Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

po kolei.

trzy tygodnie temu kupiłem Merive 1.8. Autko na alu 16`z oponami w fatalnym stanie.

Na trasie przy predkosci około 130 km pojawiało się lekkie drganie kierownicy i pojawiał się świerszczyk.

Pomyślałem, ze koła do wyważenia i jak kupie opnki to problem zniknie.

Kupiłem oponki jednak nie 16` a 15` + felgi stalowe.

przed założeniem udałem się na pomiar i ustawienie geometrii.

I zaczęło się.

Po wymianie kierownica drga i to mocno już od 110-120 kmh a do tego pojawiają się metaliczne dźwięki - ewidentnie wywołane drżeniem - z okolic kolumny kierowniczej.

Zauważyłem, że dźwięki te pojawiaja się również podczas jazdy po tarce i kocich łbach.

Autka nie ściąga a drżenie nie ustepuje dla wyższych prędkości.

Dzisiaj ponownie pojechałem wyważyc koła.

Serwisant stwierdził, że biją 2 opony - maja garby (ja nie ale nie widze tego) więc przełożył je na tył.

Niestety problem nie ustapił.

1) Czy w kolunie kierowniczej są element, które mogły się poluzować i wydają takie dźwięki?

2) Czy po przełożeniu "słabszych" opon na tył nadal mogą wystepować drgania kierownicy?

https://forum.opel24.com/topic/41133-drgania-kierownicy-i-metaliczne-d%C5%BAwi%C4%99ki/

Cześć,

po kolei.

trzy tygodnie temu kupiłem Merive 1.8. Autko na alu 16`z oponami w fatalnym stanie.

Na trasie przy predkosci około 130 km pojawiało się lekkie drganie kierownicy i pojawiał się świerszczyk.

Pomyślałem, ze koła do wyważenia i jak kupie opnki to problem zniknie.

Kupiłem oponki jednak nie 16` a 15` + felgi stalowe.

przed założeniem udałem się na pomiar i ustawienie geometrii.

I zaczęło się.

Po wymianie kierownica drga i to mocno już od 110-120 kmh a do tego pojawiają się metaliczne dźwięki - ewidentnie wywołane drżeniem - z okolic kolumny kierowniczej.

Zauważyłem, że dźwięki te pojawiaja się również podczas jazdy po tarce i kocich łbach.

Autka nie ściąga a drżenie nie ustepuje dla wyższych prędkości.

Dzisiaj ponownie pojechałem wyważyc koła.

Serwisant stwierdził, że biją 2 opony - maja garby (ja nie ale nie widze tego) więc przełożył je na tył.

Niestety problem nie ustapił.

1) Czy w kolunie kierowniczej są element, które mogły się poluzować i wydają takie dźwięki?

2) Czy po przełożeniu "słabszych" opon na tył nadal mogą wystepować drgania kierownicy?

Już rozwiązana zagadka,

1) drgania - prawdopodobnie krzywa felga albo opona - do ustalenia po świetach,

2) metaliczne dźwięki - he, he to przez kluczki z pilotami (brama wjazdowa i autoalarm) po ich zdjeciu pozostało juz tylko drganie kierownicy :)

https://forum.opel24.com/topic/41133-drgania-kierownicy-i-metaliczne-d%C5%BAwi%C4%99ki/#findComment-381907

Już rozwiązana zagadka,

no to fajnie ;)

zapewne problem z drgajaca kierownica tez sie rozwiaze jak zdejmiesz kola z auta... ;)

jakie te opony? ja mialem problem z oponami - felgi byly ok, kola dalo sie wywazyc, ale same opony byly jajowate...

https://forum.opel24.com/topic/41133-drgania-kierownicy-i-metaliczne-d%C5%BAwi%C4%99ki/#findComment-381915

• 1 miesiąc temu...
Gość thorgal

no to fajnie ;)

zapewne problem z drgajaca kierownica tez sie rozwiaze jak zdejmiesz kola z auta... ;)

jakie te opony? ja mialem problem z oponami - felgi byly ok, kola dalo sie wywazyc, ale same opony byly jajowate...

drgania kierownicy to problem krzywych felg.

Długo upierałem się, że to przez nowe opony, które zakupiłem niedawno aż w końcu nie wytrzymałem i kupiłem nowe stalówki - i teraz jest dobrze:

https://forum.opel24.com/topic/41133-drgania-kierownicy-i-metaliczne-d%C5%BAwi%C4%99ki/#findComment-387603