Skocz do zawartości

Głośne cykanie przy przyśpieszaniu Z19DTJ

Rekomendowane odpowiedzi

overbost to przeladowanie chwilowe turbin wynikajace z takowej jej pracy i sterowania nią. tak wiec calkowicie tu pomylone sa pojecia. N75 to wystepuje w autach koncernu VAG i to jest ich oznaczenie na schematach. Oel ma je onzacozne inaczej ale to tez nie jest takie istotne. A co do czyszczenia jego to owszem sa poradniki jak taki elektrozawor rozebrac ale od czasu do czasu wystarczy zapodac w wezyki odrdzewiacza tak zeby dotarl do elektrozaworka i tez to go czysci i smaruje.

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość grzes08

nie ważne są nazwy .. ten sam zawór teruje i turbiną ze zmienną geometria jak i z zaworem upustowym !!! tesłowa chyba Ci Popencjusz zabrakło ..:)

Nie składaj na starych uszczelkach .. nie bądź frajer i nie słuchaj partaczy .. tak partaczy Wesol ... pojedziesz nieco szybciej i za chwilę będzie powtarzał czynność bo ja normalnie wydmuchasz .. uszczelki są tak obliczone aby odkształały sie odpowiednio pod siłą naprężenia w śrubie (trwale). Kilka groszy nie warto oszczędzać na tym ..

Gość popencjusz

upustowy wiem grzes08 ale ja spotkałem się też z określeniem overbost dla tego zaworu - bypass-u (jako nazwy własnej). W nowszych rozwiązaniach overbost pełni zmienna geometria łopatek.

Gość grzes08

no niestety .. nie słyszałem o takiej nazwie .. overboost w branży nazywane jest:

1) za wysokie ciśnienie doładowania z uwagi na nieprawidłowe działanie układu

2) chwilowe przeładowanie wynikające z opóźnienia dzialania układu doładowania lub celowego opóźnienia polepszającego przyspieszenia samochodu nie wpływające na zużycie się silnika

Gość Optimex

niestety przez moją nieuwagę zgubiłem jeden bolec i jedno kółeczko prowadzące ten pierścień sterujący geometrią łopatek :( mam nadzieję że uda mi się gdzieś to załatwić