Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kulawikm

Witam

Mam taki problem, że w momencie zamykania samochodu nie działa siłownik w prawych tylnych drzwiach. Nie słychać charakterystycznego dźwięku zamykania (otwierania) zamka. Pozostałe drzwi reagują na otwieranie/zamykanie prawidłowo.

Po kolei co sprawdziłem:

1. Sygnalizacja otwartych/zamkniętych drzwi na desce rozdzielczej działa prawidłowo przy wszystkich drzwiach.

Dodatkowo po zamknięciu samochodu (centralnym) i pociągnięciu za klamkę uszkodzonych drzwi centralny otwiera wszystkie drzwi.

2. Głośnik w drzwiach sprawny - gra. Wizualnie kabel na przejściu ze słupka do drzwi nie uszkodzony.

3. Po ściągnięciu tapicerki wizualnie kabel OK.

Jak wymontować zamek z drzwi? Chodzi mi o to jak rozpiąć cięgno od klamki zewnętrznej do zamka. Lub jak ściągnąć konektor z zamka żeby zmierzyć czy dochodzi napięcie?

Co dalej sprawdzić? Proszę o pomoc.

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/

Mam identyczny problem, ale w Corsie. Nie zamyka i nie otwiera tylnych prawych drzwi. Kupiłem siłownik w sumie niepotrzebnie, bo wczoraj wymieniłem i okazało się, że nie działa nadal, więc wina musi być po stronie wiązki. U mnie też uszkodzeń nie widać a nie miałem czym zmierzyć napięcia. Jeśli nie znajdę niczego, to może pociągnę kable od przednich drzwi i tyle. Żeby wymontować siłownik wiadomo po pierwsze demontujesz boczek tapicerki następnie podniosłem szybę do góry, żeby móc wkładać ręce w otwory konstrukcji drzwi, odkręciłem trzy śruby mocowania zamka na drzwiach i po prostu go wyjąłem. Po odkręceniu zamka trzeba tylko wypiąć stalowy pręt, który idzie od klamki, żeby wyjąć siłownik, linkę można wypiąć później i złącze. Dość ciężko było wyjąć siłownik, bo blokowała go prowadnica okna, ale jakoś się przecisnąłem - dla ułatwienia odkręciłem mocowanie prowadnicy na górze przy szybie. Oczywiście Ty masz inne auto i być może nie obejdzie się bez konieczności wyjmowania szyby i zerwania nitów, wyjęcia prowadnic. Możesz zerknąć do książki Sam Naprawiam - tam powinien być schemat i opis jak należy działać. U mnie co prawda napisane było, że muszę demontować prowadnicę a jednak obyło się bez demontażu - wystarczy czasem trochę sprytu i pomysłu. Powodzenia!

Robiłem to wczoraj, więc jestem z tematem "na czasie" :)

Jeszcze jedno - wtyczka jest mocowania do siłownika tak jak złącze w lampach przednich (przynajmniej tak ma Corsa) - czyli trzeba podważyć do góry taki element (czerwony) i wtedy wychodzi, inaczej nie można jej wypiąć, więc nie rób tego błędu i nie próbuj ciągnąć na siłę jak ja początkowo.

Edytowane przez bad

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/#findComment-397590

Gość kulawikm

I o taką odpowiedź mi chodziło. Znalazłeś w końcu problem u siebie?

Boczek mam rozebrany, 3 śruby odkręcę ale jak wypiąć stalowy pręt od klamki do zamka? Czy przy zamku czy przy klamce?

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/#findComment-397592

Nie rozwiązałem problemu, bo wkur... się, że kupiłem niepotrzebnie zamek a dalej nie działa. Wiązkę sprawdziłem na oko w gumowym łączniku drzwi ze słupkiem a dalej nie śledziłem na razie. Drzwi zostawiłem rozebrane, żeby drugi raz nie ryzykować połamania tych kołeczków mocujących boczek i po urlopie pewnie na początku sierpnie sprawdzę kable, albo po prostu je wyciągnę całe, utnę z przodu i dosztukuję nowe i spowrotem puszczę do tylnych drzwi. Ten pręt, który idzie od klamki wewnętrznej jest mocowany w siłowniku w otwór - ma zakończenie na ształt litery L, które wchodzi w otwór w siłowniku i jest dodatkowo blokowany takim elementem plastikowym, który trzeba po prostu wypiąć do góry (element ten zostaje w siłowniku przy otworze).

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/#findComment-397595

Gość kulawikm

No i po problemie.

W końcu wyciągnąłem zamek (pręt odpina się na zatrzask po stronie klamki zewnętrznej, czyli zostaje przy zamku). Rozpoznałem przewody od wyłącznika krańcowego drzwi (szary i brązowy) i od centralnego (biały i czerwony). Sprawdziłem zamek na zewnętrznym zasilaniu - działa. A więc problem po stronie kabli.

Rozpocząłem od sprawdzenia wiązki w łączniku gumowym między słupkiem a drzwiami. Okazało się, że biały przewód był całkowicie przecięty. Po złączeniu wszystko działa jak należy.

Dużo problemu miałem przy rozłączaniu konektorów. Niemcy mają niezłe patenty na te wszystkie zatrzaski i zapadnie ale udało się nic nie urwać. Teraz jakbym miał to drugi raz rozebrać to w 30min bym się wyrobił. Grunt to wiedzieć jak.

bad powodzenia w poszukiwaniu usterki.

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/#findComment-397675

• 6 miesięcy temu...

Panowie a ja mam taki problem,

zamykam samochód z pilota,

bagażnik oraz troje drzwi zamknięte, ale czwarte po pociągnięciu za klamkę otwierają pozostałe,

czyli wyłączają zamek centralny.

Jakieś sugestie?

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/43997-centralny-zamek-astra-iii/#findComment-424151