Skocz do zawartości

Chłodnica - oryginał czy zamiennik? Co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co pamięta to była to chodnica portugalska jakiejś firmy Jdeus czy jakoś tak.

Zapłacił za nią dokładnie 265zł z przesyłką.(ale prawie dwa lata temu)

• 4 lata później...

Odgrzeje kotleta.Jakiej firmy kupic chłodnice wody, nissens, nrf , thermotec czy np http://allegro.pl/chlodnica-wody-opel-astra-ii-g-1-7-diesel-isuzu-i5635763336.html ?

Czy to prawda ze chłodnice rozszczelniaja "wiekowo".Bo mechanik stwierdził ze 11 lat to i tak długo wytrzymała.

Marek nie wiem jak to z tym wiekiem jest. Ja jakoś miałem wszystkie starsze, tak bliżej 20 lat. Ale jak wiesz były wtedy inne materiały.

Do VW poszła Valeo Hiszpania, do Audi jakaś podróba z Litwy (Ale na blokach można było odczytać zamazane znaki Valeo - pewnie sprzedali stare maszyny). Ale cena bardzo konkurencyjna i b.dobra do jakości.

Odpukać na razie nie potrzebuję do obecnego.

Ja chyba spróbował bym tą niby polską. Niezła cena, może jakość być też nie najgorsza.

Moja padła w asterixie po 15 latach zycia auta, potem zamiennik za 180 zł, marki nie znam, wytrwał 5 lat bez żadnej awarii, ile jeszcze by pociągnał nie wiem. Biorąc pod uwagę cenę do jakości wypadło to bardzo dobrze.

Rafał tez myslałem na niby polska, ale szukałem w necie, brak jakikolwiek info czy adresu firmy.

Myślę że tu jest tak że ktoś sprzedaje części składane w małej manufakturze.

Polskie małe firmy odkupiły sporo maszyn - bo firma przerzuciła produkcję z krajów zachodniej europy do głównie Polski i Chin.

Wiem też że maszyny z którymi polscy mechanicy już nie bardzo sobie radzą idą do odsprzedaży, na miejsce wycofanych z zachodnich zakładów (żona pracuje w firmie produkującej układy chłodzenia dla większości europejskich marek - wymieniają tylko na nowsze maszyny, chyba że inwestują w całkiem nowy zakład z nowym wyposażeniem).

Ale może być i tak że ktoś sprzedaje produkcję z kraju środka.

Najlepszym rozwiązaniem było by po prostu obejrzeć produkt, ale to zakup przez internet.