Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Wiem, że temat pewnie wałkowany kilkadziesiąt razy (nawet na kilku innych forach znalazłem podobne), ale nikt nie potrafi precyzyjnie powiedzieć i opisać, który czujnik może być odpowiedzialny za brak wskazań zegara temperatury (obok zegara paliwa).

Autko to Astra GSI 2.0 8V 1993r. Jutro chciałbym sprawdzić czujniki, jednak nie potrafię stwierdzić, którego z nich mam szukać? Według jednych, czujnik temperatury pow. zasysanego to czujnik temperatury silnika, a według jeszcze innych to czujnik 'ogólnej' temperatury silnika - zgłupiałem po prostu.

Według jednych to ten:

Dołączona grafika

według innych ten (na tylnej części bloku silnika, po prawej od 'puszki' z filtrem powietrza:

Dołączona grafika

Ten pierwszy - przynajmniej tak mi się wydaje, z nasuwanym płaskim konektorem, znajduje się w podobnym miejscu jak w tym Kadtecie (strzalka):

Dołączona grafika

Trochę wkurza mnie ten 'czujnikowy' misz-masz, bo nie wiem gdzie szukać. Książka "Napraw sam Astra F" milczy o tym, albo nie potrafię znaleźć stosownej strony...

Byłbym wdzięczny za pomoc osobom, które tę kwestię w GSI (c20ne) przerabiały.

https://forum.opel24.com/topic/37841-niedzia%C5%82aj%C4%85cy-wska%C5%BAnik-temperatury-na-desce-rozdzielczej/

ten pierwszy ze zwykłą wsówką jest do wskazówki na blacie, ten drugi niebieski z dwoma pinami podaje info do kompa.

ten pierwszy ze zwykłą nasówką jest do wskazówki na blacie, ten drugi niebieski z dwoma pinami podaje info do kompa.

Dzięki za szybką odpowiedź. Tu jeszcze dla potwierdzenia, fota moich bebechów - strzałkami zaznaczyłem oba czujniki:

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

W mojej Asi ktoś wcześniej wymieniał podświetlanie deski na błękitne żarówki, więc może gdzieś tam też coś zostało urwane - najpierw jednak chcę wykluczyć czujniki, sprawdzając czy bez nich zegar działa i jaki ewentualnie mają opór.

tak jest

http://lew.wsinf.edu.pl/~szumigt/Astra/wybor.php?id=czujniki

Ten do wskazówki kosztuje ok 15 zł

Ale ci dobrze, masz termostat na wierzchu...

tak jest

http://lew.wsinf.edu.pl/~szumigt/Astra/wybor.php?id=czujniki

Ten do wskazówki kosztuje ok 15 zł

Ale ci dobrze, masz termostat na wierzchu...

Dzięki Ci bardzo za link - fajnie zobrazowane (niestety jestem wzrokowcem i nawet najdokładniejsze opisy specjalistów mało mi dadzą - lubię widzieć rzeczone miejsce).

Edit:

Wskaźnik sprawny - czujnik na zegary zwarty z masą idzie do góry. Zobaczę jutro w trasie, jak zachowa się, gdy autko będzie dłużej niż 10 minut odpalone. Jeżeli dalej się nie ruszy z pozycji ~3mm od niebieskiego pola (podniósł się z ogranicznika), to sprawdzę termostat.