Skocz do zawartości

Elektrozawór turbosprężarki w Astrze H Z17DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

To mój pierwszy post na tym forum w związku z tym proszę o wyrozumiałość :).

Samochód to Opel Astra H Kombi 1.7 CDTI (Z17DTH)

Problem polega na tym, że co jakiś czas pojawia mi się kontrolka serwisowa, spada moc silnika, po jakimś czasie znika podczas jazdy i wszystko wraca do normy.

Kiedyś byłem z tym problemem u mechanika i panowie wymienili elektrozawór turbosprężarki na używany problem ustał na około rok i teraz pojawił się znowu. Tym razem chciałbym ten zawór wyczyścić. W związku z tym pytanie. Gdzie go znajdę? Szukałem, czytałem i za nic nie mogę go zlokalizować. Byłbym wdzięczny za zdjęcie i krótki opis jak go zdemontować.

Pozdrawiam

https://forum.opel24.com/topic/60466-elektrozaw%C3%B3r-turbospr%C4%99%C5%BCarki-w-astrze-h-z17dth/

• Odpowiedzi 27
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

w pierwszej kolejności odczytaj błędy bo to wcale nie musi być to samo co poprzednio.

Jestem na 90% pewien, że to jest to samo. Wnioskuję po zachowaniu się samochodu. Podczas zapalenia się kontrolki spada moc silnika i zawsze znika po przekroczeniu prędkości 100km/h, podobnie miałem wcześniej. Pozatym wyczyszczenie tego zaworu nic nie kosztuje i napewno nie zaszkodzi. Jeżeli nie pomoże będę szukał dalej i wtedy już zacznę od sprawdzenia błędu.

Gość popencjusz

po mojemu to robisz wszystko od "dupy strony". Odczyt błedu nic nie kosztuje. Robisz to sam metodą gaz-hamulec i zapłon. Po kodzie odczytasz co dokładni trapi Twój pojazd. Dopiero wtedy zacznij rozbierać i czyścić. Gdzie masz elektrozawór? Nie odpowiem Ci (poprostu nie wiem) ale napewno jak w wyszukiwarce wstawisz "elektrozawór turbiny 1.7 cdti" to znajdziesz post w którym jest opisane co i jak.

po mojemu to robisz wszystko od "dupy strony". Odczyt błedu nic nie kosztuje. Robisz to sam metodą gaz-hamulec i zapłon. Po kodzie odczytasz co dokładni trapi Twój pojazd. Dopiero wtedy zacznij rozbierać i czyścić. Gdzie masz elektrozawór? Nie odpowiem Ci (poprostu nie wiem) ale napewno jak w wyszukiwarce wstawisz "elektrozawór turbiny 1.7 cdti" to znajdziesz post w którym jest opisane co i jak.

Nie znałem metody gaz-hamulec, dzieki za podpowiedź. Sprawdzę jak wyjdę z roboty.

Co do lokalizacji elektrozaworu, to tych tematów jest od cholery na sieci, problem tylko w tym, że rozbiega się to trochę z budową mojego samochodu. Niby też opel, niby wszystko napisane, nawet filmiki, ale otwieram maskę patrzę i dupa, nie ma w tym miejscu takiego czegoś. Wrzucę później zdjęcie może jakaś mądra głowa mi wskaże gdzie to jest.

Gość popencjusz

Zacznij od znalezienia turbiny. Odniej a konkretnieod takiej bańki odchodzi cienki wężyk. Po nim właśnie trafisz do tego elektrozaworu.

witam od gory go nie zobaczysz tylko od dolu kanal lub podnosnik jak otworzysz klapke w oslonie silnika zobaczys go na pewno jest przykrecony do bloku silnika dochodza do niego dwa wezyki i kostka.

witam od gory go nie zobaczysz tylko od dolu kanal lub podnosnik jak otworzysz klapke w oslonie silnika zobaczys go na pewno jest przykrecony do bloku silnika dochodza do niego dwa wezyki i kostka.

Tego się obawiałem :/, ale wolałem potwierdzić. Więc sam raczej tego nie zrobię bo się do niego nie dostanę.

Dzięki wszystkim za pomoc.

przestan. Ja w takim silniku w AH odkrecalem w deszczu na placu w aucie innego klijenta tak na szybkiego na podmianke. Bez kanalu i bez niczego. Kluczyk 10 i odkrecasz go bez problemu w 10-15 min.

przestan. Ja w takim silniku w AH odkrecalem w deszczu na placu w aucie innego klijenta tak na szybkiego na podmianke. Bez kanalu i bez niczego. Kluczyk 10 i odkrecasz go bez problemu w 10-15 min.

Hmm.. więc jest nadzieja :D. Dzięki za informację, spróbuję jakoś się do tego dostać od spodu.