Skocz do zawartości

Z19DTH głuche walenie przy odpalaniu, gaszeniu i drgania przy cofaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Panowie mam problem mianowicie przy odpalaniu i gaszeniu słychać głuche łomotanie wydobywające się z komory silnika, dodatkowo przy cofaniu i hamowaniu słychać drgania jakby czegoś plastikowego. Jak szarpne silnikiem ze sprzęgła to też słychać głuche uderzenie. Wszystkie dźwięki napewno generuje jedna żecz bo odgłos jest tego samego rodzaju. Objawy zaczęły się potym jak złożyłem cały przód auta po wymianie pękniętego kolektora wydechowego. Sprawdziłem dolną osłonę silnika, poduszki i jedna pod akumulatorem (trzymająca skrzynię) wydaje się być naderwana. Czy ktoś już miał doczynienia z taką przypadłością? Pacjent do Astra H Z19DTH

PS. Układ wydechowy i wieszaki też sprawdzone

https://forum.opel24.com/topic/67720-z19dth-g%C5%82uche-walenie-przy-odpalaniu-gaszeniu-i-drgania-przy-cofaniu/

sprawdz dokrecenie śrub mocujacych poduchy itp sprawy. Zreszta poduszka naderwana to stn jej agonalny. Jej uszkodzenia to nie tak ze guma sie rozpada tylko moze byc tak ze sie wytarla o obudowe i juz jest po zawodach. i to jeszcze wytracie to nie tak ze sie wytalo jej 0.5 cm czy cos w tym rodzaju.

Gość ExpressParts

Poducha do wymiany w pierwszej kolejności. Jeśli nie pomoże - być może trzeba będzie się zainteresować dwumasem.

Dwumas wykluczony, nie ma możliwości żeby klekotał czy się tłukł tylko przy hamowaniu lub cofaniu. Problem jest związany z ruchem silnika, tak na chłopski rozum

teoretycznie tak ale bywa w zyciu roznie i juz mnie nic nie zdziwi. Dwumasy potrafia sie rozklekotac i po luku z duzym luzem i po osi potrafią luzy miewać ale bywa tez tak ze sie zacieraja na amen i zacieraja tak troche ze sie robi z nich sztywny zamach i tylko przy duzych przeciazeniach sie przestawiają.