Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dejmons

Witam. Od dawna mam problem z zapalającą sie kontrolka o awarii poduszek powietrznych. Najczęściej kontrolka zapala sie jak jadę po rondzie albo skręcam w lewo ostro. Świeci sie kilka sekund i gaśnie, tak jakby jakieś kabelki się zwierały.

Po podłączeniu pod OP-Coma wyskakuje że był aktywny błąd B0040 - niskie napięcie w obwodzie napinaczy 2 rzędu siedzień lewa strona.

Auto mam w wersji osobowej, ale w drugim rzędzie z tyłu nie mam chyba napinaczy pasów bo widzę że są na sztywno skręcone zapięcia pasów. Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?

https://forum.opel24.com/topic/60958-zapalaj%C4%85ca-sie-kontrolka-od-poduszek-powietrznych-b%C5%82%C4%85d-b0040/

może kostka pod kierowcą

no i profil wypadałoby uzupełnić...

Vivaro niema problemu z zawieszaniem sie kontrolki poduchy po bledzie jak juz zauwazyles,pokolei kostki pod siedzeniami rozlaczasz i psikasz sprayem do elektryki.w 90 procentach pomaga

Gość dejmons

Vivaro niema problemu z zawieszaniem sie kontrolki poduchy po bledzie jak juz zauwazyles,pokolei kostki pod siedzeniami rozlaczasz i psikasz sprayem do elektryki.w 90 procentach pomaga

Masz na myśli kostki pod fotelem kierowcy i pasażera? Bo z tego co widzę to w tylnych rzędach siedzeń nie ma kabli.

PS. Czy przyczyną może być też taśma pod kierownicą?

powodem moze byc nawet spadek napiecia podczas rozruchu

co sie tak czepiasz tej tasmy?przyciski dosterowania radiem dorabiales?

• 1 rok później...

kostka pod siedzeniem pasażera

patrz post nr 2.

czy w tym aucie były aktywne napinacze montowane?

o co pytasz?

o co pytasz?
o to:

Auto mam w wersji osobowej, ale w drugim rzędzie z tyłu nie mam chyba napinaczy pasów bo widzę że są na sztywno skręcone zapięcia pasów.

aktywny błąd B0040 - niskie napięcie w obwodzie napinaczy 2 rzędu siedzień

pytam się czy

czy w tym aucie były aktywne napinacze montowane?

albo źle odczytane błędy albo było coś robione z pasami z tyłu. nie wiem czy były tam aktywne czy tylko pasywne pasy montowane...

powodem moze byc nawet spadek napiecia podczas rozruchu

wtedy by się swiecił abs, esp przy rozruchu - te układy są najbardziej czułe na spadki napięć...

poza tym jeśli dzieje się to podczas jazdy, przy mocnej zmianie przeciążenia auta to raczej bym obstawiał na problem z kontaktem elektrycznym - w tym przypadku pierwszy podejrzany to kostki pod siedzeniami...

• 8 miesięcy temu...

Witam

u mnie kontrolka serwis zapala się razem z kontrolką od poduszki powietrznej

sprawdziłem kostkę pod fotelem kierowcy i wyglada , że jest ok

Czy wie ktos jaka może byc inna przyczyna?

pozdrawiam