Skocz do zawartości

Opel Astra Clasic 95 problem z wiatrakiem przy chłodnicy.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Parę dni temu jadąc samochodem wskaźnik temperatury silnika osiąga czerową kreskę.

Zoretowałem się, że wiatrak przy chłodnicy przestał działać. Podłączyłem go na krótko wszystko jest w pożądnku, wymieniłem włącznik wętylatora chłodnicy - bez skutku. Termostat wydaje sie dobry ponieważ dwie rury od chlodnicy są ciepłe.

Co zauważyłem jeszcze to że chłodnica na dole przy włączniku wentylatora jest zimna, a na górze sie grzeje.

Czy to oznacza niedrożność chłodnicy? - wykręciłem wiec ja nalełem wody i wszysko wydaje sie ok !

Nie wiem co mam robić , może to uszczelka pod głowica?

Z góry dziekuję za pomoc

https://forum.opel24.com/topic/4306-opel-astra-clasic-95-problem-z-wiatrakiem-przy-ch%C5%82odnicy/

Zobacz, czy masz +12V na jednym z konektorków wentylatora i czy masz masę na czujniku w chłodnicy.

kolego , ja miałem identyczny przypadek ,robiłew i kombinowałem ale przyczyna tkwiła w termostacie lub w czuiniku teraz już nie pamiętam ,

obiawy miałem takie same jak ty

Nie chciał bym walnąć gafy..... ale zagręć się koło warsztatu gdzie sprawdzą ci za pomoca lasera na jaką temperature reaguje ci czujnik. Czasami jest tak że kontrolka bedzie ci pokazywała 120 oC a w rzeczywistości będzie 95 :wesoly: Dlaczego to piszę? Miałem dokładnie te same obawy, zauważyłem że wentylator załancza mi się dopiero przy 110oC (na wskaźniku, na desce), faktycznie było o 10 mniej.

Pozdrawiam.

• 2 lata później...

Witam wszystkich.

Parę dni temu jadąc samochodem wskaźnik temperatury silnika osiąga czerową kreskę.

Zoretowałem się, że wiatrak przy chłodnicy przestał działać. Podłączyłem go na krótko wszystko jest w pożądnku, wymieniłem włącznik wętylatora chłodnicy - bez skutku. Termostat wydaje sie dobry ponieważ dwie rury od chlodnicy są ciepłe.

Co zauważyłem jeszcze to że chłodnica na dole przy włączniku wentylatora jest zimna, a na górze sie grzeje.

Czy to oznacza niedrożność chłodnicy? - wykręciłem wiec ja nalełem wody i wszysko wydaje sie ok !

Nie wiem co mam robić , może to uszczelka pod głowica?

Z góry dziekuję za pomoc

mam taki sam problem, że chłodnica na dole jest zimna, czyli przy czujniku i dlatego nie włącza się wentylator. Macie jakieś pomysły jak to naprawić, co wymienić?

Pozdrawiam i proszę o odpowiedź :D

https://forum.opel24.com/topic/4306-opel-astra-clasic-95-problem-z-wiatrakiem-przy-ch%C5%82odnicy/#findComment-55392