Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarentos

Witam

Mam problem z otwieraniem tylnych szyb elektrycznych. Z poziomu kierowcy mogę je otworzyć i zamknąć natomiast z poziomu tylnych drzwi nie działają. Oczywiście włącznik rodzicielski (blokady tylnych szyb) przy kierowcy w pozycji zielonej, więc blokady niema.

Według mnie mogą być przyczyny:

a) źle działa włącznik rodzicielski - zablokował na amen - czy można to jakoś naprawić nie kupując nowego panelu?

b ) coś z przewodami na trasie włącznik - tylne drzwi - czy ktoś wie jaki kolor przewodów odpowiada za szyby elektryczne?

c) bezpieczniki - ale przecież tylne szyby działają z poziomu kierowcy

Jeżeli spotkał się ktoś z podobnym problemem proszę o info

Pozdrawiam

Jarek

Edytowane przez jarentos

https://forum.opel24.com/topic/66735-tylne-szyby-nie-dzia%C5%82aj%C4%85-z-poziomu-tylnego-rz%C4%99du-siedze%C5%84/

Według mnie mogą być przyczyny: a) źle działa włącznik rodzicielski

Słuszna koncepcja i trafna.

czy można to jakoś naprawić nie kupując nowego panelu?

Może i da się zależnie od tego, co zdechło, tylko że za panel zapłacisz niecałą stówkę ale jest pewne, że będzie działać, a naprawa? Może się nie powieść bo coś się zużyło. http://allegro.pl/przelaczniki-szyb-opel-astra-iii-astra-h-zafira-b-i4026249007.html

To tak trochę jak klejenie prezerwatywy: może wytrzyma, ale nie wiadomo czy na pewno o ile wogóle...

Doraźnie można zmostkować przewody w kostce - tyle, że już zawsze będzie można je otwierać z tylnych siedzeń.

Gość jarentos

Czy ktoś może rozbierał ten panel. Czy wiadomo czy można coś w nim zrobić, wyczyścić, nagiąć jakąś blaszkę czy można dostać się do środka tego panelu?

Jak będziesz rozbierał, to uważaj na maciupkie blaszki. Jak wylecą to pozamiatane. Najprawdopodobniej są zaśniedziałe styki, które należy oczyścić mechanicznie. Robiłem taką naprawę w swoim Audi i zajęło mi to pół dnia, z czego 10 minut samo czyszczenie styków a reszta to składanie zafajdanych sprężynek, blaszek i innych drobniuteńkich elementów. Może nie dla mnie taka robota, bo ręce mam jak bochenki chleba i takie zegarmistrzowskie robótki to dla mnie największa kara.

Czy ktoś może rozbierał ten panel. Czy wiadomo czy można coś w nim zrobić, wyczyścić, nagiąć jakąś blaszkę czy można dostać się do środka tego panelu?

Panel jest całkowicie rozbieralny.Nie ma tam żadnych blaszek.Przyciski działają na podobnej zasadzie jak w pilocie TV.Przycisk zwiera pola na płytce PCB.

Rozebranie i złożenie to parę minut roboty. :-)

Napisz jakie efekty.

Zgadza się, udało mi się znaleźć jak jest zbudowany i faktycznie robota prosta :)

http://astra-3.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=464

• 2 tygodnie później...

Niestety nie udało mi się naprawić. Później wrzucę zdjęcia z rozbiórki. Jeśli ktoś ma na sprzedaż ten przełącznik za małe pieniądze to proszę o informację.

Aha. Po moim przeglądzie całkowicie przestała mi działać jedna szyba w tylnych drzwiach :rotfl:. Zarówno z poziomu kierowcy jak i z poziomu tylnego pasażera.

Jestem po kupnie nowego (używanego) przełącznika szyb. Niestety nie pomógł- objawy są takie same. Z tego wniosek, że coś musi być z przewodami, gdyż sprawdziłem ponownie bezpiecznik i jest ok.

Może ma ktoś jakiś schemacik, może ktoś wie które kable za co odpowiadają w wiązce do drzwi tylnych.

Z góry dziękuje.

Aaa. Jakby ktoś chciał kupić taki panel to mogę sprzedać :-) , bo mam jeden w zapasie.

A który rok masz tego auta?