Skocz do zawartości

problem ze świecami żarowymi - sterownik świec żarowych

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu zauważyłem dziwne zachowanie kontrolki świec żarowych. Albo się zapalała na dłużej niż zawsze albo wogóle (auto trzeba dłużej zakręcić żeby je odpalić). Nawet na ciepłym zawsze migneła na 1 sec.

Sprawdziłem świece żarowe NGK - ładnie się grzeją wszystko OK.

Wiec pomyślałem że padł sterownik. Teraz już nawet się nie zapala wogóle kontrolka świec. Spisałem nr. katalogowy sterownika świec żarowych i prawie zamówiłem w sklepie.

Ale coś mnie tkneło żeby jeszcze sprawdzić czy to aby na pewno popsuł się w.w. sterownik.

Pojechałem do elektromechanika a on powiedział że sterownik jest sterowany komputerem i że napewno nie jest uszkodzony - zrobił mi wode z mózgu :) ma racje?

Czy można w jakiś sposób sprawdzić przekaźnik świec żarowych czy jest sprawny?

Jakie mogą być jeszcze inne czynniki nie nagrzewania się świec czy może być inna przyczyna nie zapalania się kontrolki oraz nie nagrzewania się świec?

Moje autko to Astra G z 2003r silnik 2.0 dti 16V

nr. przekaźnika świec żarowych GM 09 132 691

https://forum.opel24.com/topic/38566-problem-ze-%C5%9Bwiecami-%C5%BCarowymi-sterownik-%C5%9Bwiec-%C5%BCarowych/

• 1 miesiąc temu...
Gość Blazej85

witam. u mnie w sintrze mechanik na kompie sprawdził sterownik świec żarowych więdz pewnie u ciebie też się da. zapłaciłem 40 zł-warto bo wiadomo co jest.pozdro.

Mozna techem zrobic test przekaznika swiec, miernikiem tez sprawdzic na stole, podac napiecie na odpowiednia nóżkę lub ewentualnie wyciagnac wtyczke od czujnika temp ta co jest przy termostacie wtedy bedzie grzalo jakby byl mróz -22 stopnie.

To pudeleczko to jest tylko przekaznik swiec zarowych( przy aku) sterowany jest przez ECM zaleznie od warunkow.

• 2 lata później...

Cześć- odgrzeje kotleta- wiesz jak sprawdzić miernikiem na stole? Gzie podać napięcie i gdzie mierzyć czy jest? Mam takie piny w sterowniku

30 ten największy i małe ST , 31 , G1 , G2, D1 , 15 ogarnia to ktoś?

Zapewne pytasz o sterownik Sintry ?

W dziale Sintry jest temat gdzie pomagałem rozwiązać problem z sterownikiem świec i tam podawałem gdzie co mierzyć.

Tak. Poszukuję informacji skąd idzie sygnał na kontrolkę świec żarowych w liczniku jakim przewodem i jak można by się w niego wpiąć- Taki patent próbuję zrobić bo padł sterownik świec.

P,s temat o sterowniku szukam.

Znalazłem

Edytowane przez Rybkowy