Skocz do zawartości

Kontrolki

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znalazłem podobnego tematu więc postanowiłem podłączyć się pod ten.

Mam astre z 2001r 1.7 dti.

Sytuacja wygląda nastepująco

Jak przekręce zapłon to nie zaświecają się kontrolki check i ta druga od awarii (autko w trójącie). Jako że niedawno kupiłem to auto to pomyślałem że ktoś coś kombinował i odłączył te kontrolki i że są jakieś błędy. Podjechałem podpiąć pod kompa i nie było błędów. Rozebranie licznika też raczej wykluczyło wcześniejszą w niego ingerencje.

Pytanie czy możliwe że po prostu nie mam tych kontrolek (ten model rocznik ich nie ma?)

Czy może bezpiecznik ew dioda przepalona tych kontrolek?? ale chyba wtedy na kompie by jakieś błędy informacje o tym się pojawiły.

Proszę o pomoc.

Dodam, że silnik pracuje równo, odpala bardzo, przyspieszenie jak na zawrotna ilość koni w tym silniku też ok. Więc nie wiem co o tym myśleć.

https://forum.opel24.com/topic/5945-kontrolki/page/2/#findComment-87704

Ale on sie podpial i bledow nie wykazalo. Z tym ze bledy sa roznej waznosci i tka naprawde to tez to ze nie jest do konca to wiadome dlaczego tak tez jest ze czasmi bledy zostaja a czasami znikaja jak ustanie usterka. Trzeba monitorowac podczas jazdy i sprawdzac jak sie cisnie podczas przyspieszania jakie parametry podaje komp oraz wszelkie podzespoly. Niektore z nich nie maja dwuch stanow jak sprawny i uszkodzony. Przepluwka moze ciac parametry powiedzmy w zakresie obrotow od 3 tys w zwyż. Komp nie bedzie widzial ze to blad bo jeszcze bedzie w dopuszczalnym zakresie jak dla niego ale silnik juz bedzie duzo gorzej pracowal. Na jalowych wszystko pieknie wrecz wzorcowo i co z tego jak u gory sieczka.

https://forum.opel24.com/topic/5945-kontrolki/page/2/#findComment-87651

Gość galileomic

Witam!

Pozwólcie że się dołączę do tematu, bo mam podobną sytuacje. Autko mam od niedawna, więc wszystkiego jeszcze nie rozgryzłem.

U mnie normalnie zapala się kontrolka "autko z kluczem" - i gaśnie przed odpaleniem.

Natomiast wogóle nie zapala się kontrolka "emisja spalin". Czy możliwe że w tym roczniku lub modelu jest to normalne? Dodam że z autem nie ma żadnych problemów, było sprawdzane pod komputerem i nie ma żadnych błędów. Po świętach będe sprawdzał czy dioda kontrolki nie jest przepalona.

https://forum.opel24.com/topic/5945-kontrolki/page/2/#findComment-87336

Ja z kolei mam taki problem, że samochód też kupiłem tydzień temu i w ogóle nie zapala mi się kontrolka "samochodu z kluczykiem". Mam astre 2 z silnikiem 1,7dtl rocznik 1999. Czy tak powinno być w tych modelach?

Dla przestrogi chciałbym się podzielić jak to w moim samochodzie w bardzo prosty sposób załatwiono sprawę z gasnącą kontrolką ABSu, który jak się okazuje nie działa.

Otóż wiadome mi było, że przy zakupie samochodu należy sprawdzić czy wszystkie kontroli gasną, w moim przypadku tak było, ABS się świecił i po chwili gasł, tak więc pomyślałem żarówka jest gaśnie więc jest wszystko ok ABS działa. Ale oczywiście po zakupie samochodu sprawdziłem na śliskiej nawierzchni czy ABS działa. Jak się okazało nie działa.

Po rozebraniu licznika okazało się że kabelek od kontroli ABSu został przerwany i podłączony do zasilania kontroli od poduszki powietrznej, dlatego wszystko wydawało się ok, kontrolka się zaświecała i gasła.

Może nie odkryłem tym ameryki, ale nigdzie się jeszcze nie spotkałem z takim obejściem kontrolek, dlatego dla przestrogi warto sprawdzić czy aby na pewno jak to było w moim przypadku ABS działa.

https://forum.opel24.com/topic/5945-kontrolki/page/2/#findComment-87250