Skocz do zawartości

Wzrost oleju w silniku, spadek płynu chłodzącego, co to może być?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam Opla Corsę z silnikiem 1.7 DTi. Zauważyłem, że ubywa mi płynu chłodniczego. Więc dolałem około litra i wszystko zdawało się być OK. Jakiś czas później znów ubyło płynu co już mnie zastanowiło. No ale dolałem dla spokoju i tak rzuciłem okiem na silnik. Sprawdziłem poziom oleju i okazało się, że mam go ponad max. gdzie wiem, że poziom sięgał tak środka skali, więc ubywa mi płynu chłodniczego a przybywa oleju. Nie wiem czy to są zjawiska połączone czy występują niezależnie od siebie, ale proszę o jakieś sugestie? Dodatkowo zauważyłem że płyn lub olej pojawił się w intercoolerze.

Są tematy na forum o tym. Wystarczy chwile poszukać

Problem z przybywającym olejem może być związany z DPF (przerywanie wypalania)

A olej w interkulerze może być z turbiny.

Co do ubytków płynu to najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma wycieków.

Są tematy na forum o tym. Wystarczy chwile poszukać

Problem z przybywającym olejem może być związany z DPF (przerywanie wypalania)

A olej w interkulerze może być z turbiny.

Co do ubytków płynu to najpierw trzeba sprawdzić czy nie ma wycieków.

W silniku 1.7 DTi nie ma DPF.

Co do uszczelki to pomoże Ci zdiagnozować awarie:

http://forum.samnaprawiam.com/41.htm

W silniku 1.7 DTi nie ma DPF.

Jak nie ma DPF to oprócz uszczelki pod głowicą doliczyć trzeba jeszcze pierścienie tłokowe.

Zanim władujesz się w niepotrzebne koszty to porządnie zmierz poziom oleju tak jak opisują koledzy tu http://forum.opel24.com/topic/14273-astra-17-dti-wzrasta-pozio-oleju-w-silniku/ i jak wspominałem wcześniej szukaj wycieków płynu.

kolego najlepiej jak pominiesz chlodniczke oleju. jesli bedzie ok to wiesz co grane. jesli dalej bedzie to samo to uszczelka. a w najgorszym wypadku peknieta glowica albo blok ale to juz jest czarna magia. pozdrawiam