Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No i byłem. Cud - wypalanie techem DPF i czyszczenie zaworu EGR sprawiło cuda chyba żeby to inne ciśnienie atmosferyczne czy halny w górach. :zdziwko: Samochód teraz w niemodyfikowanej serii generuje 170 KM ... Rogalotti stwierdził że dawno nie widział takiego silnika... Na modzie z obciążeniami stosowanymi do wygenerowania 185KM silnik generuje 201KM :). :hyhy: . pokłony dla MR Motors :prosze:. Teraz przy tej wadze to zap...la jak głupie :)

Pozdrawiam i zachęcam innych:)

to może i ja się pochwalę :zawstydzony:

post-6289-0-85973600-1303476264_thumb.jpg

https://forum.opel24.com/topic/39749-chip-tuning/page/5/#findComment-382139

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Heko, czy to znaczy że RedBox może mieć programy indywidualne?

Na czym polega strojenie?

...polega na dostrojeniu parametrów pracy boxa do danego silnika, zmianą mapek obciążania się układu zasilania

..a wygląda to tak:

skreen1xps1.jpg

skreen2xps1.jpg

https://forum.opel24.com/topic/39749-chip-tuning/page/5/#findComment-382150

• 1 rok później...
Gość GtcastrA

Byłem kilka dni temu na wycięciu DPF i programie w jednej z warszawskich firm. Na hamowni wyszło 178 KM i max moment przy 2700, dodam, że auto ostro dymiło przy pełnym "bucie". Sprawdzili szczelność układu dolotowego, diagnoza: EGR do wymiany.

Zamówiłem nowy wraz z uszczelką zalecaną przez Fiata (ta z 4 dziurkami).

Po założeniu dam znać czy dymienie ustało.

Co do różnicy po wycięciu DPF:

- silnik pracuje DUŻO ciszej i kulturalniej (u mnie dpf był ostro zapchany, prawdopodobnie przez walniety EGR)

- auto chyba mniej pali, około 0,5l (patrząc po chwilowym, wiem, że nie jest to miarodajny sposób, ale nie miałem okazji na zrobienie dłuższej trasy i zweryfikowanie spalania)

Reasumując, jeśli macie DPF i trochę kasy (1700zł) nie zastanawiajcie się zbyt długo, silnik oddetchnie po tej operacji.

https://forum.opel24.com/topic/39749-chip-tuning/page/5/#findComment-441316

Gość GtcastrA

Na początku wycieli DPF (w jednej puszce jest DPF i katalizator, więc operacja polegała na rozcięciu i usunięciu tylko wkładu od DPF, reszta zostaje). Po tej operacji panowie od tuningu "wizualnie" ocenili kondycje jednostki (sprawdzenie na "oko" kolektora, turbiny, pod kątem wycieków), teraz powoli wychodziło skąd ta promocyjna cena zwiększenia mocy...

Co do programu, podejrzewam, że ładowane są gotowce, auto było sprawdzane na hamowni tylko raz, oczywiście po zmianie mapy. Moim zdaniem było to wielce nie profesjonalne, ale cóż jaka cena' taka usługa. Podczas próby na hamownii auto dymiło jak lokomotywa, po diagnozie padło na EGR. We wtorek, lub środę będe wymieniał EGR, zobaczymy czy diagnoza była trafna.

Reasumując, 1700zł za:

-wycięcie mechaniczne i programowe DPF

-zmiana mapy

-test na hamowni

-sprawdzenie szczelności układu dolotowego

Wyszło 178 KM przy teoretycznie niesprawnym EGR...

https://forum.opel24.com/topic/39749-chip-tuning/page/5/#findComment-441452