Skocz do zawartości

brak mocy astra 1,6 Z16XER

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 53
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość chanas2

witam. Naprawa polegała na dokładnym pomiarze luzów zaworowych potem demontażu wałków rozrządu i szlifowaniu szklanek głowica nie była ruszana. Moje szklanki były wysyłane do szlifierni tam gdzie głowice szlifują żeby był dobrze zrobione. koszt wyszedł 500zł.

postanowiłem zatankować do pełna werwy na orlenie i wyjeździć cały zbiornik żeby trochę go przepalić i zapalił mi się błąd P0420 - Wydajność systemu katalitycznego poniżej wymaganej wartości (Bariera 1). Czy to może być walnięta sonda druga? Czy kat do wymiany? A może za dużo ostatnio jeździ na benzynie :tak:

https://forum.opel24.com/topic/54708-brak-mocy-astra-16-z16xer/page/6/#findComment-535937

• 6 lat później...

Witam forumowiczów.
Mam pytanie odnośnie mojej Astry H z 2008 roku, silnik to Z16XER bez LPG.
Problem polega na nagłej utracie mocy, jeszcze do wczoraj wszystko było ok, dziś już nie. Przy ruszaniu a szczególnie przyszpieszaniu czuć brak mocy. Zaświecił się dziś też check engine. Przy wypedałowaniu błędów wyskoczyły: ECN000970, ECN034004 oraz ECN013601. Chciałbym również dodać że ostatnio dokładnie miesiąc temu zostały wymienione KZFR wraz z rozrządem w zestawie z solenoidami na oryginalnych częściach. Nie wiem czy to ma jakikolwiek związek z usterką ale może komuś coś to podpowie aczkolwiek do tej pory po naprawie wszystko było ok.
Czy miał ktoś podobny problem bądź jest w stanie po tych kodach naprowadzić na uszkodzenie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam.

Połączyłem .

Po co pisać nowy tytuł jeżeli są już takie same?

https://forum.opel24.com/topic/54708-brak-mocy-astra-16-z16xer/page/6/#findComment-723162

2020-06-10_213822.jpg

2020-06-10_213900.jpg

2020-06-10_213945.jpg

Teraz wypadało by się dowiedzieć który błąd jest powodujący zaświecenie kontrolki a który to taki że był wcześniej lecz mechanikowi się nie chciało pokasować.

https://forum.opel24.com/topic/54708-brak-mocy-astra-16-z16xer/page/6/#findComment-723164