Skocz do zawartości

Rózna rzeźba bieżnika opon przód i tył

Rekomendowane odpowiedzi

2 zimy objeździłem 125p na prawie łysych 185/75/13 ani razu nie miałem niekontrolowanego poślizgu.ale co to za jazda koncentracja była wieksza niz u Kubicy.

potem zalożyłem zimówki i koncentracja spadła o połowe bez szkody na mieniu.

gdy kupiłem uno zainwestowałem w zimówki 2 nowe na przód i 2 inne stare (10 lat) na tył (jazda jak bajka) nie było śniegu żebym nie wyjechał,ruszył itp.,tylko raz mnie obruciło na ostrym łuku(ok 30 km/h)ale tylko dlatego że ostro szarpłem kierownicą z lewego pasa na prawy.

moje wnioski-tył sie tylko toczy i jedzie tam gdzie przód poniesie

Wiem tylko tyle, że jak się na łuku doda gazu w przednionapędówce, to wynosi przód a nie tył. A jeśli z jakiegoś powodu zaczyna uciekać tył, to neutralizuje się taki uślizg kontrą i dodaniem gazu

nie robisz kontry tylko sam gaz,kontre robi sie w tylnym napedzie,jak zrobisz kontre z gazem to rozbujasz auto lewo-prawo,a samym gazem pociagniesz auto

• Odpowiedzi 34
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

tylko raz mnie obróciło na ostrym łuku(ok 30 km/h)

Niestety ten jeden jedyny raz może wystarczyć.

Chodzi o to ,że jak masz na przodzie dobre a z tyłu kiszkę to się zbyt pewnie czujesz przez co prędkość jest za wysoka - sam o tym zresztą wspomniałeś ,mając słabe opony inaczej jeździłeś. Tak więc mając z przodu gorsze odrazu wiesz na co możesz sobie pozwolić.

Podoba mi się to o tej kierownicy z tyłu. Święta racja.

Jak się już kombinuje z oponami to lepsze zawsze z tyłu. Chociaż ojciec mówił, że lepiej jak bieżnik jest z przodu a łyse z tyłu. Ale kilka razy przed awarią uratowały go przydrożne zaspy. :wesoly::wink:

Kurde, no nie dojdzie człowiek :wink: Skoro tyle osób, włącznie z naukowcami optuje za lepszymi z tyłu, to znaczy że coś w tym jest http://localhost/opel/ipb/public/style_emoticons/default/rolleyes.gif :wesoly: W takim razie trzeba 4 jednakowe kapcie montować bo ja nie wyobrażam sobie jakichś kiepskich opon na przodzie przy FWD. Na zimę zawsze kupuję nówki i zawsze 4, ale na lato zawsze gorsze dawałem na tył. 'Gorsze' nie znaczy oczywiście łyse. Nie jeżdżę na oponach zjechanych poniżej znaczników.

Dam ci pytanie która opona prawdopodobnie szybcie złapie kapcia,wystrzał itp. lepsza czy gorsza?a jakie beda tego konsekwencje jak to sie stanie z przodu a jakie z tyłu,juz nie wspomne o duzych prędkosciach.

guniak, no właśnie między innymi to miałem na myśli pisząc, że

nie wyobrażam sobie jakichś kiepskich opon na przodzie

Trzeba kupować 4 przyzwoite opony i tyle.

Dam ci pytanie która opona prawdopodobnie szybcie złapie kapcia,wystrzał itp. lepsza czy gorsza

przewaznie tył,bo przód zamiecie np srubę i podrzuci ,a tył ją złapie.

Gwałtowny i niekontrolowany wystrzał z tyłu tez potrafi tak zarzucic autem,że mozna dachowac,znam taki przypadek.

No cóz,trzeba podsumowac pytanie które lepiej miec opony na przodzie,a które na tyle,lepsze czy gorsze?Uwazam,ze jesli sie ma łyse i dobre to lepiej wogóle nie zakładac i kombinowac,gdzie te łyse dac.Trzeba tak uzytkowac opony,zeby były równe biezniki jednakowej firmy i nie będzie dylematu.

Wystrzal opony jest mozliwy tylko w oponach dentkowych w bezdentkowkach juz nie ma takiej mozliwosci.

Wystrzal opony jest mozliwy tylko w oponach dentkowych w bezdentkowkach juz nie ma takiej mozliwosci.

A to dlaczego? Przecież bezdętkową też może rozerwać :wesoly: Nie ma przecież nieograniczonej wytrzymałości :wink:

ja kupuje zawsze opony uzywane od kumpla on sprowadza z niemiec i tylko raz mialem problem z tymi oponami i to z mojej winy bo zaparkowalem czesciowo na krawęzniku i po nocy było odksztalcenie i biły na kierownicy ,Faktycznie są oponki lepsze i gorsze ja zazwyczaj jeździłem na michalach i te oponki dla mnie są naj...