Skocz do zawartości

Nie dochodzi paliwo od zbiornika do filtra

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

otóż mój Opel Astra II 1.7TD z roku 1998 od tygodnia ciężko się zapalał. Tzn. od momentu wymiany filtru paliwa. Musiałem czekać około 2, 3 sekund aż zapalał. Niestety wczoraj samochód nie chciał wogule zapalić. Pomyślałem że zapowietrzył się więc odkręciłem pierwszy wtrysk i zacząłem kręcić go (wymieniłem na nowy filtr i uszczelki bo pomyślałem że walnięty jest). Nic to nie dało. Jednak gdy ominąłem filtr paliwa i bezpośrednio podałem paliwo z baniaka samochód zapalił (co oznacza że pompa ciągnie paliwo). Wynika na to że od zbiornika nie dochodzi paliwo (paliwa w zbiorniku mam około 12L). Podałem powietrze kompresorem w stronę zbiornika po otwarciu korka od wlewu paliwa i przejście jest. Nie ma oporu. Sprawdziłem również pod tylnym siedzeniem w zbiorniku czy czasami sitko nie jest zatkane i nie było zatkane.

W tym momencie nie mam pojęcia jaki może być powód że nie dochodzi paliwo od zbiornika i prosiłbym was o pomysły/opinie przed pójściem do diagnostyka. Czy to może być jakiś czujnik? Czy jest po drodze od zbiornika jakaś inna pompka która podaje paliwo i ona nawala?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

https://forum.opel24.com/topic/55811-nie-dochodzi-paliwo-od-zbiornika-do-filtra/

Witam!

Może tak się cholera zapowietrzyła, że zleciało kompletnie z wtrysków i z pompy i wróciło do baku.. I stąd też nie leci nawet po poluzowaniu nakrętek.. Stwierdzenie, że TTTM nabiera w tych przypadkach szczególnego znaczenia.. :)

Spróbuj strzykawką przez przelewy na przekręconym zapłonie zaciągnąć wachę i pompuj możliwie długo, nawet jak już zaciągnie, bo pewnie będą bąble.. Jak odpompujesz to wtedy próbuj podkręcić na kablach, bo jak słabe aku to padnie :\

Pozdrawiam, HDTeam!

https://forum.opel24.com/topic/55811-nie-dochodzi-paliwo-od-zbiornika-do-filtra/#findComment-456089

Witam ponownie,

okazało się że po wymianie filtru nie zostało wszystko wyczyszczone jak trzeba. Tzn. przy oringu od filtra było trochę piachu i przy przewodach. Po dokładnym wyczyszczeniu samochód zaczął chodzić.

Dzięki za pomoc!

https://forum.opel24.com/topic/55811-nie-dochodzi-paliwo-od-zbiornika-do-filtra/#findComment-456887