Skocz do zawartości

Odgłos obcierającego koła, na każdym biegu ale tylko przy 2100 obr/min

Rekomendowane odpowiedzi

Gość pablo13sty

Witam wszystkich i proszę o pomoc!

Problem bardzo nietypowy...

Astra G Y20DTH 101 KM, sedan, 2000r.

Podczas jazdy, z okolic prawego przedniego koła wydobywa się odgłos obcierania, takie "UUŁA UUŁA UUŁA...", ciężko dokładniej to opisać, dosyć natarczywy i głośny dźwięk. Najdziwniejsze jest to, że dzieje się to na każdym biegu, ale tylko przy obrotach silnika 2100 +- 50. Na pierwszym biegu przy 2100obr/min mam ok 20km/h i ten odgłos jest z mniejszą częstotliwością, bo koło wolno się obraca i na każdym następnym biegu słychać że dźwięk jest coraz szybszy. Na postoju dźwięk nie występuje. Tak samo podczas toczeni się na luzie od 120-0 km/h odgłos się nie pojawia... Występuje tylko przy tych obrotach 2100...

Dla mnie jest to zupełnie nie logiczne i nie wiem co mam już z tym zrobić...

masz alufelgi?

może ciężarek się odkleił i zwisa

masz kołpaki i stalówki?

moze coś leży za kołpakiem

ja bym podniósł na lewarku i pokręcił kołem

Gość pablo13sty

Felgi stalowe bez kołpaków. Podnosiłem na lewarku i kręciłem i nic. Jest to ściśle uzależnione od obrotów silnika! Już normalnie głupi jestem!

Sprawdź rolkę napinającą i prowadzącą pasek wieloklinowy, i pozostałe podzespoły które napędza ten pasek. Z opisu można wnioskować że pada któreś łożysko.

Gość pablo13sty

Może coś w tym jest, tylko dlaczego rytm tego odgłosu jest taki jak prędkość obracającego się koła?

• 4 miesiące temu...
Gość Zohanek

Podłączam się pod temat. Mam astrę 2.0 DTI 101KM, rok produkcji 2002, a w niej problem identyczny do opisanego przez kolegę zakładającego temat. Starałem się dojść do tego, co to może być, ale nie udało mi się na razie. Czy ktoś ma jakieś informacje na ten temat, co to może być?