Skocz do zawartości

Spalanie a pojemność baku i wskazania komputera

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zbyszek670

oraz moze pociagnac syf z dna baku co w niesprzyjajacych okolicznosciach moze sie skonczyc wymiana wtryskiwaczy...

Oraz jak to zniesie pompa wysokiego ciśnienia.

Dzwoniłem także do swerwisu Opel Szpot Swarzędz - otrzymałem informację że jest to normalne i zrobione tak po to żeby zawsze było paliwo w baku

Jest to zabezpieczenie przed uszkodzeniem (zatarciem) wyżej wymienionych elementów, których koszt ewentualnej naprawy (regeneracji) może wynieść kilka tysięcy złotych.

• Odpowiedzi 26
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

dzięki wszystkim za zaintereowanie moim postem i wyrżenie swojkej opini.

Niemniej jednak cały jest dla mnie sprawą bardzo dziwną aby rezerwa (w momencie zapalenia kontrolki rezerwy) wynosiła 12 litrów ! Na dodatek że to jest zjawisko NORMALNE :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję.

moze zwyczajnie czujnik ilosci paliwa w baku szwankuje...

Ja swoim zawsze leję do pełna i wyjeżdżam do rezerwy (wg kompa zawsze na około 30km zostaje paliwa) i zalwam zawsze około 52; 53 litry.

więc musi to być jakiś standard...

Kiedyś w Top Gear widziałem jak jeździł Audi - wyjeździł zbiornik do zera i nakulał jeszcze 38km.... więc wiesz jak to jest.

Komputer pewnie ustawili tak, żeby niektórzy "mniej mądrzy" nie ufali mu bezgranicznie z możliwym przebiegiem i żeby zawsze mimo wszystko dotarli na stację za kierownicą, a nie pieszo z butelką w ręce :)

Pozdrawiam

Ja swoim zawsze leję do pełna i wyjeżdżam do rezerwy (wg kompa zawsze na około 30km zostaje paliwa) i zalwam zawsze około 52; 53 litry.

Witam.

U mnie też tak jest, 30 km do końca i migająca rezerwa i leję ok. 52 l.

Pozdrawiam

Witam.

U mnie też tak jest, 30 km do końca i migająca rezerwa i leję ok. 52 l.

Pozdrawiam

dzisiaj zatankowałem samochód kiedy komputer pokazał mi, że mam do przejechania jeszcze 8 km i.... wlazło do baku 52 litry :) Ciekawostką jest to, że kiedy przeliczyłem ilość faktycznie przejechanych km przez ilość faktycznie wlanych litrów średnia wyszła mi 7l/100 km a komputer pokazywał mi średnie spalanie 6.1l/100 km (dane dotyczące spalania zeruję przy każdym tankowaniu)

Pozdrawiam.

Czy ktoś przeczytał mój post ze zrozumieniem?

Średnie spalanie nijak się ma do obliczeń zasięgu!!

Mnie tylko raz migała rezerwa, bo chciałem zobaczyć jak miga, zresztą bardzo rzadko mi świeci rezerwa - po co wyjeżdżać bak do końca?? co to daje? a jeszcze jakby dpf zaczął sie wypalać...

ale za to nieraz mając paliwa do przejechania 50km nagle się okazuje ze mogę jeszcze przejechać 100km...

Ja przeczytałem ze zrozumiem.

i w stu procentach się z Tobą zgadzam z tym wyjątkiem, że jak napisałem jeżdżę od pełnego do rezerwy... (dopóki się kontrolka nie włączy)

Pozdrawiam

;) od dawna wiadomo ze plywaki nie sa zbyt dokladne, wiec musza robic z zapasem, lepiej zeby w baku bylo 5 litrow wiecej niz mniej... ;) nie kazdy, tak jak czytelnicy tego forum, a zwlaszcza tego tematu ;) , sa swiadomi swojego auta ;)

przyszlo mi jeszcze jedno do glowy - ktos na forum wspominal ze chyba po wymianie zegarow zle wskazywalo paliwo, dopiero po zmianie kodowania wrocilo do "normy". te nowe zegary byly od innego modelu/wersji.

• 2 tygodnie później...
Gość invict

Wtrace sie, mam signum z 2007 roku, komputer pokazuje ze jest do przejechania 0 km przy jednoczesnym zuzyciu paliwa na baku ok 57 litrow, wyczulem juz ten klimat i wiem, ze jak sie pokaze 0 km do przejechania i lece w trasie to moge przejechac jeszcze ok 100km albo wiecej, zajezdzam na stacje przy spalonych czasem 63 litrach i nigdy nie udalo mi sie wlac 60 litrow, nawet nie udalo mi sie wlac 59litrow...mam felgi 18 z profilem 40%, wiem, ze opona jest zla, bo powinien byc 45% przy szerokości 225mm ale kupilem auto na tych kolach....co powiecie ?