku...Wykluczam by to był zapłon ponieważ na LPG jest w miarę ok tj. nie pracuje idealnie równo ale nie dostaje też zawału jak na benzynie.Pora roku nie ma znaczenia, pogoda również.Benzyna tankowana na BP tylko i wyłącznie w jednym miejscu, jeżdżę tam razem z kumplem, on ma Vectre B i nie ma żadnych problemów. Jedyną rzeczą wspólną dla tego problemu jaką zauważyłem to gdy silnik jest już rozgrzany i stoi sobie grzecznie na podwórku, odpalam go i chodzi dobrze (do ideału brakuje troszkę) ale gdy tylko włączę światła i wszystkie odbiorniki prądu jakie mam to silnik dostaje zawału...Jak powyłączam wszystko to wraca do normy lub dalej się trzepie, wtedy lekko przygazuję i znowu dobrze, chodzi tak dopóki znowu nie włączę wszystkich odbiorników...Dziwna zależność.Dodam że ładowanie jest książkowe czyli 14,5 bez obciążenia, 14.1 podczas obciążenia.Bardzo proszę o sugestie pozdrawiam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/37532-nier%C3%B3wna-praca-silnika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi