Skocz do zawartości

Zmniejszenie zużycia paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem taki oto opis na Elektrodzie

"ECU BOSCH

Zaznaczam że każdy montuje układ na własną odpowiedzialność.

Zmniejszenie zużycia paliwa w silniku benzynowym

W sezonie zimowym,na krótkich odcinkach drogi temperatura silnika nie osiąga 90st.C więc nasza fura jeżdzi często na przysłowiowym ssaniu,

wystarczy oszukać komputer.

W czujnik temperatury ECU przy silniku wpinamy równolegle potencjometr ok3,3k do 10k w szereg z rezystorem min.470ohm do 680 ohm(aby nie uwalić wejścia przetwornika A/D) 0,125W,potencjometr wraz z rezystorem dwoma przewodami do kabiny.

Zmniejszając rezystancje potencjometrem inicjujemy wskazanie wyższej

temp.silnika i nasz komp myśli że silniczek jest już wystarczająco cieplutki

podając tym samym mniejsze dawencje do kolektorka.

Po konsultacjach z mechanikami okazało się iż niema to wpływu na niewłaściwy skład mieszanki ponieważ po nagrzaniu kolektora wydechowego tym zajmuje się sonda lambda,a wcześniej właściciel.

Dowód -skład mieszanki będzie zawsze właściwy ponieważ gdy na zimnym

silniku zadamy nagłe max.wysoką temp.to automatycznie ECU przełączy w tryb awaryjny (średni skład mieszanki) i tak pozostanie aż do wyłączenia zapłonu.

Wszystkim zainteresowanym życzę miłej zabawy.

Na odcinkach 3-5km zużycie paliwa spadło średnio z 9litrów

do 6,1litra/100km.

************************************************************************************************* Po upływie 12 miesięcy czyli pełnego sezonu od zainstalowania prostego układu potwierdzam niezawodność i oszczędność , którą daje proponowana instalacja.

Pozytywny skutek uboczny to zmniejszony postęp "zatykania" się katalizatora i oczywista sprawa proszę sprawdzić skład spalin na niedogrzanym silniku.

Pragnę tutaj dodać że nie jest to zapewne mój pomysł na zmniejszenie zużycia paliwa. "

Czy ktoś się orientuje czy można zastosować to również w dieslu ? A może ktoś już to stosuje i może się szerzej wypowiedzieć w temacie ?

Myślę ,że wiele osób na codzień przemieszcza się na krótkie odcinki i ucieszyli by się gdyby ich autko paliło o ok. 30% mniej.

https://forum.opel24.com/topic/4524-zmniejszenie-zu%C5%BCycia-paliwa/

Ja też tak sobie myślę, żeby ktoś mi doradził jak mam zrobić coś :?: , żeby mi autko paliło o 30 % mniej ...:wesoly::?:

Przy moim autku jakby wyszło 4,984 l/100, to bym co rano całował silniczek... :wesoly:

https://forum.opel24.com/topic/4524-zmniejszenie-zu%C5%BCycia-paliwa/#findComment-317850