Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam ciezki orzech do zgryziena...

Przedstawie historię jaka mnie spotkała. Posiadam opla astre II z silnikiem isuzu 1.7 dti. pierwszy problem jaki mnie spotkał: patrze pod maske i okazało sie ze poszedł mi olej do zbiornika gdzie znajduje sie płyn w chłodnicy(olej az wyciekał korkiem takie było cisnienie)Mechanik stwierdził ze to uszczelka pod głowicą. Dałem głowice do planowania wg zalecen mechanika,poskładał do kupy i kazał jezdzic. Zbiornik nie był do konca czysty bo była taka maz. Mechanik twierdził ze czysci sie układ i tak to własnie wygląda trzeba wyczyscic jeszcze raz.I tu kolejny problem...nie zdązyłem tego zrobic a silnik umarł...Patrze a tu brak płynu w chłodnicy i klapa(temp pokazywała mi 90 C wiec nie wiem o co chodzi.Mechanik stwierdził ze zrżnąłem silnik...ok kupiłem drugi silnik. Zalozyli i kontrolowałem cały czas jak czysci sie układ bo cały czas był tam syf(olej)ale okazało sie jednak ze nachodzi swieży olej do zbiorniczka...wiec nastepnym krokiem była wymiana chwodniczki oleju i to zaowocowało.Płyn chłodniczy węzem powrotnym wracał do zbiorniczka czysty(z minimalnym syfkiem pewnie delikatne pozostałosci w układzie ale to juz pikuś)Jezdziłem troche po miescie i silnik nie rozgrzewał sie dostatecznie wiec wszystko było ok lecz gdy wybrałem sie w traske zrobiłem (ok 100km) stwierdziłem ubytek płynu chłodniczego...dolałem i przejechałem jeszcze raz podobną ilosc km i ubytek był jeszcze wiekszy...nie wiem co robic i co sie dzieje.Na razie autko stoi nie uzywam zeby sie nie stało znów cos powazniejszego...POMOCY BO JUZ NIE MAM SIŁ NA TO AUTO!!!

https://forum.opel24.com/topic/49246-ubywanie-p%C5%82ynu-ze-zbiorniczka-ch%C5%82odnicy/

ok sprawdziłem jak bygląda olej w silniku to wydaje mi sie ze robi sie kawa z mlekiem...moze to byc uszczelka pod głowicą? podczas ostatniej jazdy nawet zapaliła mi sie kontrolka od oleju a olej przeciez jest...

https://forum.opel24.com/topic/49246-ubywanie-p%C5%82ynu-ze-zbiorniczka-ch%C5%82odnicy/#findComment-423351