Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ASO OPEL Wawrosz Oświęcim

Auta wtedy nie były konstruowane pod jazdę 24h na światłach.... stąd problemy z żarówkami, wypalającymi się oprawkami itp.

Rzeczywiście dobrym wyjściem jest obniżenie napięcia ale czy wtedy nie będą świecić też słabiej??

Może problem jest spowodowany tym że kupujecie żarówki typu + ileś tam więcej % światła.

U mnie najzwyklejsze wytrzymują kilka lat i wymieniam tak na wszelki, a jak zakupiłem takie +30% to nie wytrzymały nawet pół roku.

Miałem wczesniej astre f i tam praktycznie sporadycznie wymieniałem.Kiedys kupiłem tez 50%wiecej i tez podobnie niecały rok wytrzymały.Astra g mam 1.5roku i juz 3 zarówki w prawej lampie w lewej jedna.Siostra ma tez astre g i tez czesto wymienia ale u mnie w prawej cos nader czesto.Lampa nie nosi zadnych sladów naprawy uchwyty orginalne a roznica jest miedzy jedna lampa a druga.Moze oprócz napiecia ma wplyw to ze z prawej jest zazwyczaj wiecej dziur i nierównosci i wiecej wstrzasów?

Moze to sentyment ale jak astra f miała ładniejsze wnetrze i taka solidniejsza.....

to ile sie jedzi na swiatlach nie ma znaczenia. Niekotre kraje mialy tak juz wczesniej. Problem lezy w instalacji. Byla kampania np w astrach G na to. Poczatkowe AG robione w niemcowni np w Bochum nie mialy tego problemu ale te nasze Gliwickie czy Warszawskie juz mialy ten problem bo nasi zaczeli mieszac przy kablotece. Wprowadzono wtedy taki wpinany maly ukladzik zmniejszajacy napiecie. Wystarczy troche pomyslec i pomierzyc napiecia. Zarowki sa robione na mniejwiecej 12V. I jak sie zmierzy w jakims aucie gdzie tego problemu nie ma to gwarantuje ze wynik bedzi ena poziomie 12.5-12.9 V ( wiem bo sprawdzalem. Ten sam pomiar napiecia przy oprawce zarowki np w corsie D i mamay 13.3 -13.7 V Juz nie pamietam ale w corach D tez byla zaobserwowana czestsza wymiana zarowki chyba lewej.

Na necie mozna sobie odnaleźć taki ladny wykresik odnosnie zywotnosci zarowki wzgledem napiecia zasilania a pryz okazji bylo podana ilosc tez lumenów czy czegos tam. Niestety albo jedno albo drugie.

Gość Karolewicz

Ja miałem taki sam problem, żarówki potrafiły przepalać się co miesiąc-dwa ( a absolutny rekord pobił zestaw dwóch h7 za dychacza z tesco - dwa tygodnie niecałe), ale odkąd włożyłem żarówki boscha to trzymają już rok.

Edytowane przez Karolewicz