Skocz do zawartości

Opel Astra H 1,7 CTDI - kontrolka od silnika i brak mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Nieszczelnosc w dolocie bardzo czesto zwiazane jest tez z uszkodzonym zaworem EGR.

• Odpowiedzi 33
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Gość MMMMariuszzzzz

Mechanik sprawdzał działanie turbiny i daje dobre cisnienie a ogladaliśmy i nigdzie przedmuchów nie ma ,najgorsze że problem jest i to nie zawsze na krótki czas.

Problem z przepływką - to chodzi o przepływomierz???

Nieszczelność w dolocie to jest przed czy za turbinką - gdzie tego szukać???

zalezy jak patrzysz... ale chodzi o obieg podwyzszonego cisnienia atmosferycznego

ale jesli by to byla dziura to by sie za kazdym razem w takich samych warunkach objawialo. jesli od czasu do czasu to raczej cos z elektronika

przeplywka to przeplywomierz...

Gość MMMMariuszzzzz

Przepływomierz przełoże dla sprawdzenia z Vecrty C (bo mam z takim samym silnikem 2007r.) jak bedzie kosteczka pasowała.

Witam ponownie, przepływomierze zamieniłem w samochodach i nic to nie zmieniło, astra nadal mi zawodzi :(

Za każdym razem kiedy na pare minut przegnam autko na większych obrotach silnika zapala sie samochodzik z kluczykiem i auto traci moc(zamiast 150km ma wtedy około 60 km, totalny muł) tak jak by może turbo nie działało. Wcześniej sama kontrolka gasła i odzyskiwał moc po chwili ale jest coraz bardziej źle bo nie gaśnie tylko wystarczy zgasić silnik i zapalić i wszystko jest ok. Błąd na kompie w czasie zapalenia kontrolki to nieszczelność w układzie dolotowym i często sie kasował sam po zniknieciu kontrolki. Pomocy :(

Edytowane przez MMMMariuszzzzz

• 3 miesiące temu...
Gość MMMMariuszzzzz

Czy to nie są objawy wadliwego działania zaworu EGR ? Czyściłem go, był troche zabrudzony (wymyłem benzyną ekstrakcyjną i dobrze się domyka szczelnie)

może to cewka szwankuje. Nic to nie pomogło, miał ktos podobne objawy?

• 1 rok później...

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu w moim Oplu przestaje działać turbina.

Po rozpędzeniu się powyżej 100km/h i wrzuceniu na 6 bieg zapala się kontrolka od silnika i auto traci moc, coś jak by turbina przestała działać. Wtedy po wciśnięciu pedału na maxa samochód ledwo się rozpędza, prędkość pozostaje taka sama.

Zanim oddam auto do mechanika, mam pytanie do Was, czy ktoś miał kiedyś podobny problem?

Pozdrawiam.

Połączyłem z istniejącym tematem.

Następnym razem proszę korzystać z wyszukiwarki zanim napiszesz temat.

Jak widać problem jest popularny i wielokrotnie omawiany na forum.

bad

Edytowane przez bad

Podstawa to komputer i sprawdzenie błędów. Swoją drogą podobny przypadek miałem w Vectrze B z silniczkiem 2.0 DTI, problemem był czujnik obrotów wału. Czy podczas zapalania się CE czujesz szarpnięcię?

Tak, czuję szarpnięcie. Dodam jeszcze, że na prostej drodze gdy zapaliła się kontrolka zgasiłem na chwile silnik, po czym włączyłem i kontrolka zgasła, po paru sekundach znów się zapaliła.

Koledzy może troche podpowiem także miałem takie problemy wszystko było spowodowane poprzez okablowanie od komputera, moge się założyć że w większości przypadków macie zabrudzone łącza komputera ktory znajduje sie w nadkolu od strony kierowcy, u mnie oprucz przechodzenia w tryb awaryjny czyli zapalania się kontrolki silnika i klucza silnik nie reagował na przyszpieszenia po przejechaniu tak ok 5 km wszystko wracało do normy mało tego jak ktoś z kolegów czytał w innym poście zabrudzenie styków komputera powoduje bardzo niebezpieczne odcięcie pedału gazu ( brak reakcji na pedał gazu ) wszystko ustało po odkręceniu komputera i kompletne oczyszczenie wiązki

Tak, czuję szarpnięcie. Dodam jeszcze, że na prostej drodze gdy zapaliła się kontrolka zgasiłem na chwile silnik, po czym włączyłem i kontrolka zgasła, po paru sekundach znów się zapaliła.

Jeśli masz możliwość podmień czujnik położenia wału. Bedziemy mieli pewność, że można go ew. wykluczyć i szukać dalej.