Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

o fakt, nie zauważyłem... zresztą nie tylko o cenę chodzi ale tez o trwałość... jakoś jestem uprzedzony

naczytałem się negatywnych opinii na temat walniętych nowych dwumas (wadliwa seria, niewłaściwy transport bądź montaż) i jak pomyśle o reklamowaniu i czekaniu na zwrot pieniędzy (o ile się uda) że nie jestem przekonany co do tego rozwiązania... co prawda tyle samo jest negatywnych komentarzy o jednomasie...

w ASO seata powiedzieli mi że niechlubny rekord wymiany u nich w nowym samochodzie to jest 30 000 km

Edytowane przez timig

Gość Tomi1991

Ja zamontowałem dwumase jakieś 5 tyś km temu i jest ok. Brałem oryginał z Inter Carsu zarówno sprzęgło jak i dwumase koszt roboty 400 zł.

Gość mmarcinicramm

naczytałem się negatywnych opinii na temat walniętych nowych dwumas (wadliwa seria, niewłaściwy transport bądź montaż) i jak pomyśle o reklamowaniu i czekaniu na zwrot pieniędzy (o ile się uda) że nie jestem przekonany co do tego rozwiązania...

Również naczytałem się o tym, jak przyjdzie mi się wymieniać dwumase, to chyba podjadę do jakiegoś warsztatu w którym sami kupią co trzeba i dadzą gwarancję. Zapłacę pewnie trochę więcej, ale wrazie czego warsztat nie powie, że to wina wadliwej części, a sprzedawca, że wina montażu.

i tu rodzi się problem: kolega w S-max zapłacił w takim warsztacie 3 500 zł za koło (na allegro koło 2 100 zł) i 500 zł za wymianę, w Seacie krzykneli mi że w 5 000 zł się zmieszczę więc wstawiłem jednomas od Valeo za 1 150 zł :)

nie jeździłem nigdy z nową dwumasą więc porównanie będzie jednostronne:

1. super odpala i się gasi, może ciut głośniej ale niezauważalnie a może moje 1,9 tdi tak ma? (te jednostki chyba zawsze charakterystycznie klekotały) a może to aura porannych mrozów?

2. nic nie buja i nie trzęsie!! ani na wolnych ani podczas jazdy, dziennie stoje 60 minut w korkach i jest super, zarówno na zimnym jak i ciepłym silniku - jak dla mnie to mit lub złe założenie, albo wybite poduszki

3. pięknie się zbiera od dołu (czego unikam) ale to chyba zaleta nowego sprzęgła

4. biegi wchodzą jak powinny, nie słyszę nic podejżanego ze skrzyni

zrobiłem dopiero 3 000 km w coś ponad miesiąc więc dopiero zaczynam testy

wady:

1. pierwsze 1 000km wciskając sprzęgło czułem pod nogą jak tarcza się obraca - pewnie sprzęgło się docierało - teraz jest ok

2. pierwsze 1 000 km przyspieszając od 2000 do 2500 obrotów na 2 biegu było głośniej jakby dostawał kopa i groźniej mruczał (całkiem sympatycznie) - teraz jest ok

spalanie bez zmian

u mnie koło się bujało i trzęsło na wolnych, łożysko się rozsypało i sprzęgło się kończyło więc musiałbym robić wszystko

Dzięki za odpowiedzi.

Mam czas (auto jeździ w miarę normalnie tylko coraz bardziej stuka dwumas na biegu jałowym) dlatego zamówie z netu i najprawdopodobniej będzie to ten zestaw z linka w pierwszym poście. Oczywiście sprawdzę sprzedawcę przed zakupem.

Dzwoniłem do trzech machaników, ceny za robociznę: 730, 615 i 500 zł - rozrzut niezły ;-)

timig

jednomasy nie chcę - pytałem kilku osób i wszyscy zgodnie odradzali

Dzięki za opinie.

nie namawiam i nie odradzam :)

gdyby ktoś chciał zobaczyć jak to na żywo wygląda zapraszam (Piotrków Trybunalski bądź Łódź)

info na PW

Jednomas nie jest zly. Tu probleme jest to ze do niektorych aut nei ma naturalnego zamiennika jednomasowego. Valeo to raczje slabo sie sprawdz ajesli chodzi o te swoje kity zamienne. Kiedys auta jezdzily na jednomasach a silniki wcale nie byly jakies lepsze jesli chodzi o kontrole nad ich pracą.

Dwumas wiadomo lepiej tlumi bo takie jest jego zadanie. Tyle ze nowy jest tylko na polce a w aucie to jest coraz gorzej z nim. Jednomas w zasadzie chodzi caly czas bez zmiany. W razie awarii wymienia sie tylko tarcze lub czasami docisk wymienia. Mozna regenerowac tarcze i docisk i koszty tez sa wtedy niewielkie.