Gość Sharky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Dzięki za informacje, nawet nie zdawałem sobie sprawy, że to tak funkcjonuje. Dotychczas zaopatrywałem się głównie w InterCarsie i tam sprzedano mi właśnie do Astry produkty DEPO.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64268-wymiana-lusterek-zewn%C4%99trznych-corsa-c/page/2/#findComment-504667 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marmi Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 Jesli kupisz oryginał to nie ma wielkiego problemu kolorową częśc obudowy przekładasz ze swojego. w cc wszystkie lusterka elektrycznie regulowane były podgrzewane, włączały się razem z szybą co do jakości samych obudów zamienników i reszty się nie wypowiem, ale same wkłady szkieł miałem jakieś zamienniki wsadzone i nie było żadnych problemów z nimi, poza samym montażem bo oplowski pomysł jest niewypałem i bardzo ciężko zmienia się wkłady. jesli nie są ci potrzebne lustra sterowane, to kup wkłady same nowe grzane, do tego dwa kable z wtyczkami i po kłopocie.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64268-wymiana-lusterek-zewn%C4%99trznych-corsa-c/page/2/#findComment-504746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sharky Opublikowano 22 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2013 > Jesli kupisz oryginał to nie ma wielkiego problemu kolorową częśc obudowy przekładasz ze swojego. Ja mam czarne lusterko nielakierowane i chyba nie można bezpośrednio podmienić z wersją lakierowaną > w cc wszystkie lusterka elektrycznie regulowane były podgrzewane, włączały się razem z szybą Super, w takim razie szukam oryginałów używanych. Czytałem natomiast, że są dwie wersje zamienników, tzn. z i bez podgrzewania. > co do jakości samych obudów zamienników i reszty się nie wypowiem, ale same wkłady szkieł miałem jakieś zamienniki wsadzone i nie było żadnych problemów z nimi, poza samym montażem bo oplowski pomysł jest niewypałem i bardzo ciężko zmienia się wkłady. Patrzyłem dość dokładnie na zamienniki (zdjęcia na aukcjach) i w wielu przypadkach było od razu widać fatalne spasowanie wszystkich części. Kolejna sprawa, nie chcę przez złe mocowanie do drzwi, aby dostawała się do wnętrza woda itp. > jesli nie są ci potrzebne lustra sterowane, to kup wkłady same nowe grzane, do tego dwa kable z wtyczkami i po kłopocie. Właśnie powoli się do tego rozwiązania przekonuję, choć znów na aukcjach widzę różne sposoby montażu tych wkładów, w tym różne wyprowadzenia styków do podgrzewania   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64268-wymiana-lusterek-zewn%C4%99trznych-corsa-c/page/2/#findComment-504756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Sharky Opublikowano 13 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2013 Skoro rozpocząłem temat, to go pociągnę. Na tablica.pl znalazłem ofertę oryginalnych lusterek zewnętrznych (lakierowanych) w naprawdę bardzo dobrym stanie, nawet w przyzwoitej cenie, tzn. 80zł/szt. Sprzedający podesłał kilka zdjęć włącznie ze złączką - 5pinową. Wszystko wskazywało na to, że są elektrycznie sterowane i mają podgrzewanie. Sprzedający twierdził jednak, że nie mają tej drugiej funkcji. Poprosiłem go upewnienie się. Lustra zostały oddane do elektryka samochodowego, który wydał werdykt - lusterka są przygotowane do regulacji i podgrzewania, jednak posiadają jedynie regulację w pionie i poziomie. Elektryk potwierdził jednocześnie oryginalność obu lusterek i wkładów. Mimo idealnego wręcz stanu odmówiłem zakupu i dość szybko namierzyłem kolejny komplet. Podobnie był to komplet lusterek z 5-pinową wtyczką. Sprzedający twierdził, że są to oryginały z elektryczną regulacją i podgrzewaniem. Poprosiłem o sprawdzenie i potwierdzenie tych funkcji. Następnego dnia miałem informację, że lusterka są sprawdzone i działają poprawnie w 100%. Nie zastanawiałem się długo i dokonałem zakupu. Niedawno przyszła paczka i okazało się, że rzeczywiście oba lusterka są oryginalne z elektryczną regulacją i podgrzewaniem. Od razu zauważyłem jednak, że prawe lusterko posiada ślady po śrubokręcie na tylnej obudowie powstałe w skutek próby jej demontażu. Po sprawdzeniu okazało się, że lewe lusterko jest w pełni sprawne, natomiast prawe było naprawiane. Po prostu zostało docięte samo lustro i przyklejone taśmą dwustronnie klejącą do pozostałości plastiku. Lustro jest odrobinę za duże, przez co zakres regulacji jest mniejszy, bo sam wkład haczy o wewnętrzne ściany obudowy. Oprócz tego okazało się, że tylna obudowa była zdejmowana po to, aby odłączyć kable od podgrzewania i je zaizolować. No nic, kupię sam wkład lustra podgrzewanego i wstawię w miejsce tego zwykłego dorabianego. Zamówiłem również przełącznik lusterek, choć tu mocno się zdziwiłem, bo taki przełącznik od innych modeli Opla można kupić już za 10-20zł, gdy do Corsy C kosztuje ponad 50zł (z przesyłką). Namierzyłem w sklepie nowy taki przełącznik, który w promocji kosztował ponad 100zł Poszukałem trochę więcej i znalazłem przełącznik lusterek do Merivy, który ma numery fabryczne zgodne z Corsą C. Na razie czekam na przesyłkę i jednocześnie zastanawiam się, czy mam poprowadzoną instalację. Będę musiał znaleźć trochę czasu i rozebrać tapicerkę drzwiową, aby się o tym przekonać. Prawdopodobnie czeka mnie dorabianie lub wymiana elektrycznych wiązek drzwiowych. Czy ktoś wie, czy wiązki w drzwiach są takie same w wersjach 3 i 5-drzwiowych Corsy C?   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64268-wymiana-lusterek-zewn%C4%99trznych-corsa-c/page/2/#findComment-508507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marmi Opublikowano 17 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2013 zastanawiam się, czy mam poprowadzoną instalację. różnie to w oplu bywało, ale miałbyś wyjątkowe szczęście gdyby była, 99% nie ma, nie musiz demontować całej tapicerki zdejmij słupek z głośnikiem i jesli wiązką jest winna być zaizolowana i zaczepiona na górze tapicerki drzwiowej... czy wiązki w drzwiach są takie same w wersjach 3 i 5-drzwiowych Corsy C? pod względem kabli są takie same, ale w 3d są inne długości okablowania, ale akurat odcinek z wtyczki drzwi do lusterek będzie chyba taki sam.   Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.opel24.com/topic/64268-wymiana-lusterek-zewn%C4%99trznych-corsa-c/page/2/#findComment-508925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi