Gość Dariusx007 Opublikowano 31 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2011 Witam serdecznie, jestem totalnym laikiem w dziedzinie samochodów. Posiadam Opla Asta G 1,7 Disel z przebiegiem 240000km i wczoraj wracajac do domu, nagle zgasl mi silnik podczas normalnej regularnej pracy silnika, paliwo bylo w ilosci 1/4 zbiornika, olej oraz plyn chlodzacy na poziomie normalnym. Zatrzymalem sie na awaryjnych i odczekalem chwilke, po czym silnik normalnie odpalil i przejechal jeszcze ok 2km i staną ponownie.Tym razem nie odpalalem go przez jakies 15min. Po tym czasie zapalil znów normalnie i juz po nie calym kilometrze znów sam sie wyłączył. Tata mnie zacholował pod garaż a zajęło to ok 20min i już wtedy silnik nie zapalił. Postał całą noc w garażu, w miedzy czasie podładowałem akumulator ''na kable'' od drugiego samochodu. I zadziałał. Silnik pracował równo, odpalony za pierwszym razem. I po ok 2-3 min znów sam się wyłączył. Poczytałem troszke na forum o tego typu podobnych przypadkach i opisywaliście tam Błąd odczytany za pomocą metody gaz//hamulec i ja także to zrobiłem, wyświetlił mi się błąd P0571 ale nie widze w żaden sposób powiązania z tym co się dzieje z moją Astrą. Dodam jeszcze ze regularnie zapala mi się kontrolka Immobilaisera w czasie jazdy ale też gaśnie po kilku minutach. Dodatkowym moim spostrzeżeniem jest że od kąd silnik sam się wyłącza nie zawsze przy przekręceniu stacyjki w pozycję zapłonu pojawia mi się kontrolka oleju, a ona chyba powinna się świecic do momentu uruchomienia silnika. Zamiast tego przy ''kręceniu rozrusznikiem'' świeci się kontrolka ABS. Proszę o pomoc, może ktoś z was będzie wiedział od czego zacząć żeby chociaż dojechać gdzieś do warsztatu.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/37896-p0571-ale-samoch%C3%B3d-niechce-zapali%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adams4lta Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2011 Kolego jak rozwiązałeś problem? Mi to wygląda na uszkodzony sterownik silnika. Nie czasem w nim ropy w złączu?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/37896-p0571-ale-samoch%C3%B3d-niechce-zapali%C4%87/#findComment-402037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi