Skocz do zawartości

Alufelgi rozstaw 5x114.3

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 miesiące temu...
  • Odpowiedzi 70
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• 3 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Dopiszę się do wątku, ponieważ kiedyś szukając informacji na temat rozmiaru felg i opon do mojego auta skorzystałem z zawartych tu informacji, to wypada podzielić się swoimi doświadczeniami.

Podsumowując raz jeszcze - fabryczny rozmiar kół w Sintrze (moje auto to kuzyn Sintry - Chevrolet Trans Sport):
średnica 15"
rozstaw śrub 5x115
szerokość 6"
ET 52
otwór centrujący 70,3

Jak już to było wyżej wspomniane, koła w tym rozmiarze wyglądają w dużych nadkolach Sintry nieco mizernie. Dlaczego? W USA bliźniaki Sintry - Chevrolet Venture / Pontiac Montana wychodziły fabrycznie na kołach 215/70/15 (czyli typowo po amerykańsku - mała felga duży balon), co daje średnicę koła większą o prawie 5cm i ładne wypełnienie nadkola.

Ponieważ obecnie produkowane auta mają coraz większe koła to chcąc nieco odświeżyć wygląd swojego już prawie 20-letniego samochodu postanowiłem dać nieco większą felgę - 16" i oponę która da średnicę koła porównywalną z amerykańskim oryginałem. Ostatecznie na koła trafiły Micheliny Latitude Tour HP 215/70/16. Średnica koła z tą oponą - 707mm (europejski oryginał 648mm). To nawet ciut więcej niż dawali w USA, ale koło wciąż ładnie się mieści, nic nie wystaje, nic nie obciera, wygląda zacnie a auto zachowało klasyczny - nieco już retro - wygląd:

opony2.jpg

Dokładne wymiary użytych felg i opon:

Średnica 16"

Szerokość 6.5"

Rozstaw 5x115

ET 46

Otwór 70,3

Opona 215/70/16

(rozstaw śrub 5x115 i otwór centrujący 70,3 są standardowe dla większości aut produkcji GM)

Edytowane przez Teemto

https://forum.opel24.com/topic/52405-alufelgi-rozstaw-5x1143/page/7/#findComment-649387

Nooo.

Poszedles jeszcze wyżej niż ja.

Również zwiekszylem średnice.

215/60/17"

Oczywiście nic nie ociera.

Felgi 17" et38 szerokość 8"

bf7934d5c482f762cd9ff6d143db20f7.jpg

189721a523184f9e8acb281d5ddb7baa.jpg

b226b5a6b6019f897ea6c229f6891fbc.jpg

A tu jeszcze felgi z wcześniejszą niższą oponą.

215/55/17"

4adebaab83981d68d5f4cfcdcdf1249b.jpg

Edytowane przez harnas1515

https://forum.opel24.com/topic/52405-alufelgi-rozstaw-5x1143/page/7/#findComment-649399

• 2 tygodnie później...

Rzeczywiście Twój rozmiar koła 215/60/17 jest o jakieś 1.8 cm mniejszy od mojego obecnego 215/70/16. Dodatkowo masz o 1.5 cala szerszą felgę co powoduje, że opona rozkłada się jeszcze nieco niżej. Czy mi się wydaje, że rant felgi nieco wystaje poza oponę?

https://forum.opel24.com/topic/52405-alufelgi-rozstaw-5x1143/page/7/#findComment-650389

Wydaje się tobie.

Rant nie wystaje.

Nie wystaje też poza obrys.

OK - zwracam honor.

Swoją drogą, zupełnie nie wiem co kierowało ludźmi z GM przy ustalaniu tego małego rozmiaru opon dla europejskich wersji Sintra / Trans Sport. Przecież różnica w wielkości koła i nadkola aż kłuje w oczy - zwłaszcza w przedłużanej wersji jak w moim aucie...

Rozumiem inne zwyczaje - w Stanach drogi są dziurawe, jeździ się wolniej i stąd opony o wyższym profilu, bardziej miękkie, balon wystający decydowanie na zewnątrz małej felgi. W Europie jeździ się szybciej po gładkich niemieckich autobahnach - stąd niższe profile opon a za to większa średnica felgi dająca lepsze trzymanie przy manewrach z większymi prędkościami.

Ale co stanęło na przeszkodzie, żeby montować fabrycznie do Sintry felgi 17" z oponą plus minus taką jak Twoja, zachowując pierwotną średnicę koła taką jak w USA (no może felgi trochę węższe niż 8"...)?

Edytowane przez Teemto
https://forum.opel24.com/topic/52405-alufelgi-rozstaw-5x1143/page/7/#findComment-650394