Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Anonymous

Mam problem ze zdiagnozowaniem błędu który wyskakuje w postaci świecącej sie kontroliki (Check engine) samochód traci moc po dodaniu gazu wyłancza sie po chwili. Regulowanie upustem cisnienia doładowania (zaworem klapowym ) przyniosło niewielką poprawę rzadziej się zapalało ale zjawisko sie powtarza nadal. Na serwisie pomimo świecącej sie kontrolki nie stwierdzono błędów(nic nie wykrył komputer). filtr paliwa nowy ,zawory egr i inne sprawdzone i są ok. Z problemem sie borykam już z rok i nic. Poradzcie co sie da jeszcze sprawdzić lub wyeliminować. Czekam na porady może ktoś z Was miał taki problem. Mam jeszcze pytanie czy ten silnik posiada jakiś czujnik ciśnienia doładowania , jeżeli ma tak to gdzie on się znajduje. Za pomoc z góry dziękuje. Dodam jeszcze że błąd wyskakuje często przy jeżdzie na wstecznym i na mniejszych obrotach silnika .

https://forum.opel24.com/topic/4127-zapalaj%C4%85ca-si%C4%99-kontrolka-w-oplu-astrze-g-20-dtl-99rok/

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość Anonymous

mi też się zaświeca ta kontrolka ale przy odpaleniu na zimnym silniku i świeci się jakieś pół minuty w tym czasie pulsuje (miga) całe podświetlanie deski co to może być ?

Gość Anonymous

ja mam caly czas problemy z ta zapalajaca sie konrolka .wszystko sie kiepsci w tym dieslu.mechanik moj powiedzial ''w tych dwulitrowkach wszystko sie pierd.....''.chyba sprzedaje astre szkoda kasy i nerwow

''w tych dwulitrowkach wszystko sie pierd.....''

Moja dwulitrówka jest ok. :wesoly:

Gość Anonymous

Mam jeszcze pytanie czy ten silnik posiada jakiś czujnik ciśnienia doładowania , jeżeli ma tak to gdzie on się znajduje. Za pomoc z góry dziękuje. Dodam jeszcze że błąd wyskakuje często przy jeżdzie na wstecznym i na mniejszych obrotach silnika .

Hej nie wiem jak u ciebie, ale u mnie jest czujnik ciśnienia na kolektorze dolotowym, wymiana w Aso 420 zl.

Gość Anonymous
Mam problem ze zdiagnozowaniem błędu który wyskakuje w postaci świecącej sie kontroliki (Check engine) samochód traci moc po dodaniu gazu wyłancza sie po chwili. Regulowanie upustem cisnienia doładowania (zaworem klapowym ) przyniosło niewielką poprawę rzadziej się zapalało ale zjawisko sie powtarza nadal.

mam ten sam problem w 1.7 XDTL NIe wiadomo co ponoć to jest uszkodzony sterownik w pompie wtryskowej oznacza to że pompa kończy swoją żywotność tylko czekać aż umr

musisz sczytć błędy właśńie w tym czasie jak się pali kontrolka

Gość Anonymous

Pisałem wyżej że nie da się zcztytać kodu, nawet podczas gdy sie swieci lampka serwis nie był w stanie tego zrobić. kiepski ten serwis opla a kase zgolił całe 30 zeta.Mało tego powiedział że rególował zawór klapowy na turbie. Ku mojemu zaskoczeniu dzwigienka była całkowicie sciągnieta prawdopodobnie zdjął zawleczke i źle wpią. Czekam na inne porady dotyczące mojego problemu.

arni1979, zainteresuj się tą pompą waku. bo to ona steruje tymi zaworami to jest wszystko polączone i zawory mogą być dobre ale ona nie. :wesoly:

Gość Anonymous

wiesiek 23, to chyba w twojej...

arni1979, już nie raz pisałem że krótkotrwale zapalanie się kontrolki check engine nie jest oznaką awarii.....a dopiero jej "ciągłe" się palenie.....Polecam opcje szukaj i książkę sam naprawiam Opel Astra i Zafira.A check się zapala gdy odpalamy ZIMNE" na ciepłym jest ok" auto i gdy przy ok 3 tyś gaśnie check to mamy świeczki do wymiany.Ale o tym też pisałem.

Gość Anonymous

wiesiek 23, to chyba w twojej...

arni1979, już nie raz pisałem że krótkotrwale zapalanie się kontrolki check engine nie jest oznaką awarii.....a dopiero jej "ciągłe" się palenie.....Polecam opcje szukaj i książkę sam naprawiam Opel Astra i Zafira.A check się zapala gdy odpalamy ZIMNE" na ciepłym jest ok" auto i gdy przy ok 3 tyś gaśnie check to mamy świeczki do wymiany.Ale o tym też pisałem.

maniakopel a co jesli ja wymieniłem swieczki i nadal się zapala a gasnie tak jak mowisz no może przy troche nizszych obrotah. Nadmienie iż błedy sczytałem w serwisie opla. Czy mam założyć że może nowo kupione swiece były cos nie tegs. Może wiesz ile powinna trwac diagnostyka komputerowa.