Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

a nie da sie włączyc komputerowo np opcomem zeby zapalaly sie swiatla po odpaleniu silnika w Vectra C sie da ale nie wiem jak w B. gdyby sie dalo bylo by latwiej

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Miesiąc temu szukałem u znajomego w Pasacie plusa po zapłonie w komorze silnika. Nie mogąc takiego znaleźć łatwo dostępnego przeciągnąłem kabel przy lince od otwierania maski. A co do podpinania do plusa który jest dopiero po uruchomieniu silnika, to nie widzę specjalnie sensu - pobór prądu przez światła do jazdy jest tak mały że nie obciąża mocno akumulatora, aby miało to wpływ na jego wydajność przy rozruchu.

Miesiąc temu szukałem u znajomego w Pasacie plusa po zapłonie w komorze silnika. Nie mogąc takiego znaleźć łatwo dostępnego przeciągnąłem kabel przy lince od otwierania maski. A co do podpinania do plusa który jest dopiero po uruchomieniu silnika, to nie widzę specjalnie sensu - pobór prądu przez światła do jazdy jest tak mały że nie obciąża mocno akumulatora, aby miało to wpływ na jego wydajność przy rozruchu.

U mnie musi być wszystko zgodnie z zasadami. Ma działac wtedy kiedy powinno bez żadnych uproszczeń. :spoko:

Jak ma być zgodnie z zasadami to masz problem z głowy - Vectra B nie miała montowanych takich świateł, więc też nie zakładaj. :wink:

U mnie musi być wszystko zgodnie z zasadami

Wczoraj na giełdzie w Gorzowie chłop miał jakieś dwurzędowe . Nie przysłuchiwałem się od początku , ale wynikało , że są łatwe w montażu i mają kabelek do podłączenia z postojówkami , który je wyłącza w momencie włączenia świateł. Jutro lub pojutrze się do niego wybieram , więc mogę popytać o detale ( cena bodajże 100 zł )

Na tym polega właśnie podłączenie. Włączając postojówki , przekaźnik przerywa obwód świateł dziennych.

w necie mnóstwo tego było (ostatnio nie patrzyłem)

Znalazłem sposób na elektronicze rozwiązanie sprawy. To załatwi problem we wszystkich autach. Zamiast szukać 15 V podłanczamy się pod akumulator, a elektronika robi swoje. Koszt ok 15 zł. Zbudowałem taki układ i zamontowałem. Wspaniale działa :aniolek2:

Edytowane przez tleszek