Skocz do zawartości

Astra G 2.0 101km zapala za chwile gaśnie i nie chce odpalić.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam dziwny problem z moją Astrą G 2.0 DTL 101km z 2001 roku. Gdy odpalam silnik chodzi trochę nierówno i obroty utrzymują się na poziomie 1000, a za chwilę spadają do 500 chodzi strasznie nie równo i jakby następowało odcięcie paliwa gaśnie po czym nie chce odpalić. Musze go kręcić około 30-40 sekund żeby odpalił, a czasami nawet i to nie pomaga. Jako, że nie pierwszy raz mam ten problem z tym silnikiem i nie wiem jaka jest jego przyczyna szedłem na czuja i mam przeczyszczone przewody paliwowe od samego zbiornika (dosyć dużo tego syfu tam było) oraz wymieniony filtr paliwa, a problem nadal się pojawia.

Nie wiem czy to ma coś wspólnego ale dodam, że ostatnio zauważyłem wycieki oleju z zaworu EGR oraz czasem jakieś ślady ropy pojawiają się pod samochodem. Zauważyłem też, że jak zatankuje do pełna praktycznie pod korek to paliwo w jakiś sposób ucieka w okolicach zbiornika paliwa bo jest cały mokry z zewnątrz.

Czy to może być stale zapowietrzający się układ paliwowy spowodowany np nieszczelnością zbiornika paliwa przez co silnik nie dostaje odpowiedniej ilości paliwa? Czy może coś poważniejszego?

Z góry dzięki za odpowiedzi :)

https://forum.opel24.com/topic/48823-astra-g-20-101km-zapala-za-chwile-ga%C5%9Bnie-i-nie-chce-odpali%C4%87/

krec tak dalej to za chwile bedziesz jeszcz ei pompe wymieniał. Juz mi dizsiaj w sklepie kolega wlasnie doniusł ze mu siadla w AG slynna vp44. A mówilem mu ze sie pozbywal tego auta z racji tej pompy. Patrzył na mnie jak na durnia a teraz musi wybulic 2200 za naprawe a auto warte moze ze 8-9 tys zl. Powodzenia życze.

Co do problemu to ja nie widze przeszkód by to w godzine załatwić. Odpinasz przewod przy pompie i podpinasz wlasny wąż i ciagniesz paliwo z karnisterka jakiegoś. JEsli bedzie ladnie odpalać to znacyz ze sie zapowietrza. I to bedzie przyczyna na 99%. Potem pomijasz filtr paliwa i robisz probe czy bedzie palił. I tak az do skutku jak znajdziesz gdzie sa problemy z odpalaniem.

• 1 miesiąc temu...

Niestety mam taki sam proble. Umnie na dodatek mam urwaną jedną świecę żarową i zastanawiam się czy to nie jest przyczyną.

Czy może ma ktoś dobrego mechanika w okolicach Zielonej Góry??

Czy może ma ktoś dobrego mechanika w okolicach Zielonej Góry??

Sprawdź tu http://forum.opel24.com/forum/136-Warsztaty-Samochodowe/