Skocz do zawartości

Astra III 1,7 CDTI problemy z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Mam od pewnego czasu problem z odpalaniem auta AStra III 1,7 CDTI ([ale tylko wtedy gdy jest zimny np. po nocy lub po 8-10 godzinach stania gdy jestem w pracy)Zanim odpali bardzo długo kręci a jak mu sie to wreszcie uda to z rury wydobywaja sie kłęby białego dymu (choć też nie zawsze. Mąż wpadł na pomysł, że trochę szybciej odpala gdy po przeręceniu kluczyka w pierwszej pozycji kiedy grzeją się świece dusimy kilka razy pedał gazu wczoraj już to nie pomogło :-( Problem ten nie pojawia sie nigdy gdy autko jest nagrzane). Co to może być? świece żarowe czy coś z paliwem? Liczę na pomoc zwłaszcza, że przy poprzednim problemie z autem trafiliście od razu w dziesiątkę. Do mechanika jestem umówiona dopiero w piątek.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/45431-astra-iii-17-cdti-problemy-z-odpalaniem/

witam,

Odebrałam samochód od mechanika i okazało się, ze to tylko akumulator. wymienili na nowy i odpala momentalnie. Dziwię sie tylko, że jak zaczęłam sygnalizować problem 3 m-ce temu z prośbą o sprawdzenie akumulatora to mechanik stwierdził że akumulator jest OK.Nie chce mi się wierzyć, że już wtedy nie było widać, że jest słaby.Zaoszczędziłoby mi to wielu stresów. Grunt, że teraz działa bez zarzutu.

https://forum.opel24.com/topic/45431-astra-iii-17-cdti-problemy-z-odpalaniem/#findComment-405366

bo mechanik zapewne sprawdzal aku jakims testerem ktory mogl wykazac ze jest sprawny. Zeby wiedziec czy to aku jest dupny czy np moze zaciera sie rozrusznik trzeba sprawdzic jakie sa obroty podczas krecenia rozrusznikiem. W dieslu powinny byc okolo 270-300 obr na min na wale korbowym. Jesli obroty waly sa niskie to ECM nie pozwoli podac paliwo wiec bedzie mozna sobie krecic a i tak nie bedzie chcial odpalic. Oczewiscie krecenie kilkusekundowe spowoduje iz paliwo moze byc podane gdyz ECM nie jest taki stanowczy pod tym kontem i w koncy podleje paliwa.

https://forum.opel24.com/topic/45431-astra-iii-17-cdti-problemy-z-odpalaniem/#findComment-405445