Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio miałem taka sytuacje a mianowicie wsiadam do autka przekrecam kluczyk , czekam az zgasna kontrolki i chce odpalic silnik i nic. Ponownie wyjałem kluczyk i zrobiłem to samo, auto odpaliło normalnie, po pewnym czasie znowu wystapiła taka sama sytuacja.Zczytałem błedy i tu ECU 161450. Wyczytałem ze to bład komunikacji kluczyka z imo. i ze to czesta przypadłośc w astrach. Pare osob opisywało ze trzeba włożyć kluczyk do stacyjki odczekać chwile wcisnac przycisk zamykania drzwi a potem otwierania. Podobno jest to nie groźne i nic sie nie powinno stać. Nie wiem co z tym zrobic, czy ten sposob tyczy sie tego problemu albo to tylko teoria? Są jakies inne sposoby usuniecia tego błedu.

Czy ktos miał podobny problem i jak sobie z tym dać rade?

Bardzo dziekuje za sugestie w tej sprawie.

Pozdrawiam marcinoff :)

https://forum.opel24.com/topic/41098-b%C5%82ad-161450/

• 3 miesiące temu...

Witam,

u mnie wczoraj podczas jazdy zapaliła się kontrolka silnika. Po zatrzymaniu i sprawdzeniu kodu metodą "na pedały" pojawiają się dwa wskazania:

- najpierw 13607

- następnie 161450

(potem 000000, ale to już chyba nie ma znaczenia)

Wiem, że 161450 oznacza - jak kolega wyżej napisał - problem z immobilizerem i z tym się zgodzę..kilkakrotnie bowiem miałem sytuację, że po przekręceniu kluczyka, migała kontrolka "auta z kluczykiem" i auto nie odpalało - receptą na to jest wyjęcie kluczyka i ponowne uruchomienie, przy czym odczekuję kilka sekund zanim przekręcę kluczyk w stacyjce z poz. I na II.

Tajemnicą pozostają cyfry 13607 i nie mogę znaleźć w sieci wyjaśnienia tych cyfr.

No i nie wiem też dlaczego zapaliła się kontrolka silnika.. czy ma to związek z ową liczbą 13607? ..żadne inne kody poza w/w nie pojawiały się na wyświetlaczu.. nie wiem, może podłączenie pod komputer coś by wykazało..

Co o tym sądzicie?

Nadmienię, że auto, mimo zapalonej kontrolki silnika, jeździ normalnie. Silnik Z16XEP, Astra 1.6 Twinport, 105KM.

Edit.

Przyszła mi do głowy jedna rzecz.. czy kontrolka silnika zapala się, jeśli jest za mało płynu chłodzącego?

Edit 2.

Jeśli dodać "0" na początku pierwszego błędu - czyli byłoby 013607 - to mamy: Sygnał sondy 2 za wysoki - czy dobrze dedukuję?

Ciekawe, bo rok temu wymieniałem sondę 2 - zamiennik co prawda, no ale czyżby tylko rok wytrzymała? Chyba, że to nie kwestia samej sondy, tylko jakichś ustawień..

Edytowane przez luko

https://forum.opel24.com/topic/41098-b%C5%82ad-161450/#findComment-398324

• 2 tygodnie później...

Widzisz, od czasu napisania mojego ostatniego postu, błąd zdążył się wykasować (lampka przestała świecić) .. jednak dziś znowu się zapaliła, a metoda "pedałowa" wskazała znów te same błędy...

Miałem znów napisać, a akurat Ty odpisałeś ;)

Zatem trzeba pewnie będzie znowu wymienić sondę.. Może zatem znacie jakieś konkretne firmy (zamienniki), w które celować? ..chodzi o to, żeby ta sonda trochę pożyła, a nie tak jak ta obecna - tylko rok.

Łukasz

https://forum.opel24.com/topic/41098-b%C5%82ad-161450/#findComment-400203

• 8 lat później...
Gość Paweł Kałat 1985

Witam zafira b 19 tdci wyskakuje taki wlasnie blad i cos tyka w silniku czy D radę dojechać do mechanika ? Tyka dość głośno.  Jest normalna moc i temperatura. Co to może byc

https://forum.opel24.com/topic/41098-b%C5%82ad-161450/#findComment-723324