Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam taki oto problem. Pewnego pięknego dnia auto nagle zaczęło się dusić, nie reagowało na pedał gazu, obroty stopniowo spadały, aż zgasł i nie chciało już odpalić tzn. (raz załapie na sekunde i moment gaśnie ale w większości nie odpala, tylko rozrusznik kręci). Wiem, że tych tematów było dużo na różnych forach, ale mój przypadek jest inny...). Po zholowaniu go do warsztatu i podpięciu pod komputer Autoboss V30 wyszło 5 błędów, 2 bodajże udało się skasować i pozostały 3 błędy.

Pierwsza diagnoza sterownik pompy wtryskowej. Sterownik pompy wtryskowej niby dobry. Jeszcze był wymontowany z innego opla z tym silnikiem żeby się upewnić i to samo... auto nie odpala...Pompa wtryskowa też niby dobra, elektrozawór na pompie to samo. Filtr paliwa wymieniony, wszystko odpowietrzone to samo..., czujnik położenia wału to samo... zamontowany oryginalny nadal nie odpala... więc nowy czujnik spowrotem do sklepu :)

Auto pali tylko na PLAKA... Pompa nie podaje paliwa na wtryski... Pozostał jeszcze tylko komputer (sterownik silnika)... Czy to może być to czy podejrzewacie coś jeszcze innego ?... Jutro ma być zholowany do kogoś kto się tymi komputerami zajmuje i sprawdzi.

Czy ktoś mógłby mi napisać co oznaczają te błędy , szukałem w necie i nie znalazłem...

Raport Diagnostyczny Autoboss V30 - kody błędów

5108

1604

800A, dalej coś tam niżej wydruk

Zawór odcięcia paliwa - wartość: nie aktywny

Auto: Astra 1.7 55 KW 16V Y17DT

Pozdrawiam

Edytowane przez Lif3less

https://forum.opel24.com/topic/53748-astra-nie-odpala/

Samochód niby naprawiony. Winowajcą okazał się komputer silnika... coś tam poszło zwarcie i się popsuł....na szczęście udało się go naprawić. Przy okazji jedna świeca żarowa była spalona, została ona wymieniona... ale niecałe pół roku temu kupowałem nowy komplet świec żarowych i już by któraś padła ? świeca elegancko wygląda ale upalona...Podobnież na świece jest 12 miesięcy gwarancji , mam paragon to w tygodniu będę je reklamował.

A wracając do meritum mechanik powiedział, że jest jeszcze uszkodzona przepustnica... Póki co ja nie zauważyłem żadnych niepokojących objawów, tj. skaczące obroty, przygasanie czy nadmierne spalanie... ale cóż pojeździ się to się zobaczy...Czy błąd uszkodzenia przepustnicy mógł wyjść po podłączeniu do kompa ? I tu jeszcze mam pytanie jakie macie doświadczenia z uszkodzoną przepustnicą

Pozdro

https://forum.opel24.com/topic/53748-astra-nie-odpala/#findComment-446315