Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna?

https://forum.opel24.com/topic/4792-brak-kontrolek-na-liczniku-podczas-w%C5%82%C4%85czonego-zap%C5%82onu/

pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny)

jak sie pali,to jednak cos nie ładuje tak jak powinien,a mierzyłes prady ładowania na akumulatorze?

tak przy uruchomionym silniku powyżej 14

czy może być też tego przyczyną słaba masa na silniku, że tak mi sie zprądem dzieje?

• 4 tygodnie później...

Mam takie pytanko małe... mam astrę F 1.4 `93 HTB wersja z tego co wiem chyba wiwa czy cóś :D kiedyś taka rozmowa o tych oznaczeniach była hehe.

I moje pytanie jest odnośnie kontrolek, które kontrolki na desce powinny działać tzn świecić się, czy np jest jakiś czujnik w płynie do sprsykiwaczy etc. ?

Póki co to działają mi no wiadomo... światła, kierunki, przeciwgielne, ręczny, silnik olej...

Coś jeszcze powinno się w tej asterce świecić ?

• 10 miesięcy temu...

brat kupił opla astre i nie palą sie kontrolki na liczniku przy włączonym zapłonie po uruchomieniu silniki pali się kontrolka od ładowania (alternator jest sprawny) jak również nie pokazuje temperatury i poziomu paliwa jaka to może być tego przyczyna?

Witam,

Identyczny problem zauważyłem w swojej astrze 1.4, 94 r.

Czy wie ktoś, co może być przyczyną takiego zachowania się kontrolek?

Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień...

Bardzo proszę o pomoc,

Pozdrawiam

Dodam, że alternator ładuje, bo z palącą się kontrolką jeżdżę już drugi tydzień...

Jednak nie ładuje dobrze.

Raczej przeładowuje, zmierz ładowanie.

Od tego mógł pójść stabilizator napięcia....

• 2 tygodnie później...

Hej.

Podłącze się do rozmowy.

Kupiłem astrę F 1.7 D więc za dużo elektroniki w niej nie ma :P

Instalacja elektryczna jest w opłakanym stanie, połowa przełączników nie działa. Dziś padły światła mijania.

Od samego początku jest problem z kontrolkami na desce rozdzielczej - Nic się nie świeci po przekręceniu kluczyka. Patrzyłem miernikiem jak zachowuje się alternator - nie ładuje. Po dodaniu gazu (i później jak już wróci na obroty minimalne)już zaczyna ładować i sobie dochodzi do 14,2 - 14,4 V. Co dziwne po takim przegazowaniu świeci się kontrolka ładowania i działa kontrolka hamulca ręcznego (nie świeci się ona przed przegazowaniem).

Zastanawiam się, czy problem jest w alternatorze samym (przeładowuje) ale wg. miernika jest ok. Na weekend będę wymieniał paski klinowe - sądzę, że to jest powodem dziwnego zachowania alternatora - działania po przegazowaniu.

Wskaźnik paliwa, temp też działa jak chce - oczywiście po przegazowaniu :)

Przewód masowy oczyszczony, wychodzą z niego kable z izolacji ale nie wygląda on tragicznie. Ładowania na masowym 14,4 na akumulatorze 14,23.

Jakieś sugestie - od czego w ogóle zacząć?

Pozdrawiam

M.

Gość Mariusz_760301

Nie chcę Cię zmartwić ale elektryki w samochodach się nie wymienia - wymienia się samochód :wino:

Tyle powiedzenie.

Zacznij od sprawdzenia źródeł prądu czyli akumulator i alternator, potem przejdź do odbiorników i kabli - posprawdzaj pkt masowe.

Zaopatrz się w spraj Kontakt (są 3 rodzaje: zmywający, pasywujący i konserwujący) i spryskaj podejrzane miejsca.